Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


namespace:auguste_vaillant

Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

Beide kanten vorige revisie Vorige revisie
Volgende revisie
Vorige revisie
namespace:auguste_vaillant [27/12/19 17:55]
defiance [Zie ook]
namespace:auguste_vaillant [30/12/19 15:29]
defiance [Auguste Vaillant]
Regel 6: Regel 6:
 </​WRAP>​ </​WRAP>​
  
-**Auguste Vaillant** (Mézières,​ 1861 – Parijs, 5 februari 1894) was een anarchist uit Frankrijk. Hij pleegde pleegde in 1893 een aanslag op de //Nationale Vergadering//​ (Tweede Kamer) van de Franse regering. Zijn aanslag was er één in een reeks van meerdere tegen de gevestigde orde. +**Auguste Vaillant** (Mézières,​ 1861 – Parijs, 5 februari 1894) was een anarchist uit Frankrijk. Hij pleegde pleegde in 1893 een aanslag op de //Nationale Vergadering//​ (Tweede Kamer) van de Franse regering. Zijn aanslag was er één in een reeks van meerdere tegen de gevestigde orde die in Frankrijk bekend staan als het tijdperk van de [[propaganda van de daad]]
  
 ===== Biografie ===== ===== Biografie =====
Regel 21: Regel 21:
 Op 9 december 1893 ontplofte een bom in de Franse //Nationale Vergadering//​. Gedeputeerden verdrongen zich naar de uitgangen, terwijl anderen gewond en badend in het bloed op de grond lagen. Er vielen geen doden, maar omdat de bom gevuld was met spijkers waren de letsels zeer bloedig. De meeste van de tientallen gewonden lieten zich ter plekke verbinden. Twintig minuten na de aanslag werd de vergadering weer geopend. Op 9 december 1893 ontplofte een bom in de Franse //Nationale Vergadering//​. Gedeputeerden verdrongen zich naar de uitgangen, terwijl anderen gewond en badend in het bloed op de grond lagen. Er vielen geen doden, maar omdat de bom gevuld was met spijkers waren de letsels zeer bloedig. De meeste van de tientallen gewonden lieten zich ter plekke verbinden. Twintig minuten na de aanslag werd de vergadering weer geopend.
  
-Eén gewonde, die naar het //Hotel Dieu// was vervoerd, trok de aandacht, omdat zijn handen met poeder waren bedekt. Het was Auguste Vaillant. Bij ondervraging zei hij dat hij de bom had geworpen, ​zeggende ​dat hij de executie van [[Ravachol]] had willen wreken.+Eén gewonde, die naar het //Hotel Dieu// was vervoerd, trok de aandacht, omdat zijn handen met poeder waren bedekt. Het was Auguste Vaillant. Bij ondervraging zei hij dat hij de bom had geworpen, ​en dat hij de executie van [[Ravachol]] had willen wreken.
  
 ==== Het proces ==== ==== Het proces ====
namespace/auguste_vaillant.txt · Laatst gewijzigd: 30/12/19 15:29 door defiance