Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


namespace:de_makhnovshchina_en_antisemitisme

Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

Beide kanten vorige revisie Vorige revisie
namespace:de_makhnovshchina_en_antisemitisme [11/02/20 17:56]
defiance
namespace:de_makhnovshchina_en_antisemitisme [11/02/20 18:37]
defiance
Regel 43: Regel 43:
 Op de Sentovo-vergadering op 27 juli 1919 werd Grigoriev veroordeeld voor wat hij was, en voor ieders ogen standrechtelijk geëxecuteerd. De executie en de reden hiervoor werden als volgt verkondigd: “De pogromist Grigoriev werd door de Makhnovististische leiders geëxecuteerd:​ Batko Makhno, Semyon Karetnik en Alexis Chubenko. De Makhnovistiische beweging neemt de volle verantwoordelijkheid op zich voor deze historische handeling.” Die verklaring werd onderschreven door de leden van de Sovjet van het Opstandig Leger en de leden van de Sociaal-Revolutionaire Partij die aanwezig waren, inclusief Nikolai Kopornitsky (NOOT: de Sociaal-Democraten Seliansky en Koliuzhny waren na de executie van Grigoriev plotseling verdwenen). Op de Sentovo-vergadering op 27 juli 1919 werd Grigoriev veroordeeld voor wat hij was, en voor ieders ogen standrechtelijk geëxecuteerd. De executie en de reden hiervoor werden als volgt verkondigd: “De pogromist Grigoriev werd door de Makhnovististische leiders geëxecuteerd:​ Batko Makhno, Semyon Karetnik en Alexis Chubenko. De Makhnovistiische beweging neemt de volle verantwoordelijkheid op zich voor deze historische handeling.” Die verklaring werd onderschreven door de leden van de Sovjet van het Opstandig Leger en de leden van de Sociaal-Revolutionaire Partij die aanwezig waren, inclusief Nikolai Kopornitsky (NOOT: de Sociaal-Democraten Seliansky en Koliuzhny waren na de executie van Grigoriev plotseling verdwenen).
  
-Dit was wat voor een behandeling te wachten stond voor diegenen die pogroms pleegden of betrokken waren bij de voorbereidingen hierop. Plunderaars bleven eveneens ongespaard, of zij nu  van het Opstandig Legers ​eigen rangen ​waren, of buitenstaander. Dit is bijvoorbeeld ​wat gebeurde ​in augustus 1920toen een eenheid met Petliuristische nationalistische loyaliteit, onder het commando van Levchenko en Matyansha, ons omcirkelde en boodschappers stuurden met het voorstel om zich in ons leger op te laten opnemen. De staf en ik ontvingen hen en stemden in dat zij konden worden ingelijfd. Toen we er echter achter kwamen dat de nationalistische elementen van deze eenheden zich schuldig maakten aan plunderingen en onbeschaamd antisemitisme,​ schoten wij hen ter plekke dood in het dorp Avereski, in de provincie Poltava. Een aantal dagen later werd ook hun commandant Matyansha doodgeschoten vanwege provocatief gedrag in de stad Zinkov (provincie Poltava). Zijn eenheid werd van hun wapens ontdaan en de meeste leden naar huis gestuurd.+Dit was de behandeling ​die te wachten stond voor diegenen die pogroms pleegdenof betrokken waren bij de voorbereidingen hierop. Plunderaars bleven eveneens ongespaard, of zij nu uit eigen rangen ​van het Opstandig Legers waren, of buitenstaander. Dit is bijvoorbeeld in augustus 1920 wat gebeurde ​toen een eenheid met Petliuristische nationalistische loyaliteit, onder het commando van Levchenko en Matyansha, ons omcirkelde en boodschappers stuurden met het voorstel om zich in ons leger op te laten opnemen. De staf en ik ontvingen hen en stemden ​met hun inlijving ​in. Toen we er echter achter kwamen dat de nationalistische elementen van deze eenheden zich schuldig maakten aan plunderingen en onbeschaamd antisemitisme,​ schoten wij hen in het dorp Avereski, in de provincie Poltava, ter plekke dood. Een aantal dagen later werd ook hun commandant Matyansha doodgeschoten vanwege provocatief gedrag in de stad Zinkov (provincie Poltava). Zijn eenheid werd van hun wapens ontdaan en de meeste leden werden ​naar huis gestuurd.
  
-In december 1920 herhaalde zich dit met troepen van het Rode Legertoen we bij het dorp Petrovo in het Alexandrovsk-district de aanval van Budyennys cavalerie succesvol afsloegen en de XIde divisie van zijn leger volledig terugdreven,​ evenals de XIVde cavelerie-divisie. Hierbij namen wij diens volledige legerleiding en hun stad gevangen. Veel gevangenen van de XIde divisie toonden interesse om zich bij het Opstandige Leger aan te sluiten om tegen de autocratische politieke commissarissen die hen waren toegewezen te vechten. Toen zij in de Kherson-regio de stad Dobrovelitchka bereikten, waarvan meer dan de helft van de inwoners Joods was, begonnen enkele voormalige Budyennyistische en Petluristische cavaleristen,​ naar aanleiding van geruchten onder hun voormalige troepen over een vermeende vijandigheid van Makhnovisten tegenover “Yids”, met het plunderen van de huizen van de Joodse inwoners. Op het moment dat meer ervaren Makhnovisten hier lucht van kregen, werden zij allen gearresteerd en ter plekke geëxecuteerd.+In december 1920 herhaalde ​dit zich met troepen van het Rode Leger toen we bij het dorp Petrovo in het Alexandrovsk-district de aanval van Budyennys cavalerie succesvol afsloegen en de XIde divisie van dit leger volledig terugdreven,​ evenals de XIVde cavelerie-divisie. Hierbij namen wij diens volledige legerleiding en hun staf gevangen. Veel gevangenen van de XIde divisie toonden interesse om zich bij het Opstandige Leger aan te sluiten om tegen de autocratische politieke commissarissen die hen waren toegewezen te vechten. Toen zij in de Kherson-regio de stad Dobrovelitchka bereikten, waarvan meer dan de helft van de inwoners Joods was, begonnen enkele voormalige Budyennyistische en Petluristische cavaleristen,​ naar aanleiding van geruchten onder hun voormalige troepen over een vermeende vijandigheid van de Makhnovisten tegenover “Yids”, met het plunderen van de huizen van de Joodse inwoners. Op het moment dat meer ervaren Makhnovisten hier lucht van kregen, werden zij allen gearresteerd en ter plekke geëxecuteerd.
  
-De Makhnovshchina hebben dus, gedurende ​diens hele bestaan, een compromisloze houding gehad wat betreft antisemitisme en pogromisten:​ dit omdat het een ware revolutionaire arbeidersbeweging in de Oekraïne was.+De Makhnovshchina hebben dus, gedurende ​hun hele bestaan, een compromisloze houding gehad wat betreft antisemitisme en pogromisten:​ dit omdat het een ware revolutionaire arbeidersbeweging in de Oekraïne was.
  
 //Dielo Truda No.30-31, November-December 1927, p.15-18// //Dielo Truda No.30-31, November-December 1927, p.15-18//
  
 {{tag>​makhnovshchina oekraïne "​russische revolutie"​ antisemitisme}} {{tag>​makhnovshchina oekraïne "​russische revolutie"​ antisemitisme}}
namespace/de_makhnovshchina_en_antisemitisme.txt · Laatst gewijzigd: 11/02/20 18:37 door defiance