Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


namespace:franz_kafka

Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

Volgende revisie
Vorige revisie
namespace:franz_kafka [23/04/19 13:46]
defiance aangemaakt
namespace:franz_kafka [16/10/19 10:14] (huidige)
Regel 1: Regel 1:
-Franz Kafka+====== ​Franz Kafka ======
  
 Franz Kafka (Praag, 3 juli 1883 – Kierling, 3 juni 1924) was een Duitstalige schrijver die wordt gezien als een van de belangrijkste auteurs van de twintigste eeuw. Zijn werk kreeg vooral na zijn dood een grote invloed op de westerse literatuur. Franz Kafka (Praag, 3 juli 1883 – Kierling, 3 juni 1924) was een Duitstalige schrijver die wordt gezien als een van de belangrijkste auteurs van de twintigste eeuw. Zijn werk kreeg vooral na zijn dood een grote invloed op de westerse literatuur.
Regel 31: Regel 31:
 ==== Wereldliteratuur ==== ==== Wereldliteratuur ====
  
-Weinig schrijvers zijn zo beroemd dat van hun naam een bijvoeglijk naamwoord is gemaakt. Naast de legendarische Griekse dichter Homerus waarvan we de uitdrukking '​homerisch gelach'​ kennen is Franz Kafka de enige auteur die het zo ver heeft gebracht. Hij hoort dan ook terecht thuis bij de '​wereldliteratuur'​.+Weinig schrijvers zijn zo beroemd dat van hun naam een bijvoeglijk naamwoord is gemaakt. Naast de legendarische Griekse dichter Homeruswaarvan we de uitdrukking '​homerisch gelach'​ kennenis Franz Kafka de enige auteur die het zo ver heeft gebracht. Hij hoort dan ook terecht thuis bij de '​wereldliteratuur'​.
  
-'​Kafkaesk'​ of '​kafkaiaans'​ zijn termen die gebruikt worden door mensen die op een onaangename wijze in aanraking met de bureaucratie zijn gekomen. Wie ooit uren heeft moeten doorbrengen in de wachtkamers van griffie of stadhuis, van het ene loket naar het andere is gestuurd zonder ook maar een milimeter ​in de ambtelijke mallemolen verder te zijn gekomen, of zich gemangeld voelt in de raderen van de anonieme, maar niet minder effectieve staatsmacht,​ die kan zich een personage uit een roman van Kafka voelen, ook al heeft hij of zij nog nooit een letter van Kafka'​s werk gelezen.+'​Kafkaesk'​ of '​kafkaiaans'​ zijn termen die gebruikt worden door mensen die op een onaangename wijze in aanraking met de bureaucratie zijn gekomen. Wie ooit uren heeft moeten doorbrengen in de wachtkamers van griffie of stadhuis, van het ene loket naar het andere is gestuurd zonder ook maar een millimeter ​in de ambtelijke mallemolen verder te zijn gekomen, of zich gemangeld voelt in de raderen van de anonieme, maar niet minder effectieve staatsmacht,​ die kan zich een personage uit een roman van Kafka voelen, ook al heeft hij of zij nog nooit een letter van Kafka'​s werk gelezen.
  
-De ambiance van grauwe overheidsgebouwen,​ bevolkt door bureauchefs en klerken die er een zeker behagen in scheppen hun cliënten met ondoorzichtige formaliteiten aan het lijntje te houden, vormt de achtergrond van Kafka'​s beroemdste roman "Der Prozess"​. De eerste zin van de roman is befaamd geworden: "​Iemand moest Josef K. belasterd hebben, want zonder dat hij iets kwaads had gedaan, werd hij op een morgen gearresteerd."​ Die openingszin roept de sfeer van de roman op onnavolgbare wijze op. Josef K. wordt in staat van beschuldiging gesteld, komt na een aanvankelijke vorm van huisarrest weer op vrije voeten, maar dient zich op gezette tijden te komen verantwoorden voor de rechtbank. Waar die rechtbank gevestigd is, wie precies de rechters zijn, hoe hij zich kan verdedigen, en - het allerbelangrijkste! - wat hem precies ten laste wordt gelegd, blijft in de nevelen van de vaagheid gehuld. Wanneer Josef zich tenslotte tegenover de gevangeniskapelaan erover beklaagt dat hij helemaal niet schuldig is, en zich afvraagt hoe een mens eigenlijk schuldig kan zijn, wordt hem tegengeworpen dat alle schuldigen zo spreken. Het ontkennen maakt zijn zaak alleen maar erger. Tenslotte zal hij zich dan ook als een mak lam naar de executieplaats laten voeren.+De ambiance van grauwe overheidsgebouwen,​ bevolkt door bureauchefs en klerken die er een zeker behagen in scheppen hun cliënten met ondoorzichtige formaliteiten aan het lijntje te houden, vormt de achtergrond van Kafka'​s beroemdste roman "Der Prozess" ​(vert. Het Proces). De eerste zin van de roman is befaamd geworden: "​Iemand moest Josef K. belasterd hebben, want zonder dat hij iets kwaads had gedaan, werd hij op een morgen gearresteerd."​ Die openingszin roept de sfeer van de roman op onnavolgbare wijze op. Josef K. wordt in staat van beschuldiging gesteld, komt na een aanvankelijke vorm van huisarrest weer op vrije voeten, maar dient zich op gezette tijden te komen verantwoorden voor de rechtbank. Waar die rechtbank gevestigd is, wie precies de rechters zijn, hoe hij zich kan verdedigen, en - het allerbelangrijkste! - wat hem precies ten laste wordt gelegd, blijft in de nevelen van de vaagheid gehuld. Wanneer Josef zich tenslotte tegenover de gevangeniskapelaan erover beklaagt dat hij helemaal niet schuldig is, en zich afvraagt hoe een mens eigenlijk schuldig kan zijn, wordt hem tegengeworpen dat alle schuldigen zo spreken. Het ontkennen maakt zijn zaak alleen maar erger. Tenslotte zal hij zich dan ook als een mak lam naar de executieplaats laten voeren.
  
 ===== Werken van Franz Kafka ===== ===== Werken van Franz Kafka =====
Regel 55: Regel 55:
  
 Eerste bundel met de verhalen van Kafka : "​Kinderen op de straatweg",​ "​Ontmaskering van een kwartjesvlinder",​ "​Plotseling uitgaan",​ "​Besluiten",​ "Het uitstapje naar de bergen",​ "De ellende van de vrijgezel",​ "De koopman",​ "​Verstrooid naar buiten kijken",​ "Weg naar huis", "De voorbijgangers",​ "De passagier",​ "​Kleren",​ "De afwijzing",​ "Ter overdenking voor heerrijders",​ "Het raam aan de straat",​ "​Verlangen Indiaan te worden",​ "De bomen" en "​Verdriet",​ 1913. Eerste bundel met de verhalen van Kafka : "​Kinderen op de straatweg",​ "​Ontmaskering van een kwartjesvlinder",​ "​Plotseling uitgaan",​ "​Besluiten",​ "Het uitstapje naar de bergen",​ "De ellende van de vrijgezel",​ "De koopman",​ "​Verstrooid naar buiten kijken",​ "Weg naar huis", "De voorbijgangers",​ "De passagier",​ "​Kleren",​ "De afwijzing",​ "Ter overdenking voor heerrijders",​ "Het raam aan de straat",​ "​Verlangen Indiaan te worden",​ "De bomen" en "​Verdriet",​ 1913.
-Tweede bundel met de verhalen : "De nieuwe advocaat",​ "Een plattelandsdokter",​ "Op de galerij",​ "Een oud geschrift",​ "Voor de wet", "​Jakhalzen en Arabieren",​ "Een bezoek aan de mijn", "Het dichtstbijzijnde dorp", "Een keizerlijke boodschap",​ "De zorgen van een huisvader",​ "Elf zoons",​ "Een broedermoord",​ "Een droom" en "Een verslag voor een academie"​,+ 
 +Tweede bundel met de verhalen : "De nieuwe advocaat",​ "Een plattelandsdokter",​ "Op de galerij",​ "Een oud geschrift",​ "Voor de wet", "​Jakhalzen en Arabieren",​ "Een bezoek aan de mijn", "Het dichtstbijzijnde dorp", "Een keizerlijke boodschap",​ "De zorgen van een huisvader",​ "Elf zoons",​ "Een broedermoord",​ "Een droom" en "Een verslag voor een academie"​
 Derde bundel met de verhalen : "​Eerste smart",​ "Een klein vrouwtje",​ "Een hongerkunstenaar"​ en "​Josefine de zangeres, of het muizenvolk",​ 1924. Derde bundel met de verhalen : "​Eerste smart",​ "Een klein vrouwtje",​ "Een hongerkunstenaar"​ en "​Josefine de zangeres, of het muizenvolk",​ 1924.
  
-===== Over Franz Kafka ===== 
  
-Walter BENJAMIN e.a., Proces-verbaal van Franz Kafka. Essays, Nijmegen (SUN), 1987; Niels BOKHOVE, Reiziger in scheerapparaten. Kafka in Nederland en Vlaanderen, Amsterdam (Querido), 1984; Max BROD, Franz Kafka. Eine Biographie, Frankfurt am Main (S. Fischer Verlag), 1962; Roberto CALASSO, K., Amsterdam (Wereldbibliotheek),​ 2005; Gustav JABOUCH, Gesprekken met Kafka, Amsterdam (Querido), 1965; Ernst VERBEEK, Loon voor duivelsdienst. Over het verband tussen persoon en werk van Franz Kafka, Assen (Van Gorcum), 1984; Herman VERHAAR, Franz Kafka of schrijven uit onmacht, Den Haag (Bert Bakker ​Daamen), 1975; Klaus WAGENBACH, Franz Kafca: eine Biographie seiner Jugend 1883-1912, Bern (Franke Verlag), 1958; ID., Franz Kafka, Utrecht (Kwadraat), 1991; ID., Kafka'​s Praag. Een reisleesboek,​ Amsterdam (Byblos), 2000.+ 
 +===== Bron ===== 
 + 
 +  * Jan Pelleringfonds:​ http://​janpelleringfonds.be:​80/​Geschiedenis/​biografieen/​niet%20Belgen/​Kafka/KAFKA%20Franz.html
namespace/franz_kafka.txt · Laatst gewijzigd: 16/10/19 10:14 (Externe bewerking)