Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


revolutionair_woordenboek

Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

Beide kanten vorige revisie Vorige revisie
Volgende revisie Beide kanten volgende revisie
revolutionair_woordenboek [16/10/21 21:39]
defiance [B]
revolutionair_woordenboek [16/10/21 21:51]
defiance [B]
Regel 43: Regel 43:
   * **Biografie:​** //​bi-o-gra-fie (de; zn., -en)//; Van het Oudgriekse //​βίος//​ (bios), "​leven"​ en //​γράφειν//​ (graphein), "​schrijven"​. De op schrift gestelde (en doorgaans gepubliceerde) levensbeschrijving van een persoon. Soms wordt het begrip ook gebruikt voor een niet geschreven levensbeschrijving,​ bijv. in biografische vertelling.   * **Biografie:​** //​bi-o-gra-fie (de; zn., -en)//; Van het Oudgriekse //​βίος//​ (bios), "​leven"​ en //​γράφειν//​ (graphein), "​schrijven"​. De op schrift gestelde (en doorgaans gepubliceerde) levensbeschrijving van een persoon. Soms wordt het begrip ook gebruikt voor een niet geschreven levensbeschrijving,​ bijv. in biografische vertelling.
   * **Blanquisme:​** //​blan-quis-me (het; zn., -isme)//; (Frans) begrip dat refereert aan de revolutionaire opvattingen van Louis Auguste Blanqui (1805-1881) tijdens de Franse Revolutie. Daarin stelt hij dat een socialistische revolutie moet worden uitgevoerd door een relatief kleine, goedgeorganiseerde en geheime groep samenzweerders. Nadat zij de macht hebben overgenomen moeten zij volgens hem de staat gebruiken om het socialisme te introduceren. Blanqui geloofde, in tegenstelling tot andere socialistische stromingen, niet in een bijzondere rol voor het proletariaat in de revolutie. De term //​Blanquisme//​ wordt vaak ook polemisch gebruikt, om andere revolutionairen te verwijten dat zij hun praktijk niet dicht genoeg bij de arbeidersklasse ligt. Het Blanquistische model zou later een grote inspiratiebron zijn voor Lenin en de Bolsjewieken in de Russische Revolutie. (Zie ook "​Coup"​ en "​Dictatuur"​)   * **Blanquisme:​** //​blan-quis-me (het; zn., -isme)//; (Frans) begrip dat refereert aan de revolutionaire opvattingen van Louis Auguste Blanqui (1805-1881) tijdens de Franse Revolutie. Daarin stelt hij dat een socialistische revolutie moet worden uitgevoerd door een relatief kleine, goedgeorganiseerde en geheime groep samenzweerders. Nadat zij de macht hebben overgenomen moeten zij volgens hem de staat gebruiken om het socialisme te introduceren. Blanqui geloofde, in tegenstelling tot andere socialistische stromingen, niet in een bijzondere rol voor het proletariaat in de revolutie. De term //​Blanquisme//​ wordt vaak ook polemisch gebruikt, om andere revolutionairen te verwijten dat zij hun praktijk niet dicht genoeg bij de arbeidersklasse ligt. Het Blanquistische model zou later een grote inspiratiebron zijn voor Lenin en de Bolsjewieken in de Russische Revolutie. (Zie ook "​Coup"​ en "​Dictatuur"​)
-  * **Boer:** //boer (de; zn., -en)//; ​Zoals de fabriekseigenaar ​de //​bezitter//​ is van de fabriekis de boer dit tot het agrarisch ​bedrijf (veehouderijland- en tuinbouw)De economische verhouding ​is vaak nog dezelfde, al is in West-Europa veel landarbeid (en daarmee de landarbeider) vervangen door machines. Boeren zijn met de verzelfstandiging van het boerenbedrijf ​ook sterk verstrikt geraakt in het web van het financieringskapitaal. Toch moet de hoeveelheid landarbeiders (veelal uit de periferie van de Europese Unie)die tegen lage lonen in de land- en tuinbouw werken, niet worden onderschat. (Zie ook "​landarbeider"​)+  * **Boer:** //boer (de; zn., -en)//; ​**1** Iemand die landbouw, tuinbouw of veeteelt bedrijft om zelf daarvan te leven, om de gemeenschap van levensmiddelen te voorzien of om diens agrarische producten te verkopen op de markt. In een groot deel van de wereld zijn boeren kleine zelfstandigendie met gezinsleden en hooguit een enkel betaald personeelslid,​ een agrarisch ​bedrijfje runnen. Boeren zijn vaak niet de bezitters van de grond die zij bewerkenmaar pachten dezeDaarnaast zijn er in grote delen van de wereld landloze boeren, zij kunnen enkel hun arbeid verkopen **2** Grootgrondbezitter. Deze boer is wat de fabriekseigenaar is tot de fabriek, al is in West-Europa veel landarbeid (en daarmee ​ook de landarbeider) vervangen door machines. Boeren zijn met de verzelfstandiging van het boerenbedrijf ​eveneens ​sterk verstrikt geraakt in het web van het financieringskapitaal. Toch moet de hoeveelheid landarbeiders (veelal uit de periferie van de Europese Unie) die tegen lage lonen in de land- en tuinbouw werken, niet worden onderschat. (Zie ook "​arbeider"​ en "​landarbeider"​)
   * **Bourgeois:​** //​bour-geois (bn.)//; **1** Zoals de bourgeoisie;​ in lijn met dat wat de bourgeoisie doet, //een bourgeois levensstijl//,​ een materialistische,​ behoudende levensstijl **2** Lid van de bourgeoisie. Friedrich Engels was een bourgeois woonachtig in Manchester.   * **Bourgeois:​** //​bour-geois (bn.)//; **1** Zoals de bourgeoisie;​ in lijn met dat wat de bourgeoisie doet, //een bourgeois levensstijl//,​ een materialistische,​ behoudende levensstijl **2** Lid van de bourgeoisie. Friedrich Engels was een bourgeois woonachtig in Manchester.
   * **Bourgeoisie:​** //​bour-geoi-sie (de; zn.)//; De bezittende klasse of kapitalistische klasse. Van oorsprong een in de middeleeuwen in Frankrijk wettelijk gedefinieerde sociale klasse die burgerschap en politieke rechten genoten - in tegenstelling tot de rest van de bevolking, veelal landarbeiders. De bourgeoisie was de gegoede burgerklasse,​ één trede onder het koningshuis. In het Nederlands ook wel aangeduid als //'​burgerij'//​. Met de verspreiding van het socialisme raakte deze van oorsprong Franstalige term internationaal in gebruik. (zie ook "​Burgerlijk"​ en "​Kleinburgerlijk"​)   * **Bourgeoisie:​** //​bour-geoi-sie (de; zn.)//; De bezittende klasse of kapitalistische klasse. Van oorsprong een in de middeleeuwen in Frankrijk wettelijk gedefinieerde sociale klasse die burgerschap en politieke rechten genoten - in tegenstelling tot de rest van de bevolking, veelal landarbeiders. De bourgeoisie was de gegoede burgerklasse,​ één trede onder het koningshuis. In het Nederlands ook wel aangeduid als //'​burgerij'//​. Met de verspreiding van het socialisme raakte deze van oorsprong Franstalige term internationaal in gebruik. (zie ook "​Burgerlijk"​ en "​Kleinburgerlijk"​)
revolutionair_woordenboek.txt · Laatst gewijzigd: 20/03/24 11:19 door defiance