Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


home

Tip: Zoek rechtsboven op term of woord

Uitgelicht

De Kronstadt-opstand

Demonstratie in Kronstadt, 1917 Ligging van Kronstadt t.o.v. Petrograd

De Opstand van Kronstadt of de Rebellie van Kronstadt (Russisch: Кронштадтское восстание, Kronshtadtskoje vosstanije), was een rebellie van de Russische marine-eenheid en de bevolking van Kronstadt tegen de centrale Sovjetregering. Deze opstand verliep paralel aan de opstand in het zuidelijke Oekraïne door de Makhnovshchina.

Op het eiland Kotlin lag de stad Kronstadt met de marinebasis waar in februari 1917 een radicaal-linkse sovjet werd geïnstalleerd. Ook na de oktober-revolutie verdween het radicalisme van de zeelieden die er gevestigd waren niet. Elke poging van de bolsjewieken om de situatie naar hun hand te zetten werd door hen bekritiseerd en in april 1918 werd er zelfs opgeroepen om het regime ten val te brengen.

Van 1 tot 18 maart 1921 kwam de stad dan ook daadwerkelijk in opstand. Deze ontstond als een reactie op de arbeidersonrusten en de daarop volgende repressie in het nabijgelegen St.Petersburg. Kronstadt verklaarde solidair met de opstandige arbeiders in St.Petersburg, en riep daarbij de onafhankelijke sovjet uit die niet onderworpen was aan de Bolsjewistische partij. Deze opstand werd met veel machtsvertoon door de Bolsjewieken neergeslagen.

→ Lees verder...

28/05/17 20:27 · defiance

Welkom op anarchisme.nl

Dit is een portaal om meer te weten te komen over de ideeën van het anarchisme en de veelzijdigheid van de anarchistische beweging in Nederland, Vlaanderen en daarbuiten.

Op deze website vind je de basisbeginselen van het anarchisme, teksten, biografieën en de geschiedenis van de anarchistische beweging. Daarnaast vind je hier een lijst van actieve organisaties, vind je hier nieuwsbronnen en nog veel meer.

Bekijk ook onze digitale bibliotheek op Internet Archive, waar veel scans van historische uitgaven te raadplegen zijn!

Recent toegevoegd:

Inleiding op anarchisme

Anarchisme - de organisatie van een gelijkwaardige samenleving door middel van samenwerking, zelfbestuur en de afschaffing van elke vorm van onderdrukking.

Naast de basisbeginselen van het anarchisme van deze site zelf zijn er op deze website nog veel meer inleidende teksten en brochures te vinden van klassieke en moderne denkers.

Deze website is nog in aanbouw en daarmee op sommige vlakken onvolledig. Hier wordt hard aan gewerkt.

home.txt · Laatst gewijzigd: 16/10/19 11:35 door defiance