Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen

home

Tip: Zoek rechtsboven op term of woord

Uitgelicht

Bartolomeo Vanzetti

Bartolomeo Vanzetti

Bartolomeo Vanzetti (11 juni 1888 – 23 august 1927) was een anarchist uit Italië geboren in het stadje Villafalletto. In 1908 is hij op 20 jarige leeftijd naar de Verenigde Staten geëmigreerd en werkte daar als visverkoper. Als Italiaanse migrant was hij verbonden aan de anarchistische migrantengemeenschap.

Bartolomeo Vanzetti werd samen met Nicola Sacco het middelpunt van een controversiële rechtszaak waarbij zij, onder dubieuze aanklachten, werden veroordeeld voor de moord op een bewaker en een medewerker van een geldtransport op 15 april 1920. Hun zaak trok wereldwijd aandacht en bracht internationaal een grote solidariteitsbeweging op de been die streed voor hun vrijlating. Seven jaar na hun arrestatie werden Sacco en Vanzetti alsnog tot de doodstraf veroordeeld door middel van de elektrische stoel. 50 jaar na het voltrekken van de doodstraf is de officiële stellingname dat Sacco en Vanzetti op basis van een oneerlijk proces ter dood veroordeeld zijn, en dat dit vooral plaats heeft gevonden op basis van hun politieke opvattingen en de politieke stemming in de Verenigde staten.

→ Lees verder...

03/05/19 10:59 · defiance

Welkom op anarchisme.nl

Dit is een portaal om meer te weten te komen over de ideeën van het anarchisme en de veelzijdigheid van de anarchistische beweging in Nederland, Vlaanderen en daarbuiten.

Op deze website vind je de basisbeginselen van het anarchisme, teksten, biografieën en de geschiedenis van de anarchistische beweging. Daarnaast vind je hier een lijst van actieve organisaties, vind je hier nieuwsbronnen en nog veel meer.

Bekijk ook onze digitale bibliotheek op Internet Archive, waar veel scans van historische uitgaven te raadplegen zijn!

Recent toegevoegd:

Inleiding op anarchisme

Anarchisme - de organisatie van een gelijkwaardige samenleving door middel van samenwerking, zelfbestuur en de afschaffing van elke vorm van onderdrukking.

Naast de basisbeginselen van het anarchisme van deze site zelf zijn er op deze website nog veel meer inleidende teksten en brochures te vinden van klassieke en moderne denkers.

Deze website is nog in aanbouw en daarmee op sommige vlakken onvolledig. Hier wordt hard aan gewerkt.

home.txt · Laatst gewijzigd: 11/05/19 09:40 door defiance