Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


namespace:bond_van_religieuse_anarcho-communisten

Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

namespace:bond_van_religieuse_anarcho-communisten [23/09/20 07:55] (huidige)
defiance aangemaakt
Regel 1: Regel 1:
 +====== Bond van Religieuze Anarcho-Communisten ======
  
 +**Bond van Religieuze Anarco-Communisten** ook gespeld als **Bond van Religieuse Anarcho-Communisten** (BRAC) was een Nederlandse (deels) [[religieus anarchisme|religieus-anarchistische]] beweging die actief was tussen 1920 en 1932. 
 +
 +De BRAC ontstond uit het [[religieus anarchisme#​christen-anarchisme|christelijk-anarchistische]] Vrije Menschen Verbond van [[Lodewijk van Mierop]] en de Bond van Christen-Socialisten (BCS) van [[Année Rinzes de Jong]]. Deze laatste was ook de voorzitter van de BRAC. In de BRAC bevonden zich twee vleugels: de met het communisme sympathiserende vleugel en de typisch christelijk-anarchistische vleugel. De Bond was niet-marxistisch en niet-sociaaldemocratisch (men wilde een onafhankelijk christen-socialisme),​ maar vooral anarchistisch-socialistisch georiënteerd. De Bond vond zijn meeste aanhang onder orthodox-protestanten.
 +
 +Hoewel de Bond anarchistisch was, waren er veel niet-anarchisten lid van de BRAC. Ook veel niet-christelijke socialisten en anarchisten sloten zich bij de BRAC aan, zoals [[Clara Wichmann]].
 +
 +De BRAC had ook een eigen krant, genaamd //De Bevrijding//​. Daarnaast publiceerde de BRAC enige brochures over religeus anarchisme en de relatie tussen geloof en revolutionaire strijd.
 +
 +In 1932 wijzigde de Bond zijn naam in Bond van Anarcho-Socialisten (BAS). Toen de bond zich niet meer presenteerde als religieus, stapten de meeste religieuze anarchisten uit de BAS. Année Rinzes de Jonge richtte in 1932 de Onafhankelijke Religieuze Gemeenschap op.
 +
 +===== Teksten =====
 +
 +Zie voor teksten van het BRAC:
 +
 +  * Scan-archief Anarchisme.nl[[https://​archive.org/​search.php?​query=subject%3A"​Bond van Religieuze Anarcho-Communisten"​| Archive.org]]
 +
 +===== Bron =====
 +
 +  * Nederlandstalige [[https://​nl.wikipedia.org/​wiki/​Bond_van_Religieuze_Anarcho-Communisten|wikipedia-bijdrage]].
namespace/bond_van_religieuse_anarcho-communisten.txt · Laatst gewijzigd: 23/09/20 07:55 door defiance