Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


namespace:max_stirner

Max Stirner

Portret van Max Stirner door Friedrich Engels.

Max Stirner, pseudoniem van Johann Caspar Schmidt (Bayreuth, 25 oktober 1806 - Berlijn, 26 juni 1856), was een filosoof uit Duitsland. Hij wordt vaak gezien als één van de voorlopers van het nihilisme, existentialisme, de psychoanlyse, post-modernisme en het individualistisch anarchisme.

Stirners belangrijkste werk, Der Einzige und sein Eigentum (vert. De enige en zijn eigendom), werd in 1845 voor het eerst gepubliceerd in Leipzig en is sindsdien in vele verschillende vertalen en uitgaven verschenen.

Biografie

Stirner werd geboren in 1806 en studeerde aan de universiteiten van Berlijn, Erlangen, en Koningsbergen. In Berlijn volgde hij onder andere de hoorcolleges van G.W.F. Hegel (1770-1831). Tussen 1839 en 1844 was hij leraar geschiedenis en literatuur, maar maakte hij ook deel uit van “die Freien”, een groep van leraren, studenten en journalisten onder de hoede van de links-hegeliaan Bruno Bauer (1809-1882).

Zijn voornaamste werk, met als titel Der Einzige und sein Eigentum, werd in 1844 gepubliceerd. Het had destijds een grote weerklank onder 'die Freien' en werd druk becommentarieerd. Een echt commercieel succes werd het echter nooit, en vanaf 1847 zou Stirner een uiterst armoedig bestaan geleid hebben. Hij sloot zich haast volledig af van de gebeurtenissen en ontwikkelingen van zijn tijd -zo ging het revolutiejaar 1848 aan hem voorbij- en schreef nog enkele minder belangrijke werken. Hij vertaalde wel nog een aantal economische werken naar het Duits, zoals de geschriften van Jean-Baptiste Say en Adam Smith. Op 25 juni 1856 overleed hij in bijna volslagen anonimiteit.

Denken

Max Stirner en het anarchisme

Teksten

namespace/max_stirner.txt · Laatst gewijzigd: 24/03/21 11:57 door defiance