====== Eric Arthur Blair ======
{{:namespace:george_orwell_ca.1940.jpg|}}
Eric Arthur Blair (George Orwell), ca. 1940 (digitaal ingekleurd)
**Eric Arthur Blair** (Motihari (India), 25 juni 1903 – Londen, 21 januari 1950 Londen) schreef onder het pseudoniem **George Orwell** en is onder die naam vooral bekend. Hij was een Brits schrijver, journalist, essayist, literair criticus en een van de meest bewonderde Engelstalige auteurs van de 20e eeuw. Orwell was tijdens de [[Spaanse Burgeroorlog en Revolutie]] als vrijwilliger actief voor de POUM en vocht aan het front. Zijn drie bekendst werken schreef hij tegen het einde van zijn leven: zijn //Hommage aan Catalonië//, de moderne allegorie //Animal Farm// en de dystopische roman //1984//. Allen zijn scherpe aanklachten tegen stalinisme en totalitarisme en in Hommage aan Catalonië verwerkt hij zijn ervaringen tijdens de Spaanse Burgeroorlog en Revolutie.
===== Politiek =====
Tijdens het uitbreken van de [[Spaanse Burgeroorlog en Revolutie]] besloot Orwell naar Spanje af te reizen. Daar sloot hij zich bij de POUM aan. Hij was zelf verbonden aan de Independend Labour Party (ILP, vert. Onafhankelijke Arbeiderspartij) welke verbonden was aan de POUM. Na een periode aan het Zaragozza-Front, waar de ILP-eenheid binnen de POUM relatief weinig inzet had, verplaatsten zij zich naar Barcelona. Daar waren zij begin 1937 getuige van de zogenaamde //Mei-dagen// waarin de repressie van de communisten tegen de anarchisten en andere communistische facties vorm begon te krijgen. De stalinisten van de PSOE probeerden samen met de politie de strategisch belangrijke telefooncentrale onder controle te krijgen, die tot dan toe onder controle van de anarchisten van de [[CNT]] had gestaan. Er werden vele anarchisten gedood en de POUM werd door de republikeinse regering (waarmee de stalinisten samenwerkten) verboden. Dit betekende een keerpunt in Orwells politieke opvattingen.
Hoewel Orwell zich initieel wilde aansluiten bij de Internationale Brigades (welke onder controle van de PSOE stond), besloot hij naar het Aragon-Front te gaan om daar met de POUM en de anarchisten samen te vechten. Daar raakte Orwell gewond. Hij werd door een scherpschutter in zijn hals geraakt; Orwell was aanzienlijk langer dan zijn kameraden aan het front.
{{:namespace:orwell_g._-_hommage_to_catalonia.jpg|}}
Omslag van //Hommage to Catalonia// (1936)
Orwells ervaringen tijdens de Spaanse Burgeroorlog hadden een sterke invloed op hem. Nadat hij gewond was geraakt en Spanje moest verlaten verkeerde hij, hoewel zelf geen anarchist, ook in anarchistische kringen. Zijn ervaringen tijdens de Mei-dagen in Spanje hadden hem een sterke sympathie voor het anarchisme gegeven. De repressie van de Stalinisten in Spanje tegen andere revolutionaire krachten net als in de [[Russische Revolutie]], zorgde er niet voor dat hij zijn socialistische idealen verwierp, maar maakte hem een fel anti-Stalinist. Zijn boeken //Animal Farm// en //1984// moeten dan ook eerder in dit licht gelezen worden.
Hij zei zelf dan ook "Elke zin van een serieus werk dat ik heb geschreven sinds 1936 is direct of indirect geschreven tegen totalitarisme en voor Democratisch Socialisme zoals ik dat zie."
Terug in Engeland bleef hij nog een periode lid van de ILP en verdedigde o.a. de POUM tegen de leugens die daar door de communistische partij over hen werden verspreid (zoals dat zij samenwerkten met de fascisten ed.). In eerste instantie was Orwell met de dreigende oorlog met Nazi-Duitsland hiertegen gekeerd en stelde "Als er oolog komt zullen we ons er tegen verzetten." Maar met het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog veranderde hij van positie en besloot de ILP te verlaten, deze bleef tegen de oorlog met Nazi-Duitsland. Orwell ontwikkelde een soort 'revolutionair patriottisme': "We bevinden ons in een rare periode in de geschiedenis waarin een revolutionair een patriot moet zijn en een patriot een revolutionair."[1]
Orwell zou altijd blijven provoceren en vocht de //status quo// aan. Toch was hij op een bepaalde manier ook conservatief en had een voorliefde voor oude Engelse waarden. Hij bekritiseerde en schreef satirische stukken over de verschillende milieus waarin hij zich bevond, zoals het provinciale landleven in //A Clergyman's Daughter// (1935), de middenklasse in //Keep the Aspidistra Flying// (1936), school in //Such, Such were the Joys// (1948), kolonialisme in //Burmese Days// (1934) en verschillende socialistische groepen in //The Road to Wigan Pier// (1937).
===== Bibliography =====
**Romans**
* //Burmese Days//, 1934
* //A Clergyman's Daughter//, 1935
* //Keep the Aspidistra Flying//, 1936
* //Coming Up for Air//, 1939
* //Animal Farm//, 1945
* //Such, Such were the Joys//, 1948
* //Nineteen Eighty-Four//, 1949
**Non-fictie**
* //Down and Out in Paris and London//, 1933
* //The Road to Wigan Pier//, 1937
* //Homage to Catalonia//, 1938
===== Voetnoten =====
* [1] //Tribune//, december 1940