Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen

home

Tip: Zoek rechtsboven op term of woord

Uitgelicht

Ravachol (François Koënigstein)

Portret Ravachol, François Koënigstein

Ravachol (pseudoniem voor François Claudius Koënigstein; Saint-Chamond, 14 oktober 1859 – Montbrison, 11 juli 1892) was een Frans anarchist. Ravachol is vooral bekend voor zijn poging tot aanslagen tegen de advocaat-generaal Léon Bulot (openbaar aanklager van het Openbaar Ministerie), en wethouder Edmond Benoît. Hij poogde hiermee wraak te nemen voor de repressie tegen demonstraties van arbeiders en anarchisten waarbij verschillende doden waren gevallen en een aantal anarchisten gevangenen werden genomen - zij werden in de gevangenis zwaar mishandeld door de politie.

In de geruchtmakende arrestatie en 'rechtszaak' tegen Ravachol werd uiteindelijk nog een aanslag gepleegd tegen degene die Ravachol verraadden had. Ravachol werd in deze zaak in eerste instantie veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. In het hoger beroep van aan de rechtbank van Assises van Loire, werd hij echter ter dood veroordeeld voor drie moorden waarvan zijn deelname in twee ervan in ieder geval twijfelachtig is. Op 11 juli 1892 wordt Ravachol uindelijk publiekelijk onthoofd onder de Guillotine.

→ Lees verder...

15/02/16 16:48 · defiance

Welkom op anarchisme.nl

Dit is een portaal om meer te weten te komen over de ideeën van het anarchisme en de veelzijdigheid van de anarchistische beweging in Nederland, Vlaanderen en daarbuiten.

Op deze website vind je de basisbeginselen van het anarchisme, teksten, biografieën en de geschiedenis van de anarchistische beweging.

Daarnaast is er een lijst van actieve organisaties, vind je hier nieuwsbronnen en nog veel meer.

Recent toegevoegd:

Inleiding op anarchisme

Anarchisme - de organisatie van een gelijkwaardige samenleving door middel van samenwerking, zelfbestuur en de afschaffing van elke vorm van onderdrukking.

Naast de basisbeginselen van het anarchisme van deze site zelf zijn er op deze website nog veel meer inleidende teksten en brochures te vinden van klassieke en moderne denkers.

Deze website is nog in aanbouw en daarmee op sommige vlakken onvolledig. Hier wordt hard aan gewerkt.

home.txt · Laatst gewijzigd: 19/04/18 05:14 door defiance