Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


namespace:anarchisme_en_literatuur

Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

Beide kanten vorige revisie Vorige revisie
Volgende revisie
Vorige revisie
namespace:anarchisme_en_literatuur [07/03/18 22:40]
defiance
namespace:anarchisme_en_literatuur [21/09/20 20:08] (huidige)
defiance
Regel 1: Regel 1:
 ====== Anarchisme en literatuur ====== ====== Anarchisme en literatuur ======
  
-Binnen de vroege revolutionaire arbeiderskringen werd er naast politieke en filosofische teksten ook de nodige geëngageerde literatuur geproduceerd. Ongekend populaire auteurs als B. Traven (Ret Marut) en George Orwell, schreven een grote varia aan romans, van wie beide later zelfs een aantal boeken zijn verfilmd. Traven schreef avontuurlijke boeken waarin hij het lijden en de opstand van de inheemse bevolking van Mexico verweefde, zoals in de //​Caoba-cylus/// met titels als //​Regering//​ (1931), //Opstand der Gehangenen//​ (1936) en //Generaal in de Jungle// (1940). George Orwell, bekend van onder andere //1984// (1948) en //Animal Farm// (1945), schreef vooral dystopische verhalen met een waarschuwende boodschap voor autoritaire regimes - voor een deel gebaseerd op zijn eigen ervaringen in revolutionair Spanje en de lessen die hij trok uit de Russische Revolutie.+Binnen de vroege revolutionaire arbeiderskringen werd er naast politieke en filosofische teksten ook de nodige geëngageerde literatuur geproduceerd. Ongekend populaire auteurs als B. Traven (Ret Marut) en George Orwell, schreven een grote varia aan romans, van wie beide later zelfs een aantal boeken zijn verfilmd. Traven schreef avontuurlijke boeken waarin hij het lijden en de opstand van de inheemse bevolking van Mexico verweefde, zoals in de //​Caoba-cylus//​ met titels als //​Regering//​ (1931), //Opstand der Gehangenen//​ (1936) en //Generaal in de Jungle// (1940). George Orwell, bekend van onder andere //1984// (1948) en //Animal Farm// (1945), schreef vooral dystopische verhalen met een waarschuwende boodschap voor autoritaire regimes - voor een deel gebaseerd op zijn eigen ervaringen in revolutionair Spanje en de lessen die hij trok uit de Russische Revolutie.
  
 Er werd ook geëxperimenteerd met stijl-vormen,​ zoals door Errico Malatesta, die bijv. zijn //[[In het Café]]// (1922) opzette in dialoog-vorm,​ waarbij fictieve karakters, elk met hun eigen achtergrond,​ gesprekken voeren over politieke onderwerpen. ​ Er werd ook geëxperimenteerd met stijl-vormen,​ zoals door Errico Malatesta, die bijv. zijn //[[In het Café]]// (1922) opzette in dialoog-vorm,​ waarbij fictieve karakters, elk met hun eigen achtergrond,​ gesprekken voeren over politieke onderwerpen. ​
  
 Verdere bekende titels van anarchistische signatuur zijn o.a. //The Monkey Wench Gang// (1975) van Edward Abbey dat verzet tegen ecologische vernietiging als thema heeft; //V for Vendetta// (1982) van Alan Moore en David Lloyd, een intelligente commic waarin een eenling zich tot doel heeft gesteld een fascistoïde regering ten val te brengen; en //De Ontheemden//​ (1974) van [[Ursula K. Le Guin]], die verschillende sciencefiction titels op haar naam heeft. In deze titel gaat de wetenschapper Shevek van de planeet Anarres naar de (kapitalistische) Uras reist. Verdere bekende titels van anarchistische signatuur zijn o.a. //The Monkey Wench Gang// (1975) van Edward Abbey dat verzet tegen ecologische vernietiging als thema heeft; //V for Vendetta// (1982) van Alan Moore en David Lloyd, een intelligente commic waarin een eenling zich tot doel heeft gesteld een fascistoïde regering ten val te brengen; en //De Ontheemden//​ (1974) van [[Ursula K. Le Guin]], die verschillende sciencefiction titels op haar naam heeft. In deze titel gaat de wetenschapper Shevek van de planeet Anarres naar de (kapitalistische) Uras reist.
 +
 +===== Literair anarchisme =====
 +
 +  * [[Ursula K. Le Guin]]
 +  * [[Franz Kafka]]
 +  * [[Octave Mirbeau]]
 +  * [[George Orwell]]
 +  * [[B. Traven]]
 +
 +===== Externe links =====
 +
 +  * [[https://​www.tijdschrift-de-as.nl/​documenten/​de_AS_086.pdf|Tijdschrift de AS, nr. 86 //​Literatuur//​]]
namespace/anarchisme_en_literatuur.1520462454.txt.gz · Laatst gewijzigd: 16/10/19 09:41 (Externe bewerking)