Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


home

Tip: Zoek rechtsboven op term of woord

Uitgelicht

Ferdinand Domela Nieuwenhuis

Ferdinand Domela Nieuwenhuis

Ferdinand Domela Nieuwenhuis (Amsterdam, 31 december 1846 – Hilversum, 18 november 1919) was een Nederlands politicus, sociaal-anarchist, en antimilitarist. Domela Nieuwenhuis geldt als een van de oprichters van de socialistische en anarchistische beweging in Nederland en was de drijvende kracht achter zowel de krant Recht voor Allen als De Vrije Socialist.

Een Domela Nieuwenhuis meest bekende leuzen is die over de geheelonthouding: “Een drinkende arbeider denkt niet, een denkende arbeider drinkt niet.”

→ Lees verder...

13/03/16 19:38 · defiance

Welkom op anarchisme.nl

Dit is een portaal om meer te weten te komen over de ideeën van het anarchisme en de veelzijdigheid van de anarchistische beweging in Nederland, Vlaanderen en daarbuiten.

Op deze website vind je de basisbeginselen van het anarchisme, teksten, biografieën en de geschiedenis van de anarchistische beweging. Daarnaast vind je hier een lijst van actieve organisaties, vind je hier nieuwsbronnen en nog veel meer.

Bekijk ook onze digitale bibliotheek op Internet Archive, waar veel scans van historische uitgaven te raadplegen zijn!

Recent toegevoegd:

Inleiding op anarchisme

“Anarchisme - de organisatie van een gelijkwaardige samenleving door middel van samenwerking, zelfbestuur en de afschaffing van elke vorm van onderdrukking.”

Naast de basisbeginselen van het anarchisme van deze site, zijn er op deze website nog veel meer inleidende teksten en brochures te vinden van klassieke en moderne denkers.

Brochures

Anarchisme.nl heeft een reeks brochures opgesteld welke hier gratis als PDF te downloaden zijn om online te lezen of af te drukken. De meeste brochures zijn verkrijgbaar via anarchistische stands of boekwinkel 't Fort van Sjakoo in Amsterdam. Er zijn momenteel twee reeksen, de zogenaamde Klassiekers Reeks en Anarchisme en Organisatie.

De Klassiekers Reeks bestaat uit klassieke teksten over de ideeën van het anarchisme van belangrijke denkers en activisten. Hoewel historisch hebben al deze teksten nog altijd een belangrijk waarde om de wereld van vandaag te begrijpen. In de reeks vindt je o.a. teksten van Peter Kropotkin, Murray Bookchin en Peggy Kornegger

De tweede reeks, genaamd Anarchisme en organisatie, brengt verschillende belangrijke discussies over anarchisme en organisatie samen. De eerste twee brochures uit deze reeks gaan over de organisatietheorie Especifismo en het Organisatorisch Platform. Volgen zullen nog de discussie over het eerder genoemde Platform en de anarchistische synthese.

home.txt · Laatst gewijzigd: 23/01/21 20:26 door defiance