Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


home

Tip: Zoek rechtsboven op term of woord

Uitgelicht

Jo Freeman

Jo Freeman

Joreen (Jo) Freeman (Atlanta, Georgia, 26 augustus 1945) is een feministe, politiek wetenschapper, schrijfster en advocate uit de Verenige Staten. Als student was aan de University of California in Berkeley in de jaren 60 werd ze actief in organisaties voor de burgerrechtenbeweging. Ze hielp met stemmersregistratie, was betrokken bij locale gemeenschapsorganisatie in Alabama en Missisipi en was een vroege voortrekker in de vrouwenbevrijdingsbeweging. Ze schreef verschillende feministische artikelen en belangrijke stukken over sociale bewegingen en politieke partijen. Ze heeft ook uitvoerig geschreven over vrouwen, vooral in relatie tot wetgeving en politiek beleid in de parlementaire politiek.

Freeman is de auteur van The Tyranny of Structurelessness (De tirannie van structuurloosheid), een kritisch pamflet over de “structuurloze” organisatiemodellen gebruikt door vrouwenbewegingen in haar tijd. In 1974 schreef Cathy Levine hierop een reactie genaamd De tirannie van tirannie.

Jo Freeman was een goede vriendin van de Nederlandse feministe Joke Smit, die haar in 1979 voor Opzij interviewde.

→ Lees verder...

03/01/20 14:40 · defiance

Welkom op anarchisme.nl

Dit is een portaal om meer te weten te komen over de ideeën van het anarchisme en de veelzijdigheid van de anarchistische beweging in Nederland, Vlaanderen en daarbuiten.

Op deze website vind je de basisbeginselen van het anarchisme, teksten, biografieën en de geschiedenis van de anarchistische beweging. Daarnaast vind je hier een lijst van actieve organisaties, vind je hier nieuwsbronnen en nog veel meer.

Bekijk ook onze digitale bibliotheek op Internet Archive, waar veel scans van historische uitgaven te raadplegen zijn!

Recent toegevoegd

Nieuwe brochure

Met trots presenteren we nummer III. uit de brochurereeks 'Anarchisme en organisatie' genaamd Organisatorische vraagstukken. Een hedendaagse analyse van de historische discussie omtrent het 'Organisatorisch Platform'. Door middel van citaten van prominente anarchisten als Nestor Makhno, Peter Arshinov, Maria Goldsmith, Errico Malatesta en Luigi Fabbri hebben we deze discussie gestructureerd aan de hand van de verschillende thema’s. Daarbij onderzoeken we wat de belangrijkste discussiepunten waren en wat we hier vandaag de dag van kunnen leren.

Een onderzoek naar de verschillende standpunten rondom de tekst van het 'Organisatorisch Platform van de libertaire communisten' en een blik op de lessen die daaruit te trekken zijn voor vandaag de dag.

Inleiding op anarchisme

“Anarchisme - de organisatie van een gelijkwaardige samenleving door middel van samenwerking, zelfbestuur en de afschaffing van elke vorm van onderdrukking.”

Naast de basisbeginselen van het anarchisme van deze site, zijn er op deze website nog veel meer inleidende teksten en brochures te vinden van klassieke en moderne denkers.

Brochures

Anarchisme.nl heeft twee brochurereeksen opgesteld als PDF welke gratis te downloaden zijn. De meeste brochures zijn tegen een klein bedrag ook gedrukt verkrijgbaar, o.a. via boekwinkel 't Fort van Sjakoo.

De 'Klassiekers Reeks' bestaat uit klassieke teksten van belangrijke denkers en activisten over de ideeën van het anarchisme. Deze teksten hebben de tand des tijds doorstaan en zijn nog altijd van waarde om de wereld van vandaag te begrijpen. In deze reeks o.a. teksten van Peter Kropotkin, Murray Bookchin en Peggy Kornegger.

De reeks 'Anarchisme en organisatie' brengt verschillende discussies over anarchisme en organisatie samen. De eerste twee brochures uit deze reeks gaan over de organisatietheorie Especifismo en het Organisatorisch Platform. Volgen zullen nog een discussie over het eerder genoemde Organisatorisch Platform en de anarchistische synthese.

home.txt · Laatst gewijzigd: 23/05/22 19:15 door defiance