Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


namespace:libertair_municipalisme_-_een_overzicht

Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

Beide kanten vorige revisie Vorige revisie
Volgende revisie
Vorige revisie
namespace:libertair_municipalisme_-_een_overzicht [28/02/16 15:01]
defiance
namespace:libertair_municipalisme_-_een_overzicht [16/10/19 10:14] (huidige)
Regel 1: Regel 1:
 ====== Libertair municipalisme:​ een overzicht ====== ====== Libertair municipalisme:​ een overzicht ======
-//Door [[Murray Bookchin]]//​+//Door [[namespace:Murray Bookchin]]//​
  
   * Geschreven: oktober 1991   * Geschreven: oktober 1991
   * Oorspronkelijk verschenen: Green Perspectives nr. 24 (oktober 1991) met als titel ‘Libertarian Municipalism:​ An Overview’   * Oorspronkelijk verschenen: Green Perspectives nr. 24 (oktober 1991) met als titel ‘Libertarian Municipalism:​ An Overview’
-  * Bron: [[De As]] 107 - Nederlands anarchistisch kwartaalblad+  * Bron: [[namespace:De As]] 107 - Nederlands anarchistisch kwartaalblad
   * Vertaling: Ferd. v.d. Bruggen   * Vertaling: Ferd. v.d. Bruggen
  
 ---- ----
  
 +====== Libertair municipalisme:​ een overzicht ======
  
 Misschien wel het grootste gebrek van bewegingen voor sociale veranderingen (waarbij ik in het bijzonder denk aan linkse groeperingen,​ radicale milieugroepen en aan organisaties die zeggen te spreken voor de onderdrukten) is hun gemis aan een politiek die de mensen voorbij de grenzen van de status-quo brengt. Misschien wel het grootste gebrek van bewegingen voor sociale veranderingen (waarbij ik in het bijzonder denk aan linkse groeperingen,​ radicale milieugroepen en aan organisaties die zeggen te spreken voor de onderdrukten) is hun gemis aan een politiek die de mensen voorbij de grenzen van de status-quo brengt.
Regel 21: Regel 22:
 Een ethiek van de burger Een ethiek van de burger
  
-Libertair ​[[municipalisme]] is een serieuze en fundamentele poging om de politiek een ethisch karakter te verschaffen en ‘van onderop’ te organiseren. Het is structureel en moreel, en niet alleen maar retorisch, verschillend van andere basisdemocratische projecten. Het wil de publieke sfeer verbeteren ten behoeve van het uitoefenen van authentiek burgerschap en daarbij breken met de trieste cirkel van het parlementarisme en zijn mystificatie van het partijmechanisme als middel tot volksvertegenwoordiging. In dit opzicht is het libertair municipalisme niet alleen maar een ‘politieke strategie’. Het is een poging om vanuit latente of beginnende mogelijkheden in de democratie te werken naar een radicaal nieuwe vorm van de maatschappij zelf — een communitaire maatschappij die gericht is op het voldoen aan menselijke behoeften, rekening houdend met milieueisen en die een nieuwe ethiek ontwikkelt op basis van samenwerking en rechtvaardige verdeling.+Libertair municipalisme is een serieuze en fundamentele poging om de politiek een ethisch karakter te verschaffen en ‘van onderop’ te organiseren. Het is structureel en moreel, en niet alleen maar retorisch, verschillend van andere basisdemocratische projecten. Het wil de publieke sfeer verbeteren ten behoeve van het uitoefenen van authentiek burgerschap en daarbij breken met de trieste cirkel van het parlementarisme en zijn mystificatie van het partijmechanisme als middel tot volksvertegenwoordiging. In dit opzicht is het libertair municipalisme niet alleen maar een ‘politieke strategie’. Het is een poging om vanuit latente of beginnende mogelijkheden in de democratie te werken naar een radicaal nieuwe vorm van de maatschappij zelf — een communitaire maatschappij die gericht is op het voldoen aan menselijke behoeften, rekening houdend met milieueisen en die een nieuwe ethiek ontwikkelt op basis van samenwerking en rechtvaardige verdeling.
  
 Het is vanzelfsprekend dat dit een consequent onafhankelijke vorm van politiek met zich meebrengt. Wat belangrijker is: het brengt een ‘herdefiniëring’ van politiek met zich mee, een terugkeer naar de oorspronkelijke Griekse betekenis van het woord als het bestuur van de gemeenschap,​ de polis, door middel van directe volksvergaderingen bij het formuleren van het publieke beleid, gebaseerd op een ethiek van wederzijdse aanvulling en solidariteit. Het is vanzelfsprekend dat dit een consequent onafhankelijke vorm van politiek met zich meebrengt. Wat belangrijker is: het brengt een ‘herdefiniëring’ van politiek met zich mee, een terugkeer naar de oorspronkelijke Griekse betekenis van het woord als het bestuur van de gemeenschap,​ de polis, door middel van directe volksvergaderingen bij het formuleren van het publieke beleid, gebaseerd op een ethiek van wederzijdse aanvulling en solidariteit.
namespace/libertair_municipalisme_-_een_overzicht.1456671672.txt.gz · Laatst gewijzigd: 16/10/19 09:40 (Externe bewerking)