Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


namespace:anarchisten_voor_de_regering

Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

Beide kanten vorige revisie Vorige revisie
Volgende revisie
Vorige revisie
namespace:anarchisten_voor_de_regering [16/08/19 18:00]
defiance [Anarchisten voor de regering]
namespace:anarchisten_voor_de_regering [16/10/19 10:14] (huidige)
Regel 5: Regel 5:
   * Verschenen: Freedom, april 1916   * Verschenen: Freedom, april 1916
   * Vertaling: Tinke Davids   * Vertaling: Tinke Davids
 +
 +Errico Malatesta schreef deze tekst als reactie op de door [[Peter Kropotkin]] en [[Jean Grave]] opgestelde manifest waarin zij zijde kiezen van de Geallieerden tijdens de Eerste Wereldoorlog,​ en tegen de agressie van het Duitse Rijk. Deze tekst staat bekend als het //​[[Manifest van de zestien]]// vanwege de (veronderstelde) zestien ondertekenaars.
 +
 +Al in 1914 hadden Malatesta en Kropotkin onenigheid over de te vervolgen strategie met de toen nog op handen zijnde Eerste Wereldoorlog. In een tekst uit 1914 schrijft Malatesta:
 +
 +<​blockquote>"​Het doet me erg veel pijn om me tegen een oude en goede vriend als Kropotkin te keren, iemand die zo veel voor het anarchisme heeft gedaan. Maar juist om die reden, omdat hij zo gewaardeerd en geliefd is bij ons allen, is het noodzakelijk om hem duidelijk te maken dat we hem niet volgen in zijn uitlatingen over de oorlog[...]"​[1]</​blockquote>​
  
 ---- ----
Regel 10: Regel 16:
 ====== Anarchisten voor de regering ====== ====== Anarchisten voor de regering ======
  
-Er is zojuist een manifest verschenen, ondertekend door Kropotkin, Grave, Malato en een twaalftal andere oude kameraden, waarin zij, net als de aanhangers van de Entente-regeringen die een strijd tot het bittere einde en de vernietiging van Duitsland eisen, pleiten tegen elke gedachte van ‘voortijdige vrede’.+Er is zojuist een [[Manifest van de zestien|manifest]] verschenen, ondertekend door Kropotkin, Grave, Malato en een twaalftal andere oude kameraden, waarin zij, net als de aanhangers van de Entente-regeringen die een strijd tot het bittere einde en de vernietiging van Duitsland eisen, pleiten tegen elke gedachte van ‘voortijdige vrede’.
  
 De kapitalistische pers publiceert natuurlijk met groot genoegen een uittreksel uit het manifest en noemt het het werk van ‘leiders van de Internationale Anarchistische Beweging’. De kapitalistische pers publiceert natuurlijk met groot genoegen een uittreksel uit het manifest en noemt het het werk van ‘leiders van de Internationale Anarchistische Beweging’.
Regel 52: Regel 58:
  
 Errico Malatesta Errico Malatesta
 +
 +{{tag>"​Eerste Wereldoorlog"​ militarisme antimilitarisme nationalisme}}
namespace/anarchisten_voor_de_regering.1565978417.txt.gz · Laatst gewijzigd: 16/10/19 09:40 (Externe bewerking)