Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


namespace:het_abc_van_de_libertair

Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

Volgende revisie
Vorige revisie
namespace:het_abc_van_de_libertair [24/11/21 11:51]
defiance aangemaakt
namespace:het_abc_van_de_libertair [24/11/21 13:26]
defiance [Het ABC van de libertair]
Regel 2: Regel 2:
 //Door [[Jules Lermina]]// //Door [[Jules Lermina]]//
  
 +  * Oorspronkelijke titel: L'ABC du Libertaire
 +  * Verschenen: 1906
 +  * Bron: //Wat is een anarchist?//,​ Emile Arman; //Het ABC van de libertair//,​ Jules Lermina, Uitgeverij Iris, Amsterdam, 2008
 +  * Vertaling: Bert Altena
 +
 +
 +----
  
 ====== Het ABC van de libertair ====== ====== Het ABC van de libertair ======
Regel 286: Regel 293:
 Grondbezit creëert moord en doodslag: de grootindustrieel is een mensenvreter,​ en om de levens van mensen bekommert hij zich net zoveel als om hun eisen en verlangens. In de hoogovens en de mijnen zwoegt en sterft het menselijke vee; en iedere druppel zweet die valt en iedere druppel bloed die vloeit wordt door hem omgezet in geld dat wordt opgestapeld in zijn kluizen. Grondbezit creëert moord en doodslag: de grootindustrieel is een mensenvreter,​ en om de levens van mensen bekommert hij zich net zoveel als om hun eisen en verlangens. In de hoogovens en de mijnen zwoegt en sterft het menselijke vee; en iedere druppel zweet die valt en iedere druppel bloed die vloeit wordt door hem omgezet in geld dat wordt opgestapeld in zijn kluizen.
  
-Het creëert moord en doodslag, want het slachtoffer dat van zijn leven wordt beroofd, zint erop degene die hem dat aandoet terug te pakken. Het zijn het grondbezit en het kapitaal die die arme sloeber van een Watrin hebben vermoord[3]; het zijn de kapitalistische inhaligheid en wreedheid die in Fourmies[4] en Limoges[5] de kogels in de geweren hebben gedaan; en de soldaten die doden zijn alleen de uitvoerders van de doodvonnissen die door het kapitaal zijn uitgesproken.+Het creëert moord en doodslag, want het slachtoffer dat van zijn leven wordt beroofd, zint erop degene die hem dat aandoet terug te pakken. Het zijn het grondbezit en het kapitaal die die arme sloeber van een Watrin hebben vermoord[1]; het zijn de kapitalistische inhaligheid en wreedheid die in Fourmies[2] en Limoges[3] de kogels in de geweren hebben gedaan; en de soldaten die doden zijn alleen de uitvoerders van de doodvonnissen die door het kapitaal zijn uitgesproken.
  
 Door privébezit af te schaffen wordt de mensheid weer tot leven gewekt, omdat daardoor alle uitingsvormen van opstandigheid die thans als misdaden worden bestempeld - diefstal en moord - onmogelijk worden gemaakt, doordat iedere grond en zin eraan ontnomen wordt. Door privébezit af te schaffen wordt de mensheid weer tot leven gewekt, omdat daardoor alle uitingsvormen van opstandigheid die thans als misdaden worden bestempeld - diefstal en moord - onmogelijk worden gemaakt, doordat iedere grond en zin eraan ontnomen wordt.
  
-Op de dag waarop alle bezit gemeenschappelijk bezit is, zal alles aan iedereen toebehoren, dus waarom zou je een ander bestelen, want dat betekent dat je steelt van jezelf. Waarom zou je beginnen aan ‘eigenhandig terugpakken’dat gepaard gaat met geweld, moord en doodslag, want je pakt alleen terug wat al van jou is.+Op de dag waarop alle bezit gemeenschappelijk bezit is, zal alles aan iedereen toebehoren, dus waarom zou je een ander bestelen, want dat betekent dat je steelt van jezelf. Waarom zou je beginnen aan ‘eigenhandig terugpakken’[4] dat gepaard gaat met geweld, moord en doodslag, want je pakt alleen terug wat al van jou is.
  
 Waarom zou je afgunstig zijn jegens iemand anders, want alle particuliere middelen staan ter beschikking van iedereen, en om iets te krijgen hoef je het alleen maar te willen hebben. Waarom zou je afgunstig zijn jegens iemand anders, want alle particuliere middelen staan ter beschikking van iedereen, en om iets te krijgen hoef je het alleen maar te willen hebben.
namespace/het_abc_van_de_libertair.txt · Laatst gewijzigd: 24/11/21 13:26 door defiance