Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


namespace:benjamin_tucker

Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

Beide kanten vorige revisie Vorige revisie
Volgende revisie
Vorige revisie
namespace:benjamin_tucker [30/12/19 12:26]
defiance
namespace:benjamin_tucker [10/04/20 16:53] (huidige)
defiance [Politieke denken]
Regel 35: Regel 35:
 ===== Politieke denken ===== ===== Politieke denken =====
  
-Tucker stond in de Noord-Amerikaanse traditie dicht bij vrijheidsdenkers als Thomas Jefferson, Josiah Warren, Lysander Spooner, Ralph Waldo Emerson en Henry David Thoreau. Al snel kwam daar de invloed ​van verschillende Europese anarchisten bij als [[Pierre-Joseph Proudhon]] en [[Michael Bakoenin]], van wie hij hun belangrijkste werken naar het Engels vertaalde.+Tucker stond in de Noord-Amerikaanse traditie dicht bij vrijheidsdenkers als Thomas Jefferson, ​[[Josiah Warren]][[Lysander Spooner]], Ralph Waldo Emerson en [[Henry David Thoreau]]. Al snel kwam daar de invloeFegod ​van verschillende Europese anarchisten bij als [[Pierre-Joseph Proudhon]] en [[Michael Bakoenin]], van wie hij hun belangrijkste werken naar het Engels vertaalde.
  
-Tucker was één van de grondleggers van het individualistisch anarchisme. In het begin baseerde hij zich daarbij veel op de ideeën van Emanuel Kant. Het hoofdprincipe van zijn anarchisme was ‘gelijke vrijheid voor allen’. Later refereerde hij hoofdzakelijk aan [[Max Stirner|Max Stirners]] boek //[[De enige en zijn eigendom]]//​ (1845), welke hij tevens vertaalde naar het Engels en uit gaf als (//The Ego and His Own//).+Tucker was één van de grondleggers van het individualistisch anarchisme. In het begin baseerde hij zich daarbij veel op de ideeën van Emanuel Kant. Het hoofdprincipe van zijn anarchisme was ‘gelijke vrijheid voor allen’. Later refereerde hij hoofdzakelijk aan [[Max Stirner|Max Stirners]] boek //[[De enige en zijn eigendom]]//​ (1845), welke hij tevens vertaalde naar het Engels en uit gaf als //The Ego and His Own//.
  
 Zoals veel anarchisten was Tucker een fel tegenstander van het autoritaire communisme en het staatssocialisme. Omdat Tucker consequent de staat afwees, weigerde hij jarenlang belasting te betalen en kreeg daarvoor zelfs gevangenisstraffen. Tucker wordt vaak aangehaald door zogenaamde ‘[[Anarchisme en anarcho-kapitalisme,​ werelden van verschillen|anarcho-kapitalisten]]’,​ maar in feite was hij eerder een //​vrije-markt socialist// dan dat hij het kapitalisme verdedigde. Zoals veel anarchisten was Tucker een fel tegenstander van het autoritaire communisme en het staatssocialisme. Omdat Tucker consequent de staat afwees, weigerde hij jarenlang belasting te betalen en kreeg daarvoor zelfs gevangenisstraffen. Tucker wordt vaak aangehaald door zogenaamde ‘[[Anarchisme en anarcho-kapitalisme,​ werelden van verschillen|anarcho-kapitalisten]]’,​ maar in feite was hij eerder een //​vrije-markt socialist// dan dat hij het kapitalisme verdedigde.
namespace/benjamin_tucker.1577708796.txt.gz · Laatst gewijzigd: 30/12/19 12:26 door defiance