Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


namespace:de_franse_revolutie

Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

Beide kanten vorige revisie Vorige revisie
Volgende revisie
Vorige revisie
namespace:de_franse_revolutie [23/05/16 20:52]
defiance
namespace:de_franse_revolutie [16/10/19 10:14] (huidige)
Regel 1: Regel 1:
 ====== De Franse Revolutie ====== ====== De Franse Revolutie ======
-Door //[[Peter Kropotkin]]//,​ met een inleiding van Clara Meijer Wichmann+Door //[[Peter Kropotkin]]//,​ met een inleiding van [[Clara Wichmann|Clara Meijer Wichmann]]
  
 +  * Oorspronkelijke titel: The Great French Revolution
   * Geschreven: 1889   * Geschreven: 1889
-  * Bron: Socialistisch Anarchistisch Verbond, 1923, Brochure-depothouderK. Wouda Jr. Noorder Vaartdijk 19, Krommenie+  * Bron: Socialistisch Anarchistisch Verbond, 1923, Brochure-depothouderK. Wouda Jr. Noorder Vaartdijk 19, Krommenie
   * Vertaling: A. Bakels   * Vertaling: A. Bakels
-  * Deze versie: Spelling en punctuatie. De woorden bij de titels tussen haakjes zijn van het Marxists Internet Archive+  * Deze versie: Spelling en punctuatie. De woorden bij de titels tussen haakjes zijn van het Marxists Internet Archive. Het lijkt hier te gaan om specifieke hoofdstukken uit het boek 'The Great French Revolution.'​ 
 + 
 + 
 +---- 
 + 
 +====== De Franse Revolutie ======
  
 ===== Voorwoord ===== ===== Voorwoord =====
Regel 42: Regel 48:
  
 Kropotkin behoorde tot die oorspronkelijke geesten, die nieuwe kiemen vroeg zien. Zo heeft hij ook, in een tijd dat iedereen nog vol was van concentratie en centralisatie als de verschijnselen van de technische ontwikkeling,​ al de kiemen gezien van een nieuwe betrekkelijke decentralisatie van de industrie; de stoommachine vereiste centralisatie,​ de elektriciteit zou een gedeeltelijke decentralisatie met zich brengen. Kropotkin behoorde tot die oorspronkelijke geesten, die nieuwe kiemen vroeg zien. Zo heeft hij ook, in een tijd dat iedereen nog vol was van concentratie en centralisatie als de verschijnselen van de technische ontwikkeling,​ al de kiemen gezien van een nieuwe betrekkelijke decentralisatie van de industrie; de stoommachine vereiste centralisatie,​ de elektriciteit zou een gedeeltelijke decentralisatie met zich brengen.
 +
 Het ligt voor de hand dat wie zo de geschiedenis van de gemeenschappen zag, ook voor het individuele leven zijn vertrouwen niet in beloning, bedreiging en straf zou stellen. En hij heeft dan ook niet alleen herhaaldelijk tegen het huidige strafrecht en het huidige gevangeniswezen gestreden, hij heeft ook Guyau’s schets van een moraal, die op andere krachten dan beloning of straf steunen zou, als de anarchistische moraal aanvaard. Het ligt voor de hand dat wie zo de geschiedenis van de gemeenschappen zag, ook voor het individuele leven zijn vertrouwen niet in beloning, bedreiging en straf zou stellen. En hij heeft dan ook niet alleen herhaaldelijk tegen het huidige strafrecht en het huidige gevangeniswezen gestreden, hij heeft ook Guyau’s schets van een moraal, die op andere krachten dan beloning of straf steunen zou, als de anarchistische moraal aanvaard.
  
 Uit de brieven, die geleidelijk de laatste jaren tot ons gekomen zijn, is het nu al wel vrij duidelijk geworden hoe hij de tegenwoordige Russische revolutie zag, hoe voor hem een grote vreugde was het ontwaken dat er één van de verschijnselen van vormde, maar dat het in zijn ogen een droevige vergissing was deze revolutie in staats-, dictatuur- en centralistische banen te zien leiden. Hij kende de verstikkende invloed van de dictatuur op de Franse Revolutie, hij heeft in Rusland de mening aangehangen dat de revolutie zich alleen kon ontwikkelen wanneer aan de organen van de revolutie, de raden, vrijheid van ontwikkeling werd gelaten. Uit de brieven, die geleidelijk de laatste jaren tot ons gekomen zijn, is het nu al wel vrij duidelijk geworden hoe hij de tegenwoordige Russische revolutie zag, hoe voor hem een grote vreugde was het ontwaken dat er één van de verschijnselen van vormde, maar dat het in zijn ogen een droevige vergissing was deze revolutie in staats-, dictatuur- en centralistische banen te zien leiden. Hij kende de verstikkende invloed van de dictatuur op de Franse Revolutie, hij heeft in Rusland de mening aangehangen dat de revolutie zich alleen kon ontwikkelen wanneer aan de organen van de revolutie, de raden, vrijheid van ontwikkeling werd gelaten.
 +
 Is de geschiedenis- en maatschappijbeschouwing van Kropotkin volledig? We geloven het niet. Te zeer heeft hij alle ethiek uit de sociale noodzakelijkheden van het kuddeleven verklaard, te optimistisch is hij waar hij tussen chaotische en ordenende krachten niet onderscheidt. Is de geschiedenis- en maatschappijbeschouwing van Kropotkin volledig? We geloven het niet. Te zeer heeft hij alle ethiek uit de sociale noodzakelijkheden van het kuddeleven verklaard, te optimistisch is hij waar hij tussen chaotische en ordenende krachten niet onderscheidt.
  
Regel 50: Regel 58:
 C.M.W. C.M.W.
  
-===== I [De gestolen revolutie] =====+===== I[De gestolen revolutie] =====
  
 Frankrijk heeft de honderdste verjaardag van de revolutie feestelijk gevierd. Frankrijk heeft de honderdste verjaardag van de revolutie feestelijk gevierd.
Regel 92: Regel 100:
 Het werk van hen, die onze grootvaders behandelden als anarchisten,​ het werk, dat inderdaad anarchistisch was, in zijn wezen en handelingen,​ en dat de burgerlijke geschiedschrijvers onder stilzwijgen voorbijgaan,​ willen wij trachten aan de anarchisten van heden te leren kennen terwijl we het betreuren niet in alle details te kunnen treden, waarvan ieder zijn eigen belangrijkheid heeft, want de studie van voorbijgegane kampen is de beste lering voor de strijders van morgen. Het werk van hen, die onze grootvaders behandelden als anarchisten,​ het werk, dat inderdaad anarchistisch was, in zijn wezen en handelingen,​ en dat de burgerlijke geschiedschrijvers onder stilzwijgen voorbijgaan,​ willen wij trachten aan de anarchisten van heden te leren kennen terwijl we het betreuren niet in alle details te kunnen treden, waarvan ieder zijn eigen belangrijkheid heeft, want de studie van voorbijgegane kampen is de beste lering voor de strijders van morgen.
  
-===== II [Geen programma van het volk] =====+===== II[Geen programma van het volk] =====
  
 In politieke zin was de idee van de bourgeoisie een representatieve regering in een almachtige staat, die het gehele leven van de burger bestuurde, een staat, zoals de rechtsgeleerden van het oude Rome die opvatten. In politieke zin was de idee van de bourgeoisie een representatieve regering in een almachtige staat, die het gehele leven van de burger bestuurde, een staat, zoals de rechtsgeleerden van het oude Rome die opvatten.
Regel 138: Regel 146:
 Voor ons staat het vast, dat de kracht van de aanval uitging van het opstandige volk. Zonder het volk was er geen sprake van revolutie geweest. Voor ons staat het vast, dat de kracht van de aanval uitging van het opstandige volk. Zonder het volk was er geen sprake van revolutie geweest.
  
-===== III [Het volk] =====+===== III[Het volk] =====
  
 Als wij beweren dat de boeren en arbeiders uit de steden alleen de revolutie maakten, zijn we in tegenspraak met de geschiedschrijvers. Als men hen wil geloven, dan zou de bourgeoisie vanaf het begin blijk gegeven hebben van revolutionair temperament. Zij zou het volk hebben meegesleept. Maar laat men dezelfde geschiedschrijvers nalezen, zonder bij hun boutades te verwijlen, en de feiten opzoeken, liever dan de conclusies, en men zal integendeel getroffen zijn door de lafhartigheid van de bourgeoisie. Als wij beweren dat de boeren en arbeiders uit de steden alleen de revolutie maakten, zijn we in tegenspraak met de geschiedschrijvers. Als men hen wil geloven, dan zou de bourgeoisie vanaf het begin blijk gegeven hebben van revolutionair temperament. Zij zou het volk hebben meegesleept. Maar laat men dezelfde geschiedschrijvers nalezen, zonder bij hun boutades te verwijlen, en de feiten opzoeken, liever dan de conclusies, en men zal integendeel getroffen zijn door de lafhartigheid van de bourgeoisie.
namespace/de_franse_revolutie.txt · Laatst gewijzigd: 16/10/19 10:14 (Externe bewerking)