Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


namespace:christiaan_cornelissen

Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

Beide kanten vorige revisie Vorige revisie
namespace:christiaan_cornelissen [01/04/20 08:45]
defiance
namespace:christiaan_cornelissen [01/04/20 08:53] (huidige)
defiance [Politieke activiteiten]
Regel 12: Regel 12:
 Christiaan Cornelissen bezocht hierom verschillende internationale congressen: Brussel in 1891, Zürich in 1893 en Londen in 1896. In Brussel vertegenwoordigde hij de Spoorwegvereniging,​ //Steeds Voorwaarts//​ en was correspondent voor het blad //Recht voor Allen//. Christiaan Cornelissen bezocht hierom verschillende internationale congressen: Brussel in 1891, Zürich in 1893 en Londen in 1896. In Brussel vertegenwoordigde hij de Spoorwegvereniging,​ //Steeds Voorwaarts//​ en was correspondent voor het blad //Recht voor Allen//.
  
-In de redactie van //Recht voor Allen//, waar hij sinds 1982 al actief was, werkte hij samen met [[Ferdinand Domela Nieuwenhuis|Domela Nieuwenhuis]]. Beide pleitten zij voor samenwerking van revolutionaire socialisten en sociaal-anarchisten op anti-parlementaire basis en een tactiek van sociaal-revolutionaire strijdmiddelen. Toch verschilde Cornelissen met Domela Nieuwenhuis van mening over de te bewandelen weg. Domela Nieuwenhuis koos uiteindelijk de meer individualistische weg, terwijl Cornelissen de strijd via (zelfbestuurde) vakbonden en het revolutionaire syndicalisme voor de weg hield.+In de redactie van //Recht voor Allen//, waar hij sinds 1982 al actief was, werkte hij samen met [[Ferdinand Domela Nieuwenhuis|Domela Nieuwenhuis]]. Beide pleitten zij voor samenwerking van revolutionaire socialisten en sociaal-anarchisten op anti-parlementaire basis en een tactiek van sociaal-revolutionaire strijdmiddelen. Toch verschilde Cornelissen met Domela Nieuwenhuis van mening over de te bewandelen weg. Domela Nieuwenhuis koos uiteindelijk de meer [[individualisme|individualistische]] weg, terwijl Cornelissen de strijd via (zelfbestuurde) vakbonden en het revolutionaire syndicalisme voor de weg hield.
  
-In 1893 was Cornelissen medeoprichter van het [[Nationaal Arbeids-Secretariaat]] (NAS), dat werd opgericht op initiatief van de //Tweede Internationale//​. Deze organisatie zou tot aan de bezetting van Nederland in 1940 bestaan.+In 1893 was Cornelissen medeoprichter van het //Nationaal Arbeids-Secretariaat// (NAS), dat werd opgericht op initiatief van de //Tweede Internationale//​. Deze organisatie zou tot aan de bezetting van Nederland in 1940 bestaan ​maar werd door de Nazi's verboden en onderdrukt.
  
-Van 1905 tot 1907 was Cornelissen redeacteur van het tijdschrift ​"De Vrije Communist", waar ook [[Clara Wichmann]] voor schreef. Jacob van Rees, een religieus-anarchist van het tijdschrift ​"Ontwaakt", wilde graag met //De Vrije Communist// samenwerken,​ maar doordat //De Vrije Communist// een niet-religieuze positie innam kwam dit niet tot stand. In het tijdschrift ​"Grond en Vrijheid" ​schreef Cornelissen in 1906 de oprichtingsverklaring van de //Federatie van vrijheidslievende Communisten//​. ​+Van 1905 tot 1907 was Cornelissen redeacteur van het tijdschrift ​//De Vrije Communist//, waar ook [[Clara Wichmann]] voor schreef. Jacob van Rees, een [[religieus anarchisme|religieus anarchist]] van het tijdschrift ​//Ontwaakt//, wilde graag met //De Vrije Communist// samenwerken,​ maar doordat //De Vrije Communist// een niet-religieuze positie innam kwam dit niet tot stand. In het tijdschrift ​//Grond en Vrijheid// schreef Cornelissen in 1906 de oprichtingsverklaring van de //Federatie van vrijheidslievende Communisten//​. ​
  
 In 1907 was Cornelissen onderdeel van het [[Internationale Anarchistische Congres in Amsterdam]],​ waarbij zijn contacten bij de organisatie goed van pas kwamen. In 1907 was Cornelissen onderdeel van het [[Internationale Anarchistische Congres in Amsterdam]],​ waarbij zijn contacten bij de organisatie goed van pas kwamen.
  
-In Frankrijk was Cornelissen vaste medewerker bij het blad "Voix de Peuple" ​(Stem van het Volk), van de syndicalistische //​Confédération Générale du Travail// (CGT, Algemene Arbeidersconfederatie). Vanaf 1911 werd hij redacteur van het tijdschrift //La Bataille Syndicaliste//​ (De Syndicalistische Strijd). Dat jaar was hij  voor de CGT tevens afgevaardigde voor een bijeenkomst in Berlijn.+In Frankrijk was Cornelissen vaste medewerker bij het blad //Voix de Peuple// (Stem van het Volk), van de syndicalistische //​Confédération Générale du Travail// (CGT, Algemene Arbeidersconfederatie). Vanaf 1911 werd hij redacteur van het tijdschrift //La Bataille Syndicaliste//​ (De Syndicalistische Strijd). Dat jaar was hij  voor de CGT tevens afgevaardigde voor een bijeenkomst in Berlijn
 + 
 +Christiaan Cornelissen heeft zichzelf nooit als anarchist omschreven maar zijn positie kan wel degelijk als zodanig omschreven worden. Hij werkte met veelvuldig met anarchisten samen en was ook actief binnen verschillende anarchistische verbanden. Cornelissen zou zichzelf altijd als [[anarcho-communisme|vrijheidslievend communist]] omschreven en zijn praktijk had veel raakvlakken met het [[anarcho-syndicalisme]] wat in zijn tijd nog niet zo ontwikkeld was.
  
 ==== Manifest van de Zestien ==== ==== Manifest van de Zestien ====
namespace/christiaan_cornelissen.txt · Laatst gewijzigd: 01/04/20 08:53 door defiance