Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


namespace:david_graeber

Dit is een oude revisie van het document!


David Graeber

Portret David Graeber

David Graeber (12 February 1961) is een in Londen wonende antropoloog en anarchist die wellicht het bekendst werd met zijn in 2011 verschenen boek Debt: The First 5,000 Years (Nederlandse uitgave Schulden, de eerste 500 jaar, 2012). Hij is momenteel professor in de antropologie aan de London School of Economics.[1]

Graeber promoveerde in 1987 in de antropologie op de uitkomsten van veldwerk op Madagaskar (dissertatie: The Disastrous Ordeal of 1987: Memory and Violence in Rural Madagascar). Hij deed daar zijn oorspronkelijke onderzoek naar de relatie tussen voormalige edelen en hun voormalige slaven in een boerengemeenschap. Het ging daarbij over magie als politiek instrument, over de aard van macht, karakter, en de betekenis van geschiedenis. Een centraal thema in zijn werk is de manier waarop verschillende samenlevingen omgaan met geld en schulden. Over dit thema schreef hij dan ook zijn boek Schuld: de eerste 5000 jaar, dat vooral de relatie tussen schuld en macht analyseert.

Hij heeft onlangs zijn onderzoeksproject naar sociale bewegingen, toegewijd aan de principes van directe democratie, afgerond en heeft veel geschreven over de relatie tussen antropologie en anarchisme.

Teksten

Interviews

Bronnen

  • [1] “London School of Economics Department of Anthropology Staff List”; London School of Economics, 30 September, 2013.
namespace/david_graeber.1550478510.txt.gz · Laatst gewijzigd: 16/10/19 09:40 (Externe bewerking)