Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


namespace:andre_prudhommeaux

Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

Beide kanten vorige revisie Vorige revisie
Volgende revisie
Vorige revisie
namespace:andre_prudhommeaux [16/04/19 09:40]
defiance
namespace:andre_prudhommeaux [16/10/19 10:14] (huidige)
Regel 15: Regel 15:
 Hij was in zijn jonge jaren deel uitmaakte van //​Redressement Communiste//,​ een Trotskistische oppositiegroep onder leiding van Albert Treint. ​ Hij was in zijn jonge jaren deel uitmaakte van //​Redressement Communiste//,​ een Trotskistische oppositiegroep onder leiding van Albert Treint. ​
  
-In 1928 trouwde Prudhommeaux met de Zwitserse Dora Ris met wie hij samen zijn boekhandel //La Libraire Ouvrière// stichtte. De boekwinkel was een plek waar veel debat en discussie plaatsvond en uiteindelijk benaderde Prudhommeaux het brodigisme ​en radencommunisme.+In 1928 trouwde Prudhommeaux met de Zwitserse Dora Ris met wie hij samen zijn boekhandel //La Libraire Ouvrière// stichtte. De boekwinkel was een plek waar veel debat en discussie plaatsvond en uiteindelijk benaderde Prudhommeaux het bordigisme ​en radencommunisme.
  
 Van 1929 tot 1930 werkte hij samen in //​L'​Ouvrier Communiste//,​ een orgaan van de communistische arbeidersgroepen. Hij vertaalde en publiceerde onder andere //Open brief aan partijgenoot Lenin//[3] van Herman Gorter. ​ Van 1929 tot 1930 werkte hij samen in //​L'​Ouvrier Communiste//,​ een orgaan van de communistische arbeidersgroepen. Hij vertaalde en publiceerde onder andere //Open brief aan partijgenoot Lenin//[3] van Herman Gorter. ​
Regel 23: Regel 23:
 In 1931 beheerde hij de coöperatieve drukkerij in Nîmes en redigeerde het tijdschrift ​ //​Spartacus//​. Van september 1932 tot mei 1933 werkt hij samen met Jean Dautry aan de krant //​Correponance Internationale Ouvrière//,​ een krant voor de "​uitwisseling van informatie tussen proletariërs",​ dat gebruik maakte van een uitgebreid netwerk van bronnen in Frankrijk en het buitenland. In 1931 beheerde hij de coöperatieve drukkerij in Nîmes en redigeerde het tijdschrift ​ //​Spartacus//​. Van september 1932 tot mei 1933 werkt hij samen met Jean Dautry aan de krant //​Correponance Internationale Ouvrière//,​ een krant voor de "​uitwisseling van informatie tussen proletariërs",​ dat gebruik maakte van een uitgebreid netwerk van bronnen in Frankrijk en het buitenland.
  
-In 1933 nam Prudhommeaux deel aan de campagne ter verdediging van [[Marinus van der Lubbe]], die door de Nazi's beschuldigd werd van de brandstichting in het Duitse parlement (de Reichstag). ​Daarbij verdedigde hij de autonome individuele actie tegen de stalinistische laster die toentertijd werd verspreid. Tijdens deze campagne benaderde hij het anarchisme en publiceerde onder andere ​artikelen in //La Revue Anarchiste//​ en //Le Semeur//. Hij schreef tevens een reeks artikelen genaamd //"​Orde heerst in Duitsland"//,​ welke door //Le Libertaire///​ werd onderbroken omdat de //​Anarchistische Union// (AU) uit Duitsland zijn visie op de zaak van Van der Lubbe niet deelde.+In 1933 nam Prudhommeaux deel aan de campagne ter verdediging van [[Marinus van der Lubbe]], die door de Nazi's beschuldigd werd van de brandstichting in het Duitse parlement (de Reichstag). ​Hij richtte samen met Alphonse Barbé uit Frankrijk en Lo Lopes Cardozo in Amsterdam ‘Internationaal Comité voor de Verdediging en Rehabilitatie van Marinus van der Lubbe’ mee op. Via dit comité trachtte zij zoveel mogelijk informatie over Marinus van der Lubbe te publiceren en trachtte Prudhommeaux ook de autonome individuele actie verdedigde ​tegen de stalinistische laster die toentertijd werd verspreid. Tijdens deze campagne benaderde hij het anarchisme en publiceerde onder artikelen in //La Revue Anarchiste//​ en //Le Semeur//. Hij schreef tevens een reeks artikelen genaamd //"​Orde heerst in Duitsland"//,​ welke door //Le Libertaire///​ werd onderbroken omdat de //​Anarchistische Union// (AU) uit Duitsland zijn visie op de zaak van Van der Lubbe niet deelde.
  
-In 1934 werden Prudhommeaux en Ris tijdens een verblijf Duitsland uitgezet. ​Datzelde ​jaar publiceerde zij samen dankzij Lefeurve de brochure //Spartacus en de Commune van Berlijn 1918-1919)//​. In mei 1934 richtte Prudhommeaux samen met [[Voline]] //Terre Libre// op, welke in 1937 spreekbuis werd van de //​Federation Anarchiste de langue Française//​ (FAF), een voorloper van de //​Federation ​Anarchite// die vandaag de dag nog bestaat.+In 1934 werden Prudhommeaux en Ris tijdens een verblijf Duitsland uitgezet. ​Datzelfde ​jaar publiceerde zij samen dankzij Lefeurve de brochure //Spartacus en de Commune van Berlijn 1918-1919)//​. In mei 1934 richtte Prudhommeaux samen met [[Voline]] //Terre Libre// op, welke in 1937 spreekbuis werd van de //​Federation Anarchiste de langue Française//​ (FAF), een voorloper van de //​Federation ​Anarchiste// die vandaag de dag nog bestaat.
  
-==== De Spaanse Revolutie ====+==== De Spaanse Revolutie ​en de IAA ====
  
 In 1936 verbleef Prudommeaux twee maanden in revolutionair Spanje. Daar publiceerde hij onder andere de krant //​L'​Espangne Antifasciste//,​ waarin bij de eerste drie nummers vermeld stond dat het de Franstalige editie van //​Solidaridad Obrera// van de CNT was.  In 1936 verbleef Prudommeaux twee maanden in revolutionair Spanje. Daar publiceerde hij onder andere de krant //​L'​Espangne Antifasciste//,​ waarin bij de eerste drie nummers vermeld stond dat het de Franstalige editie van //​Solidaridad Obrera// van de CNT was. 
Regel 33: Regel 33:
 Als in september 1936 de regering Largo Caballero wordt geïnstalleerd in Madrid (Spanje), schrijft André Prudhommeaux een anoniem stuk getiteld "De zinloosheid van de regering."​ Hierin stelt hij de noodzaak van het bestaan van een volksfront-regering ter discussie. Hij stelt dat deze "een verre van onmisbaar element is in de antifascistische strijd"​ en een "​vrijwillige beperking betekende van diezelfde strijd."​ Hij stelde dat de sociale revolutie onmogelijk voort kon bestaan zonder de verdwijning van de staat. De publicatie irriteerde de hogere commissies van de CNT in grote mate en de krant verdween in 1937 dan ook omdat de CNT eenvoudigweg stopte met het leveren van papier. ​ Als in september 1936 de regering Largo Caballero wordt geïnstalleerd in Madrid (Spanje), schrijft André Prudhommeaux een anoniem stuk getiteld "De zinloosheid van de regering."​ Hierin stelt hij de noodzaak van het bestaan van een volksfront-regering ter discussie. Hij stelt dat deze "een verre van onmisbaar element is in de antifascistische strijd"​ en een "​vrijwillige beperking betekende van diezelfde strijd."​ Hij stelde dat de sociale revolutie onmogelijk voort kon bestaan zonder de verdwijning van de staat. De publicatie irriteerde de hogere commissies van de CNT in grote mate en de krant verdween in 1937 dan ook omdat de CNT eenvoudigweg stopte met het leveren van papier. ​
  
-Hierop zette Prudhommeau ​in Frankrijk zijn werkzaamheden voort onder de titel //​L'​Espangne Nouvelle// waarin onder andere de deelname aan de regering door de CNT fel werd bekritiseerd.+Hierop zette Prudhommeaux ​in Frankrijk zijn werkzaamheden voort onder de titel //​L'​Espangne Nouvelle// waarin onder andere de deelname aan de regering door de CNT fel werd bekritiseerd. Tijdens zijn verblijf in Frankrijk werd Prudhommeaux secretaris van het [[International Workers'​ Association|Internationale Arbeidersassociatie]] (IAA) //​Buitengewone Congres// dat werd gehouden van 6 t/m 17 december 1937.
  
 In nummer 6 van het blad //​Révision//​ (augustus 1939) is hij medeverantwoordelijk voor de publicatie van teksten van de //Los Amigos de Durruti// ([[Vrienden van Durruti]]), gevormd door militante ballingen die oppositie nemen tegen de reformistische lijn van de CNT. In nummer 6 van het blad //​Révision//​ (augustus 1939) is hij medeverantwoordelijk voor de publicatie van teksten van de //Los Amigos de Durruti// ([[Vrienden van Durruti]]), gevormd door militante ballingen die oppositie nemen tegen de reformistische lijn van de CNT.
namespace/andre_prudhommeaux.txt · Laatst gewijzigd: 16/10/19 10:14 (Externe bewerking)