Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


namespace:jaime_balius

Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

Beide kanten vorige revisie Vorige revisie
namespace:jaime_balius [29/09/19 10:27]
defiance
namespace:jaime_balius [29/09/19 10:27] (huidige)
defiance
Regel 17: Regel 17:
 De werken van Jaime Balius werden in drie delen verzameld en gebundeld. In deze bundels verdedigd hij de opstandige lijn, het functioneren van de CNT tijdens de opstand van oktober 1934 worden verdedigd en bekritiseerd hij de nationalistische ideologie. Hij was binnen de FAI-lid van de affiniteitsgroep //​Renancer//,​ samen met onder andere Pablo Ruiz, Francisco Pellicer en Bruno Llado. De werken van Jaime Balius werden in drie delen verzameld en gebundeld. In deze bundels verdedigd hij de opstandige lijn, het functioneren van de CNT tijdens de opstand van oktober 1934 worden verdedigd en bekritiseerd hij de nationalistische ideologie. Hij was binnen de FAI-lid van de affiniteitsgroep //​Renancer//,​ samen met onder andere Pablo Ruiz, Francisco Pellicer en Bruno Llado.
  
-Toen op 19 juli 1936 de militaire coup plaats vond, reageerde de arbeiders door de wapens op te nemen en de militaire opstand neer te slaan. Dit was de start van de Spaanse Burgeroorlog en Revolutie. Balius en Gilabert schreven op dit moment voor de krant //​Solidaridad Obrera (vert. Arbeiderssolidarteit)//​ en verspreidde deze bij de barricades. Balius verdedigde in zijn teksten de proletarische hegemonie en probeerde zo de onafhankelijkheid van de arbeidersklasse en de revolutie te ondersteunen. ​+Toen op 19 juli 1936 de militaire coup plaats vond, reageerde de arbeiders door de wapens op te nemen en de militaire opstand neer te slaan. Dit was de start van de [[Spaanse Burgeroorlog en Revolutie]]. Balius en Gilabert schreven op dit moment voor de krant //​Solidaridad Obrera (vert. Arbeiderssolidarteit)//​ en verspreidde deze bij de barricades. Balius verdedigde in zijn teksten de proletarische hegemonie en probeerde zo de onafhankelijkheid van de arbeidersklasse en de revolutie te ondersteunen. ​
  
 Tijdens het begin van de oorlog en de revolutie werd hij als vicepresident van de //Bond van Journalisten//​ gekozen en trad de //Union Grup d’Escriptors Catalans// bij. Hij bleef ondertussen ook schrijven voor //Ideas, Ruta, Despratar// en //Mas Lejos//. Toen de de leiding van //​Solidaridad Obrera// weigerde collaboristische teksten te publiceren waarin CNT-FAI-toetreding tot de regering werd verdedigd, werd deze door de CNT vervangen. Balius, hier tevens kritisch tegenover stond, kreeg eveneens een ‘eervol’ ontslag aangeboden bij de krant. Hij kreeg daarop een leidende functie bij de krant //La Noche// (vert. de Nacht), een oude Azañista-krant[1] welke was overgenomen door de werknemers. Tijdens het begin van de oorlog en de revolutie werd hij als vicepresident van de //Bond van Journalisten//​ gekozen en trad de //Union Grup d’Escriptors Catalans// bij. Hij bleef ondertussen ook schrijven voor //Ideas, Ruta, Despratar// en //Mas Lejos//. Toen de de leiding van //​Solidaridad Obrera// weigerde collaboristische teksten te publiceren waarin CNT-FAI-toetreding tot de regering werd verdedigd, werd deze door de CNT vervangen. Balius, hier tevens kritisch tegenover stond, kreeg eveneens een ‘eervol’ ontslag aangeboden bij de krant. Hij kreeg daarop een leidende functie bij de krant //La Noche// (vert. de Nacht), een oude Azañista-krant[1] welke was overgenomen door de werknemers.
namespace/jaime_balius.txt · Laatst gewijzigd: 29/09/19 10:27 door defiance