Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen

home

Tip: Zoek rechtsboven op term of woord

Uitgelicht

Kreszentia (Zenzl) Mühsam

Portret Kreszentia (Zenzl) Mühsam

Geboren als Kreszentia Elfinger (27 juli 1884 – 10 maart 1962) nam zij later de naam Zenzl aan. Zij trouwde met Erich Mühsam en nam de naam Zenzl aan. Samen met hem was ze betrokken bij de Radenrepubliek van München in 1919.

Vijfien jaar later, nadat haar partner was vermoord in het concentratiekamp Oraniënburg bij Berlijn, vluchtte zij naar Moskou, waar ze hoopte de geschriften van haar man te kunnen publiceren. Acht maanden na haar aankomst werd ze echter door de Stalinisten beschuldigd een “Trotskistische spion” te zijn. Ze werd gearresteerd in de politieke zuiveringen die plaatsvonden in je jaren '30. De komende 18 jaar zou ze de Sovjet Unie niet kunnen verlaten, en bracht ze de meeste tijd door in gevangenissen en strafkampen. Deze overleefde zij en later heeft zij alsnog de geschriften van haar man weten te publiceren.

→ Lees verder...

13/02/17 11:34 · defiance

Welkom op anarchisme.nl

Dit is een portaal om meer te weten te komen over de ideeën van het anarchisme en de veelzijdigheid van de anarchistische beweging in Nederland, Vlaanderen en daarbuiten.

Op deze website vind je de basisbeginselen van het anarchisme, teksten, biografieën en de geschiedenis van de anarchistische beweging.

Daarnaast is er een lijst van actieve organisaties, vind je hier nieuwsbronnen en nog veel meer.

Recent toegevoegd:

Inleiding op anarchisme

Anarchisme - de organisatie van een gelijkwaardige samenleving door middel van samenwerking, zelfbestuur en de afschaffing van elke vorm van onderdrukking.

Naast de basisbeginselen van het anarchisme van deze site zelf zijn er op deze website nog veel meer inleidende teksten en brochures te vinden van klassieke en moderne denkers.

Deze website is nog in aanbouw en daarmee op sommige vlakken onvolledig. Hier wordt hard aan gewerkt.

home.txt · Laatst gewijzigd: 24/04/19 15:31 door defiance