Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


namespace:de_enige_en_zijn_eigendom

Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

Beide kanten vorige revisie Vorige revisie
namespace:de_enige_en_zijn_eigendom [28/11/19 13:18]
defiance
namespace:de_enige_en_zijn_eigendom [28/11/19 13:22] (huidige)
defiance
Regel 1106: Regel 1106:
 Aan de ingang van de nieuwe tijd staat de “Godmens”. Zal aan de uitgang alleen maar de God aan de Godmens vervluchtigen en kan de Godmens werkelijk sterven als alleen de God aan hem sterft? Men heeft niet aan deze vraag gedacht en gedacht klaar te zijn toen men het werk van de Verlichting,​ de overwinning op de God, in onze dagen tot een zegenrijk einde bracht: men heeft niet gemerkt dat de mens de God heeft gedood om nu de “enige God in den hoge” te worden. Het Andere buiten Ons is weliswaar weggevaagd en de grote onderneming van de verlichters is volbracht; alleen het Andere in Ons is een nieuwe hemel geworden en roept ons tot nieuw hemelstormen op. God heeft plaats moeten maken, maar niet voor ons maar — voor de mens. Hoe kunt u geloven dat de Godmens gestorven is voordat aan hem behalve de God ook de mens gestorven is? Aan de ingang van de nieuwe tijd staat de “Godmens”. Zal aan de uitgang alleen maar de God aan de Godmens vervluchtigen en kan de Godmens werkelijk sterven als alleen de God aan hem sterft? Men heeft niet aan deze vraag gedacht en gedacht klaar te zijn toen men het werk van de Verlichting,​ de overwinning op de God, in onze dagen tot een zegenrijk einde bracht: men heeft niet gemerkt dat de mens de God heeft gedood om nu de “enige God in den hoge” te worden. Het Andere buiten Ons is weliswaar weggevaagd en de grote onderneming van de verlichters is volbracht; alleen het Andere in Ons is een nieuwe hemel geworden en roept ons tot nieuw hemelstormen op. God heeft plaats moeten maken, maar niet voor ons maar — voor de mens. Hoe kunt u geloven dat de Godmens gestorven is voordat aan hem behalve de God ook de mens gestorven is?
  
-=== 1. De Eigenheid ===+==== 1. De Eigenheid ​====
  
 “Verlangt de geest niet vurig naar vrijheid?​” Ach, niet alleen mijn geest, ook mijn lichaam smacht daar elk uur naar! Wanneer mijn neus voor de geurige slotkeuken mijn gehemelte vertelt over de smakelijke gerechten die daarin bereid worden, dan voelt het bij het verorberen van droog brood een vreselijk smachten; als mijn ogen mijn verharde rug over zachte donzen spreken, waarop het aangenamer is te rusten dan op wat samengedrukt stro, dan ontstaat bij hem een verbeten woede; als... maar laten we die smarten niet verder vervolgen. En dat noem jij verlangen naar vrijheid? Waar wil jij dan vrij van worden? Van jouw commiesbrood en jouw stroleger? Werp het dan weg! Daarvan schijn je echter niet gediend te zijn; jij wil liever de vrijheid hebben kostelijke spijzen en mollige bedden te genieten. Moeten de mensen jou deze “vrijheid” geven — moeten zij jou dat toestaan? Jij verwacht dit niet van hun menslievendheid omdat jij weet dat ze allemaal denken zoals jij: iedereen is zichzelf de naaste! Hoe wil jij zo in het genot van genoemde spijzen en bedden raken? Toch zeker op geen andere manier dan door ze tot jouw eigendom te maken! “Verlangt de geest niet vurig naar vrijheid?​” Ach, niet alleen mijn geest, ook mijn lichaam smacht daar elk uur naar! Wanneer mijn neus voor de geurige slotkeuken mijn gehemelte vertelt over de smakelijke gerechten die daarin bereid worden, dan voelt het bij het verorberen van droog brood een vreselijk smachten; als mijn ogen mijn verharde rug over zachte donzen spreken, waarop het aangenamer is te rusten dan op wat samengedrukt stro, dan ontstaat bij hem een verbeten woede; als... maar laten we die smarten niet verder vervolgen. En dat noem jij verlangen naar vrijheid? Waar wil jij dan vrij van worden? Van jouw commiesbrood en jouw stroleger? Werp het dan weg! Daarvan schijn je echter niet gediend te zijn; jij wil liever de vrijheid hebben kostelijke spijzen en mollige bedden te genieten. Moeten de mensen jou deze “vrijheid” geven — moeten zij jou dat toestaan? Jij verwacht dit niet van hun menslievendheid omdat jij weet dat ze allemaal denken zoals jij: iedereen is zichzelf de naaste! Hoe wil jij zo in het genot van genoemde spijzen en bedden raken? Toch zeker op geen andere manier dan door ze tot jouw eigendom te maken!
Regel 1200: Regel 1200:
 De eigenheid sluit al het eigene in zich en herstelt weer in ere wat de christelijke taal onteerde. De eigenheid heeft echter ook geen vreemde maatstaf omdat ze ook eigenlijk geen idee is zoals de vrijheid, zedelijkheid,​ menselijkheid en dergelijke, ze is alleen maar een omschrijving van de eigenaar. De eigenheid sluit al het eigene in zich en herstelt weer in ere wat de christelijke taal onteerde. De eigenheid heeft echter ook geen vreemde maatstaf omdat ze ook eigenlijk geen idee is zoals de vrijheid, zedelijkheid,​ menselijkheid en dergelijke, ze is alleen maar een omschrijving van de eigenaar.
  
-== 2. De Eigenaar ==+==== 2. De Eigenaar ​====
  
 Ik — kom Ik tot mijzelf en het mijne door het liberalisme?​ Ik — kom Ik tot mijzelf en het mijne door het liberalisme?​
Regel 2558: Regel 2558:
 Dit is de betekenis van de — enige. Dit is de betekenis van de — enige.
  
-=== 3. De Enige ===+==== 3. De Enige ====
  
 De voorchristelijke en christelijke tijd jagen een tegenovergesteld doel na; de één wil het reële idealiseren,​ de ander wil het ideale realiseren, de één zoekt de “heilige geest”, de ander het “verheerlijkte lichaam”. Daarom eindigt de één met de ongevoeligheid voor het reële, met de “wereldverachting”,​ de ander met het verwerpen van het “ideale”,​ met de “verachting van de geest”. De voorchristelijke en christelijke tijd jagen een tegenovergesteld doel na; de één wil het reële idealiseren,​ de ander wil het ideale realiseren, de één zoekt de “heilige geest”, de ander het “verheerlijkte lichaam”. Daarom eindigt de één met de ongevoeligheid voor het reële, met de “wereldverachting”,​ de ander met het verwerpen van het “ideale”,​ met de “verachting van de geest”.
namespace/de_enige_en_zijn_eigendom.txt · Laatst gewijzigd: 28/11/19 13:22 door defiance