Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


namespace:andre_prudhommeaux

Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

Beide kanten vorige revisie Vorige revisie
Volgende revisie
Vorige revisie
namespace:andre_prudhommeaux [14/02/20 15:38]
defiance
namespace:andre_prudhommeaux [08/06/20 11:50] (huidige)
defiance [De Spaanse Revolutie en de IAA]
Regel 5: Regel 5:
 </​WRAP>​ </​WRAP>​
  
-**André Prudhommeaux (15 oktober 1902 – 13 november 1968)** was een Franse anarchist en eigenaar van een anarchistische boekwinkel in Parijs, gespecialiseerd in sociale geschiedenis. Prudhommeaux was landbouwdeskundige,​ redacteur van //Le Libertaire//​ en //[[Le Monde Libertaire]]//,​ schrijver en publicist. ​+**André Prudhommeaux** (15 oktober 1902 – 13 november 1968) was een Franse anarchist en eigenaar van een anarchistische boekwinkel in Parijs, gespecialiseerd in sociale geschiedenis. Prudhommeaux was landbouwdeskundige,​ redacteur van //Le Libertaire//​ en //[[Le Monde Libertaire]]//,​ schrijver en publicist. ​
  
-Prudhommeaux schreef onder andere onder de pseudoniemen Jean Cello en André Prunier. ​+Prudhommeaux schreef onder andere onder de pseudoniemen Jean Cello en André Prunier ​en werkte veel samen met zijn partner [[Dori Prudhommeaux]].
  
 ===== Biografie ===== ===== Biografie =====
Regel 33: Regel 33:
 Als in september 1936 de regering Largo Caballero wordt geïnstalleerd in Madrid (Spanje), schrijft André Prudhommeaux een anoniem stuk getiteld “De zinloosheid van de regering.” Hierin stelt hij de noodzaak van het bestaan van een volksfront-regering ter discussie. Hij stelt dat deze “een verre van onmisbaar element is in de antifascistische strijd” en een “vrijwillige beperking betekende van diezelfde strijd.” Hij stelde dat de sociale revolutie onmogelijk voort kon bestaan zonder de verdwijning van de staat. De publicatie irriteerde de hogere commissies van de CNT in grote mate en de krant verdween in 1937 dan ook omdat de CNT eenvoudigweg stopte met het leveren van papier. ​ Als in september 1936 de regering Largo Caballero wordt geïnstalleerd in Madrid (Spanje), schrijft André Prudhommeaux een anoniem stuk getiteld “De zinloosheid van de regering.” Hierin stelt hij de noodzaak van het bestaan van een volksfront-regering ter discussie. Hij stelt dat deze “een verre van onmisbaar element is in de antifascistische strijd” en een “vrijwillige beperking betekende van diezelfde strijd.” Hij stelde dat de sociale revolutie onmogelijk voort kon bestaan zonder de verdwijning van de staat. De publicatie irriteerde de hogere commissies van de CNT in grote mate en de krant verdween in 1937 dan ook omdat de CNT eenvoudigweg stopte met het leveren van papier. ​
  
-Hierop zette Prudhommeaux in Frankrijk zijn werkzaamheden voort onder de titel //​L'​Espagne Nouvelle// waarin onder andere de deelname aan de regering door de CNT fel werd bekritiseerd. Tijdens zijn verblijf in Frankrijk werd Prudhommeaux secretaris van het //[[International Workingmen'​s Association|Internationale Arbeidersassociatie]]//​ (IAA) en nam deel aan het Buitengewone Congres dat werd gehouden van 6 t/m 17 december 1937. +Hierop zette Prudhommeaux in Frankrijk zijn werkzaamheden voort onder de titel //​L'​Espagne Nouvelle// waarin onder andere de deelname aan de regering door de CNT fel werd bekritiseerd. Tijdens zijn verblijf in Frankrijk werd Prudhommeaux secretaris van het //​[[Internationale Arbeidersassociatie]]//​ (IAA/IWA) en nam deel aan het Buitengewone Congres dat werd gehouden van 6 t/m 17 december 1937. 
  
 In nummer 6 van het blad //​Révision//​ (augustus 1939) is hij medeverantwoordelijk voor de publicatie van teksten van de //​[[Vrienden van Durruti|Los Amigos de Durruti]]// (Vrienden van Durruti), gevormd door militante ballingen die oppositie nemen tegen de reformistische lijn van de CNT.  In nummer 6 van het blad //​Révision//​ (augustus 1939) is hij medeverantwoordelijk voor de publicatie van teksten van de //​[[Vrienden van Durruti|Los Amigos de Durruti]]// (Vrienden van Durruti), gevormd door militante ballingen die oppositie nemen tegen de reformistische lijn van de CNT. 
namespace/andre_prudhommeaux.1581694700.txt.gz · Laatst gewijzigd: 14/02/20 15:38 door defiance