Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


namespace:helmut_ruediger

Helmut Rüdiger

Helmut Rüdiger (22 januari 1903, Frankenberg - juni 1966, Madrid) was schrijver en anarcho-syndicalist uit Duitsland. Rüdiger was actief voor de Freie Arbeiter-Union Deutschlands (FAUD) en schreef voor diens krant Der Syndikalist.

Al voor de machtsovername van de Nazi's reisde hij in 1932 naar Spanje. Daar was hij in eerste instantie correspondent voor de Internationale Arbeidersassociatie. In 1936 sloot hij zich tijdens de Spaanse Burgeroorlog en Revolutie aan bij het verzet tegen Franco. Hij was samen met Augustin Souchy in Catalonië betrokken bij de groep Deutsche Anarchosyndikalisten (DAS). Door zijn ervaringen tijdens de Spaanse Burgeroorlog en Revolutie ontwikkelde Rüdiger een zeer sterk anti-communistische houding. Hij stelde volgens Rudolf Mühland “Sind 1937 haat ik de communisten, het zijn mijn werkelijke aardvijanden.”

Na de Tweede Wereldoorlog was Rüdiger samen met Heinrich Bergmann en Fritz Linow en Rudolf Rocker betrokken bij de oprichting van de Föderation freiheitlicher Sozialisten (vert. Federatie van Vrije Socialisten).

Bibliografie

  • Sozialismus und Parlamentarismus, AHDE-Verlag, Berlin
  • Föderalismus. Ein Beitrag zur Geschichte der Freiheit, AHDE-Verlag, Berlin 1979
  • Die spanische Revolution II. Was sind die CNT und FAI?, Bijlage bij de beginselverklaring van de IAA, anarchistische texte Nr. 27, Libertad Verlag, Berlin 1982.
  • Rudolf Rocker und die jüdische Arbeiterbewegung, Die freie Gesellschaft, 1951, 2. Jahrgang, Nr. 22.
  • Der Sozialismus wird frei sein, Oppo-Verlag, Berlin 1991
namespace/helmut_ruediger.txt · Laatst gewijzigd: 13/08/20 10:37 door defiance