Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen

home

Tip: Zoek rechtsboven op term of woord

Uitgelicht

The International of Anarchist Federations (IAF/IFA)

Logo van de IFA met afkortingen in verschillende talen

De Internationale van Anarchistische Federaties (IAF of IFA) werd in 1968 door verschillende Europese anarchistische federaties op een internationaal congres in Carrara. Om weerstand te kunnen bieden tegen de groeiende internationale macht van de staat en kapitalisme, heeft de IFA sinds diens oprichting tot doel om te bouwen aan sterke en actieve internationale anarchistische structuren.

De federaties binnen de IFA zijn van mening dat een dergelijke organisatie nodig is voor het coördineren van hun internationale werk en om efficiënt samen te werken voor hun gemeenschappelijke doelen. Om de kwaliteit van de uitwisseling en samenwerking te verbeteren heeft de IFA ook nauw contact met andere anarchistische organisaties, zoals de IWA (Internationale Arbeiders Associatie, een internationale organisatie van anarcho-syndicalistische organisaties).

De uitgangspunten en het functioneren van de IFA zijn gebaseerd op confederalisme, vrije samenstelling en wederzijdse hulp. Om coördinatie en communicatie binnen de IFA te bevorderen hebben zij een internationaal secretariaat (enkel uitvoerend). Dit internationale secretariaat dient als contactpunt voor andere anarchistische groepen en organisaties. Het verantwoordelijkheid voor secretariaat wordt onderling gerouleerd binnen de IFA-federaties.

Recentelijk zijn er een aantal nieuwe uitgangspunten binnen de IFA aangenomen die het nu mogelijk maken om meerdere federaties binnen één landsgrens te hebben.

→ Lees verder...

24/04/16 13:22 · defiance

Welkom op anarchisme.nl

Dit is een portaal om meer te weten te komen over de ideeën van het anarchisme en de veelzijdigheid van de anarchistische beweging in Nederland, Vlaanderen en daarbuiten.

Op deze website vind je de basisbeginselen van het anarchisme, teksten, biografieën en de geschiedenis van de anarchistische beweging. Daarnaast vind je hier een lijst van actieve organisaties, vind je hier nieuwsbronnen en nog veel meer.

Bekijk ook onze digitale bibliotheek op Internet Archive, waar veel scans van historische uitgaven te raadplegen zijn!

Recent toegevoegd:

Inleiding op anarchisme

Anarchisme - de organisatie van een gelijkwaardige samenleving door middel van samenwerking, zelfbestuur en de afschaffing van elke vorm van onderdrukking.

Naast de basisbeginselen van het anarchisme van deze site zelf zijn er op deze website nog veel meer inleidende teksten en brochures te vinden van klassieke en moderne denkers.

Deze website is nog in aanbouw en daarmee op sommige vlakken onvolledig. Hier wordt hard aan gewerkt.

home.txt · Laatst gewijzigd: 11/05/19 09:40 door defiance