Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


namespace:internationaal_anarchistisch_manifest_over_de_oorlog

Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

Beide kanten vorige revisie Vorige revisie
namespace:internationaal_anarchistisch_manifest_over_de_oorlog [09/06/20 10:41]
defiance
namespace:internationaal_anarchistisch_manifest_over_de_oorlog [16/06/20 14:41] (huidige)
defiance [Internationaal anarchistisch manifest over de oorlog]
Regel 8: Regel 8:
 De Eerste Wereldoorlog is de afgelopen door diens honderdste verjaardag weer meer onder de aandacht gekomen. Hoewel de oorlog in Nederland nog altijd redelijk kritisch benaderd wordt (Nederland was neutraal in de oorlog en bleef grotendeels ontzien voor de desastreuze gevolgen ervan), is dit in andere landen toch vaak anders. In Duitsland, Frankrijk en veel van de andere deelnemende landen in de Eerste Wereldoorlog,​ vindt men nog altijd monumenten die de grote offers die men heeft gemaakt om “vrijheid” en “democratie” te verdedigen. Uiteindelijk dienen zij echter bijna altijd een nationalistische lezing.. De Eerste Wereldoorlog is de afgelopen door diens honderdste verjaardag weer meer onder de aandacht gekomen. Hoewel de oorlog in Nederland nog altijd redelijk kritisch benaderd wordt (Nederland was neutraal in de oorlog en bleef grotendeels ontzien voor de desastreuze gevolgen ervan), is dit in andere landen toch vaak anders. In Duitsland, Frankrijk en veel van de andere deelnemende landen in de Eerste Wereldoorlog,​ vindt men nog altijd monumenten die de grote offers die men heeft gemaakt om “vrijheid” en “democratie” te verdedigen. Uiteindelijk dienen zij echter bijna altijd een nationalistische lezing..
  
-Daarnaast is er op verschillende Marxistisch-Leninistische websites de nodige misinformatie te vinden over houding van anarchisten tegenover deze oorlog. Hierbij wordt de onwaarheid dat de meerderheid van de Europese anarchisten voor de oorlog waren, telkens weer herhaald. Dit terwijl slechts een zeer kleine minderheid de oorlog steunde ​en diegene ​die dat deden (met bijvoorbeeld het //​[[Manifest van de zestien]]//raakten sterk geïsoleerd ​van hun anarchistische bewegingen ​– zelfs een zo prominente anarchist als [[Peter Kropotkin]].+Daarnaast is er op verschillende Marxistisch-Leninistische websites de nodige misinformatie te vinden over houding van anarchisten tegenover deze oorlog. Hierbij wordt de onwaarheid dat de meerderheid van de Europese anarchisten voor de oorlog waren, telkens weer herhaald. Dit terwijl slechts een zeer kleine minderheid de oorlog steunde. Diegene ​die dat met bijvoorbeeld het //​[[Manifest van de zestien]]// ​deden, ​raakten ​daardoor binnen de anarchistische beweging ​sterk geïsoleerd – zelfs een zo prominente anarchist als [[Peter Kropotkin]].
  
 Één van de beste anarchistische publicaties tegen de oorlog is het Internationale anarchistische manifest over de oorlog. Het document werd ondertekend door een reeks van zeer bekende anarchisten van plekken op de hele wereld, waaronder [[Alexander Berkman]], Joseph Cohen en [[Emma Goldman]] uit de Verenigde staten; Luigi Bertoni, [[Errico Malatesta]] en verschillende anderen uit Italië, Anarchisten uit Rusland die een belangrijke rol zouden spelen in de [[Russische Revolutie]],​ zoals [[Alexander Schapiro]] en Bill Shatoff; [[Ferdinand Domela Nieuwenhuis]] en [[Gerard Rijnders]] uit Nederland; George Barrett, Tom Kneel, Lillian Woolf uit Groot-Brittannië;​ en verschillende anarchisten uit andere landen. Één van de beste anarchistische publicaties tegen de oorlog is het Internationale anarchistische manifest over de oorlog. Het document werd ondertekend door een reeks van zeer bekende anarchisten van plekken op de hele wereld, waaronder [[Alexander Berkman]], Joseph Cohen en [[Emma Goldman]] uit de Verenigde staten; Luigi Bertoni, [[Errico Malatesta]] en verschillende anderen uit Italië, Anarchisten uit Rusland die een belangrijke rol zouden spelen in de [[Russische Revolutie]],​ zoals [[Alexander Schapiro]] en Bill Shatoff; [[Ferdinand Domela Nieuwenhuis]] en [[Gerard Rijnders]] uit Nederland; George Barrett, Tom Kneel, Lillian Woolf uit Groot-Brittannië;​ en verschillende anarchisten uit andere landen.
namespace/internationaal_anarchistisch_manifest_over_de_oorlog.txt · Laatst gewijzigd: 16/06/20 14:41 door defiance