Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


namespace:de_filosofische_reactionairen

Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

namespace:de_filosofische_reactionairen [28/11/19 10:23]
defiance aangemaakt
namespace:de_filosofische_reactionairen [28/11/19 10:26] (huidige)
defiance
Regel 1: Regel 1:
 +====== De Filosofische Reactionairen ======
 +//Door [[Max Stirner]]//
  
-De Filosofische Reactionairen +  * Oorspronkelijke titel: Die philosophischen Reaktionäre. Die modernen Sophisten von Kuno Fischer 
-Max Stirner, ​1847 +  * Verschenen: ​1847 
- [Repliek op:De moderne sofistenvan Kuno Fischer +  * Bron: [[https://​verbodengeschriften.nl/​html/​de-filosofische-reactionairen-repliek.html|De Filosofische Reactionairen]]Verbodengeschriften.nl ; Eerste publicatie in: De Epigonen (Leipzig), deel 4, 1847, pag.141-151. 
-Eerste publicatie in: De Epigonen (Leipzig), deel 4, 1847, pag.141-151.+  * Vertaling: onbekend 
 + 
 +---- 
 + 
 +====== De Filosofische Reactionairen ====== 
 + 
 +**De moderne sofisten, van Kuno Fischer**
  
 Een productieve schilder werd eens in zijn atelier door zijn vrouw geroepen voor het middageten. Hij antwoordde: “Nog even wachten; ik hoef alleen nog maar de twaalf apostelen, levensgroot,​ een Christus en een madonna te schilderen.” Dat is ook de manier waarop de filosofische reactionair Kuno Fischer – ik heb die uitdrukking gekozen, omdat men zonder het rokkostuum van een filosofische loze kreet niet in de salon der filosofie mag verschijnen – de moeizame Titanenarbeid van de huidige kritiek, die de filosofische hemel, de laatste hemel, moet bestormen, met grote penseelstreken voltooit. Het een na het ander wordt geconstrueerd. Het is een plezier om toe te kijken. Strauss, Feuerbach, Bruno Bauer, Stirner, de Griekse Sofisten, de Jezuïeten, de Sofisten der Romantiek, alles wordt met hetzelfde sjabloon geconstrueerd. Een productieve schilder werd eens in zijn atelier door zijn vrouw geroepen voor het middageten. Hij antwoordde: “Nog even wachten; ik hoef alleen nog maar de twaalf apostelen, levensgroot,​ een Christus en een madonna te schilderen.” Dat is ook de manier waarop de filosofische reactionair Kuno Fischer – ik heb die uitdrukking gekozen, omdat men zonder het rokkostuum van een filosofische loze kreet niet in de salon der filosofie mag verschijnen – de moeizame Titanenarbeid van de huidige kritiek, die de filosofische hemel, de laatste hemel, moet bestormen, met grote penseelstreken voltooit. Het een na het ander wordt geconstrueerd. Het is een plezier om toe te kijken. Strauss, Feuerbach, Bruno Bauer, Stirner, de Griekse Sofisten, de Jezuïeten, de Sofisten der Romantiek, alles wordt met hetzelfde sjabloon geconstrueerd.
namespace/de_filosofische_reactionairen.txt · Laatst gewijzigd: 28/11/19 10:26 door defiance