Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


namespace:jean_grave

Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

Beide kanten vorige revisie Vorige revisie
Volgende revisie
Vorige revisie
namespace:jean_grave [16/10/19 10:14]
127.0.0.1 Externe bewerking
namespace:jean_grave [17/06/20 07:47] (huidige)
defiance [Jean Grave]
Regel 8: Regel 8:
 **Jean Grave** (16 october 1854, Le Breuil-sur-Couze – 8 december 1939, Vienne-en-Val) was een belangrijke activist voor de anarchistische beweging in Frankrijk. Hij was samen met [[Élisée Reclus]] betrokken bij de krant //​Révolté//​. In eerste instantie socialist werd hij na 1880 anarchist en een belangrijke verspreider van de ideeën van Peter Kropotkin. **Jean Grave** (16 october 1854, Le Breuil-sur-Couze – 8 december 1939, Vienne-en-Val) was een belangrijke activist voor de anarchistische beweging in Frankrijk. Hij was samen met [[Élisée Reclus]] betrokken bij de krant //​Révolté//​. In eerste instantie socialist werd hij na 1880 anarchist en een belangrijke verspreider van de ideeën van Peter Kropotkin.
  
-In 1892 schreef Grave //La Société mourante et l'​anarchie (vert. [[De stervende maatschappij en de anarchie]])//, welke een voorwoord kreeg van Octave Mirbeau. Grave kreeg hiervoor twee jaar gevangenisstraf kreeg. Mibreau had, net als Éliseé Reclus, Pal Adam en Bernard Lazare voor Grave getuigd, maar dit had geen resultaat. De rechtszaak maakte uiteindelijk het boek enkel populairder en al snel volgde een Duitse, Spaanse, Portugese, Italiaanse, Jiddische en ook Nederlandse vertaling.+In 1892 schreef Grave //La Société mourante et l'​anarchie// (vert. [[De stervende maatschappij en de anarchie]]),​ welke een voorwoord kreeg van Octave Mirbeau. Grave kreeg hiervoor twee jaar gevangenisstraf kreeg. Mibreau had, net als Éliseé Reclus, Pal Adam en Bernard Lazare voor Grave getuigd, maar dit had geen resultaat. De rechtszaak maakte uiteindelijk het boek enkel populairder en al snel volgde een Duitse, Spaanse, Portugese, Italiaanse, Jiddische en ook Nederlandse vertaling. In 1895 richtte Grave de krant //Les Temps Nouveaux// op als opvolger van het tijdschift //La Révolte// - de titel van de krant kwam van de feministe Céline Renooz. Naast Jean Grave zelf, schreven o.a. [[Peter Kropotkin]],​ [[Bernard Lazare]], [[Octave Mirbeau]], [[Giuseppe Ciancabilla]] en [[Christiaan Cornelissen]] voor de krant en leverde o.a. František Kupka, Paul Signac, Maximilien Luce, Théophile-Alexandre Steinlen en Charles Angrand illustraties. Bij de krant verschenen tevens af en toe brochures. Door de mobilisatie tijdens de Eerste Wereldoorlog verloor de krant veel abonnees en moest door de daardoor ontstane financiële problemen stoppen. Op dat moment had de krant 982 uitgaven gehad.
  
-In 1914 koos Grave tijdens de Eerste Wereldoorlog uiteindelijk de zijde van Kropotkin door het '[[Manifest van de Zestien]]' ​te tekenen. Hiermee kwam hij lijnrecht tegenover de anti-oorlogsanarchisten als [[Errico Malatesta]] te staan die deelname aan de Eerste Wereldoorlog afwezen als een oorlog in het belang van de bourgeoisie en tegen die van het volk. +In 1914 koos Grave tijdens de Eerste Wereldoorlog uiteindelijk de zijde van Kropotkin door het //[[Manifest van de Zestien]]// te tekenen. Hiermee kwam hij lijnrecht tegenover de anti-oorlogsanarchisten als [[Errico Malatesta]] te staan die deelname aan de Eerste Wereldoorlog afwezen als een oorlog in het belang van de bourgeoisie en tegen die van het volk.[1]
  
 ===== Biografie ===== ===== Biografie =====
Regel 48: Regel 48:
   * Si j'​avais à parler aux électeurs, 1912   * Si j'​avais à parler aux électeurs, 1912
   * Les scientifiques et Contre la folie des armements, 1913   * Les scientifiques et Contre la folie des armements, 1913
 +
 +===== Voetnoot =====
 +
 +  * [1] Zie hiervoor het //​[[Internationaal Anarchistisch Manifest over de oorlog]]// en het //​[[Manifest van de zestien]]//​.
  
namespace/jean_grave.1571220880.txt.gz · Laatst gewijzigd: 16/10/19 10:14 door 127.0.0.1