Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


namespace:vrienden_van_durruti

Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

Beide kanten vorige revisie Vorige revisie
Volgende revisie
Vorige revisie
namespace:vrienden_van_durruti [12/11/19 16:35]
defiance [Ideologische ontwikkeling]
namespace:vrienden_van_durruti [16/09/20 13:46] (huidige)
defiance
Regel 1: Regel 1:
-===== De Vrienden van Durruti =====+===== Vrienden van Durruti =====
  
-De //Vriendengroep van Durruti//, in het Spaans ​//​Agrupación de los Amigos de Durruti// ​was een anarchistische groep ten tijde van de [[Spaanse Burgeroorlog en Revolutie]]. De groep werd op 15 maart 1937 opgericht door [[Jaime Balius]], Félix Martínez en Pablo Ruiz en vernoemd naar de prominente anarchistische militant [[Buenaventura Durruti]]. De groep was een reactie op het door de Republikeinse regering genomen besluit tot de militarisering van de milities. De groep maakte van mei 1937 tot februari 1938 de krant //El amigo del pueblo// (De vriend van het volk). Deze krant was geïnspireerd op //​L'​Ami du Peuple// van Jean-Paul Marat, journalist en politicus tijdens de Franse revolutie. Na publicatie van de eerste uitgaven van El amigo del pueblo werd de krant verboden.+**Agrupación de los Amigos de Durruti**, in het Nederlands vertaald als **Vriendengroep van Durruti** of kortweg **Vrienden van Durruti**, in het Spaans ​ was een anarchistische groep ten tijde van de [[Spaanse Burgeroorlog en Revolutie]]. De groep werd op 15 maart 1937 opgericht door [[Jaime Balius]], Félix Martínez en Pablo Ruiz en vernoemd naar de prominente anarchistische militant [[Buenaventura Durruti]]. De groep was een reactie op het door de Republikeinse regering genomen besluit tot de militarisering van de milities. De groep maakte van mei 1937 tot februari 1938 de krant //El amigo del pueblo// (De vriend van het volk). Deze krant was geïnspireerd op //​L'​Ami du Peuple// van Jean-Paul Marat, journalist en politicus tijdens de Franse revolutie. Na publicatie van de eerste uitgaven van El amigo del pueblo werd de krant verboden.
  
-De //Vriendengroep ​van Durruti// bestond uiteindelijk uit zo’n 5000 militanten. Een deel van de militanten bestond uit een afsplitsing van de [[anarchosyndicalisme|anarchosyndicalistische]] vakbond [[CNT|Confederación Nacional del Trabajo]] (CNT), diegenen die zich uitspraken tegen samenwerking met de regering. Daarnaast waren er militanten die terugkeerden naar Barcelona om te vechten tegen de militarisering van de milities. De meeste leden van de nieuwe groep waren dan ook voormalige leden van de Vierde Groep van de Durruti-kolonne,​ waar onder anderen Pablo Ruiz, Progreso Ródenas en Eduardo Cerveró aan het hoofd stonden.+De //Vrienden ​van Durruti// bestond uiteindelijk uit zo’n 5000 militanten. Een deel van de militanten bestond uit een afsplitsing van de [[anarcho-syndicalisme|anarcho-syndicalistische]] vakbond [[CNT|Confederación Nacional del Trabajo]] (CNT), diegenen die zich uitspraken tegen samenwerking met de regering. Daarnaast waren er militanten die terugkeerden naar Barcelona om te vechten tegen de militarisering van de milities. De meeste leden van de nieuwe groep waren dan ook voormalige leden van de Vierde Groep van de Durruti-kolonne,​ waar onder anderen Pablo Ruiz, Progreso Ródenas en Eduardo Cerveró aan het hoofd stonden.
  
 ===== Oprichting ===== ===== Oprichting =====
Regel 17: Regel 17:
 </​WRAP>​ </​WRAP>​
  
-De essayist Miquel Amorós (//La Revolución traicionada//​ - De verraden revolutie) schreef de zogenaamde ‘Meidagen van 1937’ in Barcelona toe aan revolutionaire actie van de vrienden van Durruti. Volgens Amorós was de Vriendengroep ​van Durruti de enige politieke groep in de hele republikeinse zone met een authentiek revolutionair programma, dat in staat was doelen te stellen voor de spontane revolutie van de massa'​s van juli 1936. De groep raakte volgens Amorós echter uitgeput na de “gebeurtenissen in mei" (“hechos de mayo”) als gevolg van de contrarevolutionaire acties van de stalinisten,​ die bondgenoten waren van de republikeinse bourgeoisie en van de ministers namens de CNT (Federica Montseny, García Oliver, etc.).+De essayist Miquel Amorós (//La Revolución traicionada//​ - De verraden revolutie) schreef de zogenaamde ‘Meidagen van 1937’ in Barcelona toe aan revolutionaire actie van de vrienden van Durruti. Volgens Amorós was de Vrienden ​van Durruti de enige politieke groep in de hele republikeinse zone met een authentiek revolutionair programma, dat in staat was doelen te stellen voor de spontane revolutie van de massa'​s van juli 1936. De groep raakte volgens Amorós echter uitgeput na de “gebeurtenissen in mei" (“hechos de mayo”) als gevolg van de contrarevolutionaire acties van de stalinisten,​ die bondgenoten waren van de republikeinse bourgeoisie en van de ministers namens de CNT (Federica Montseny, García Oliver, etc.).
  
-Het programma van de vriendengroep ​van Durruti omvatte onder andere:+Het programma van de Vrienden ​van Durruti omvatte onder andere:
  
   * De vernietiging van de kapitalistische economie en van welke staatsvorm dan ook, en het instellen van [[anarcho-communisme|libertair communisme]].   * De vernietiging van de kapitalistische economie en van welke staatsvorm dan ook, en het instellen van [[anarcho-communisme|libertair communisme]].
   * Het vervangen van de staat en het kapitalisme door vakbonden als economische instellingen,​ gemeenten als politieke instellingen,​ en een basisfederatie als verbinding tussen vakbonden en gemeenten.   * Het vervangen van de staat en het kapitalisme door vakbonden als economische instellingen,​ gemeenten als politieke instellingen,​ en een basisfederatie als verbinding tussen vakbonden en gemeenten.
  
-Op 5 mei, tijdens de zogenaamde [[Meidagen|Meidagen van 1937]] (Jornadas de mayo de 1937), publiceerde de groep een pamflet waarin de volgende verklaring werd afgegeven: "Er is in Barcelona een revolutionair bestuur opgericht. Alle verantwoordelijken voor de staatsgreep,​ die onder bescherming van de overheid opereren, zullen worden geëxecuteerd. De POUM zal lid worden van de Revolutionaire Raad omdat zij de arbeiders gesteund hebben”. Zowel de CNT als de FIJL (Iberische Federatie van de Libertaire Jeugd) weigerden deel te nemen aan het initiatief van de vriendengroep, maar haar toenadering tot de POUM (communistische anti-stalinistische partij) bracht met zich mee dat het hoofdkantoor van de Groep werd gesloten en de belangrijkste verantwoordelijken herhaaldelijk gevangen werden gezet, hoewel altijd slechts voor korte perioden. De Vrienden van Durruti-groep zou tot medio 1938 min of meer standhouden.+Op 5 mei, tijdens de zogenaamde [[Meidagen|Meidagen van 1937]] (Jornadas de mayo de 1937), publiceerde de groep een pamflet waarin de volgende verklaring werd afgegeven: "Er is in Barcelona een revolutionair bestuur opgericht. Alle verantwoordelijken voor de staatsgreep,​ die onder bescherming van de overheid opereren, zullen worden geëxecuteerd. De POUM zal lid worden van de Revolutionaire Raad omdat zij de arbeiders gesteund hebben”. Zowel de CNT als de FIJL (Iberische Federatie van de Libertaire Jeugd) weigerden deel te nemen aan het initiatief van de Vriendengroep, maar haar toenadering tot de POUM (communistische anti-stalinistische partij) bracht met zich mee dat het hoofdkantoor van de Groep werd gesloten en de belangrijkste verantwoordelijken herhaaldelijk gevangen werden gezet, hoewel altijd slechts voor korte perioden. De Vrienden van Durruti-groep zou tot medio 1938 min of meer standhouden.
  
 In 1939 werd de groep heropgericht als de Frans-Spaanse groep "Los Amigos de Durruti"​. Deze groep werd verscheidene keren ontbonden en weer heropgericht,​ en zou in 1961 vanuit Frankrijk in ballingschap een nieuwe reeks van de krant //El Amigo del Pueblo// uitbrengen, hoewel in veel kleinere oplage. In 1939 werd de groep heropgericht als de Frans-Spaanse groep "Los Amigos de Durruti"​. Deze groep werd verscheidene keren ontbonden en weer heropgericht,​ en zou in 1961 vanuit Frankrijk in ballingschap een nieuwe reeks van de krant //El Amigo del Pueblo// uitbrengen, hoewel in veel kleinere oplage.
namespace/vrienden_van_durruti.1573576525.txt.gz · Laatst gewijzigd: 12/11/19 16:35 door defiance