Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


namespace:communalisme

Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

Beide kanten vorige revisie Vorige revisie
Volgende revisie Beide kanten volgende revisie
namespace:communalisme [14/03/16 14:33]
defiance
namespace:communalisme [14/03/16 14:34]
defiance
Regel 1: Regel 1:
 ====== Communalisme ====== ====== Communalisme ======
-  * Bron: http://​www.doorbraak.eu/​ 
  
 Communalisme is een revolutionaire politieke ideologie, ontwikkeld door o.a. [[Murray Bookchin]] met lange historische wortels in progressieve stromingen als het anarchisme en communisme, en inspiratie ontleent uit verschillende historische politieke ideeën en instituties. ​ Communalisme is een revolutionaire politieke ideologie, ontwikkeld door o.a. [[Murray Bookchin]] met lange historische wortels in progressieve stromingen als het anarchisme en communisme, en inspiratie ontleent uit verschillende historische politieke ideeën en instituties. ​
Regel 47: Regel 46:
   * [6] Zelfs op het hoogtepunt van de Oktoberrevolutie waren de meeste Russische anarchisten verbazingwekkend genoeg niet bezig met praktische politiek. In plaats daarvan waren ze betrokken in het opbouwen van communitaire ondernemingen zoals de Moskou-collectieven (die uiteindelijk in 1918 bestormd werden door de nieuw opgerichte geheime politie, the Cheka). Dit gebrek aan politieke strategie had als gevolg dat veel anarchisten zich aansloten bij de Bolsjewieken.   * [6] Zelfs op het hoogtepunt van de Oktoberrevolutie waren de meeste Russische anarchisten verbazingwekkend genoeg niet bezig met praktische politiek. In plaats daarvan waren ze betrokken in het opbouwen van communitaire ondernemingen zoals de Moskou-collectieven (die uiteindelijk in 1918 bestormd werden door de nieuw opgerichte geheime politie, the Cheka). Dit gebrek aan politieke strategie had als gevolg dat veel anarchisten zich aansloten bij de Bolsjewieken.
   * [7] Anarchistische gedachtes over communes lopen sterk uiteen (de Spaanse anarcho-syndicalistische CNT riep zelfs op tot economische of industriële communes), maar de eigenlijke vorm en inhoud van hun communes zijn hopeloos ongedefinieerd gebleven. Ondanks zijn bewondering voor de middeleeuwse vrije steden, was zelfs Peter Kropotkin niet in staat om dit libertaire ideaal duidelijk te definiëren,​ aangezien hij er een veelvoud aan betekenissen aan heeft gegeven in zijn geschriften.   * [7] Anarchistische gedachtes over communes lopen sterk uiteen (de Spaanse anarcho-syndicalistische CNT riep zelfs op tot economische of industriële communes), maar de eigenlijke vorm en inhoud van hun communes zijn hopeloos ongedefinieerd gebleven. Ondanks zijn bewondering voor de middeleeuwse vrije steden, was zelfs Peter Kropotkin niet in staat om dit libertaire ideaal duidelijk te definiëren,​ aangezien hij er een veelvoud aan betekenissen aan heeft gegeven in zijn geschriften.
 +  * Bron: http://​www.doorbraak.eu/​
 +
namespace/communalisme.txt · Laatst gewijzigd: 16/10/19 10:14 (Externe bewerking)