Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen

namespace:piotr_arshinov

Piotr Arshinov

Portret Piotr Arshinov, 1926

Piotr Andrejevitsj Arshinov (1887 - 1937) was als revolutionair in eerste lid van de Bolsjewistische partij in Rusland. In 1906 vluchtte hij naar Ekaterinoslav om aan de aandacht van de politie te ontkomen. Daar stapte hij over naar het anarchisme. Na ter dood veroordeeld te zijn voor de moord op een spoorwegbaas ontvluchtte Arshinov Rusland. Vanuit Frankrijk ging hij in 1909 terug naar Rusland waar hij een tweede keer werd gearresteerd, dit keer voor wapensmokkel. In de gevangenis in Moskou leerde hij Nestor Makhno kennen met wie hij jaren actief zou zijn binnen de Makhnovshchina.

Biografie

Piotr Arshinov was een metaalarbeider uit Oekraïne die in 1904 lid was geworden van de Bolsjewistische partij. Hij vluchtte In 1906 naar Jekaterinoslav om de tsaristische politie te slim af te zijn. Daar werd hij een anarchist. Op 7 maart 1907 schoot hij de baas van het spoorwegenatelier van Alexandrovska dood. Na gearresteerd te zijn op 9 maart 1907 werd hij veroordeeld tot dood door opknoping door een militair tribunaal. In de nacht van 22 april 1907 ontsnapte hij met andere gevangenen tijdens een paasmis, hun toevlucht zoekende in Frankrijk.

In 1909, keerde Arshinov terug naar Rusland waar hij werd betrapt tijdens het smokkelen van wapens vanuit Oostenrijk. Hij werd veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf in Moskou , waar hij Nestor Makhno ontmoette. Beide mannen werden bevrijd door de Revolutie in 1917. Arshinov is vervoegde Makhno opnieuw in 1919 en raakte betrokken bij cultureel en educatief werk in het gebied gecontroleerd door het 'Revolutionair Opstandig leger van Oekraïne'. Hij was ook de voorzitter van de “Nabat”( Confederatie van de anarchistische organisaties van Oekraïne) en schreef hij voor het blad Golos Anarkhista. In 1921 emigreerde Arshinov naar Parijs waar hij samen met Nestor Makhno zou deelnemen aan de Dielo Truda groep. Hierbij schreef Arshinov ook mee aan het Organisatorisch platform van de revolutionaire anarchisten

Hij trok in 1935 opnieuw naar de Sovjet-Unie waar hij in 1937, door de Sovjet-autoriteiten, geëxecuteerd werd.

Teksten

namespace/piotr_arshinov.txt · Laatst gewijzigd: 12/12/17 21:08 door autonomia