Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


home

Tip: Zoek rechtsboven op term of woord

Uitgelicht

Clara Wichmann

clara_wichmann.jpg Portret Clara Wichmann

Clara Wichmann (1885-1922) was een juriste, filosofe, feminist en anarcho-socialiste uit Nederland. Zij zette zich begin 20ste eeuw in voor vrouwenrechten, die toen der tijd nog niet eens stemrecht hadden. Ze streefde echter niet zozeer naar vrouwenstemrecht maar vooral naar volledige gelijkwaardigheid tussen man en vrouw en de innerlijke vrijmaking van de vrouw.

Tijdens haar studie rechten en haar baan bij het Centraal Bureau van Statistiek (CBS) ageerde tegen de nog steeds alom vertegenwoordigde opvattingen omtrent misdaad en straf, zoals het vergeldingsprincipe. In 1919 was ze medeoprichtster van het Comité van Actie tegen de toenmalige opvattingen omtrent misdaad en straf. Wichmann overleed op in 1922 op 36 jarige leeftijd na complicaties bij de geboorte van haar dochter.

→ Lees verder...

31/03/16 21:08 · defiance

Welkom op anarchisme.nl

Dit is een portaal om meer te weten te komen over de ideeën van het anarchisme en de veelzijdigheid van de anarchistische beweging in Nederland, Vlaanderen en daarbuiten.

Op deze website vind je de basisbeginselen van het anarchisme, teksten, biografieën en de geschiedenis van de anarchistische beweging. Daarnaast vind je hier een lijst van actieve organisaties, vind je hier nieuwsbronnen en nog veel meer.

Bekijk ook onze digitale bibliotheek op Internet Archive, waar veel scans van historische uitgaven te raadplegen zijn!

Recent toegevoegd:

Inleiding op anarchisme

“Anarchisme - de organisatie van een gelijkwaardige samenleving door middel van samenwerking, zelfbestuur en de afschaffing van elke vorm van onderdrukking.”

Naast de basisbeginselen van het anarchisme van deze site, zijn er op deze website nog veel meer inleidende teksten en brochures te vinden van klassieke en moderne denkers.

Deze website is nog in aanbouw en daarmee op sommige vlakken onvolledig. Hier wordt hard aan gewerkt.

home.txt · Laatst gewijzigd: 29/05/20 19:35 door defiance