Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


namespace:murray_bookchin

Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

Beide kanten vorige revisie Vorige revisie
namespace:murray_bookchin [19/12/19 15:23]
defiance [Teksten]
namespace:murray_bookchin [05/05/20 12:10] (huidige)
defiance [Biografie]
Regel 12: Regel 12:
 Bookchin heeft een bewogen politieke loopbaan gehad waar hij begon in de autoritair communistische beweging als jonge jongen. Door de jaren heen is hij een steeds libertairdere koers gaan varen waarna hij in de jaren '60 het anarchisme ontdekte. Eind jaren '90 raakte hij echter ook vervreemd van de anarchistische beweging die in die tijd in de Verenigde Staten intern sterk verdeel was. Vanaf dat moment stopte hij zichzelf te identificeren als anarchist en stichtte hij zijn eigen libertair socialistische idee genaamd '​[[Communalisme]]'​. Bookchin heeft een bewogen politieke loopbaan gehad waar hij begon in de autoritair communistische beweging als jonge jongen. Door de jaren heen is hij een steeds libertairdere koers gaan varen waarna hij in de jaren '60 het anarchisme ontdekte. Eind jaren '90 raakte hij echter ook vervreemd van de anarchistische beweging die in die tijd in de Verenigde Staten intern sterk verdeel was. Vanaf dat moment stopte hij zichzelf te identificeren als anarchist en stichtte hij zijn eigen libertair socialistische idee genaamd '​[[Communalisme]]'​.
  
-Bookchin was een antikapitalist en sterk voorstander van decentralisering van de samenleving. Dit gepaard met democratische en ecologische politiek. Zijn geschriften over [[Libertair municipalisme - een overzicht|libertair municipalisme]],​ een theorie over face-to-face radendemocratie,​ was van sterke invloed op de milieubeweging en directe actie-groepen als Reclaim the Streets. Ook hebben de ideeën van Murray Bookchin voor een belangrijke kentering in de [[Koerdische bevrijdingsbeweging]] gezorgd. [[Abdullah Öcalan]] heeft de ideeën over het municipalisme gebruikt ter inspiratie voor zijn concept genaamd [[Democratisch Confederalisme]] - een concept dat nu door de Koerdische bevrijdingsbeweging wordt doorgevoerd. In de autonome Koerdische regio [[Democratische Federatie van Noord-Syrie|Rojava]] worden deze ideeën nu in de praktijk gebracht.+Bookchin was een antikapitalist en sterk voorstander van decentralisering van de samenleving. Dit gepaard met democratische en ecologische politiek. Zijn geschriften over [[Libertair municipalisme - een overzicht|libertair municipalisme]],​ een theorie over face-to-face radendemocratie,​ was van sterke invloed op de milieubeweging en directe actie-groepen als Reclaim the Streets. Ook hebben de ideeën van Murray Bookchin voor een belangrijke kentering in de Koerdische bevrijdingsbeweging gezorgd. [[Abdullah Öcalan]] heeft de ideeën over het municipalisme gebruikt ter inspiratie voor zijn concept genaamd [[Democratisch Confederalisme]] - een concept dat nu door de Koerdische bevrijdingsbeweging wordt doorgevoerd. In de autonome Koerdische regio [[Democratische Federatie van Noord-Syrie|Rojava]] worden deze ideeën nu in de praktijk gebracht.
  
 Murray Bookchin heeft in zijn vroege jaren een aantal publicaties uitgegeven onder de naam Lewis Herber. Murray Bookchin heeft in zijn vroege jaren een aantal publicaties uitgegeven onder de naam Lewis Herber.
namespace/murray_bookchin.txt · Laatst gewijzigd: 05/05/20 12:10 door defiance