Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


namespace:democratische_federatie_van_noord-syrie

Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

Beide kanten vorige revisie Vorige revisie
Volgende revisie
Vorige revisie
namespace:democratische_federatie_van_noord-syrie [15/01/19 21:39]
defiance
namespace:democratische_federatie_van_noord-syrie [16/10/19 10:14] (huidige)
Regel 11: Regel 11:
  
 De **Democratische Federatie van Noord-Syrië** (DFNS), **Rojava**, Syrisch-Koerdistan of West-Koerdistan (Koerdisch: Rojavayê Kurdistanê;​ Arabisch: کوردستان السورية Kurdistan Al-Suriyah). Rojava is een gebied in het noorden van Syrië dat van de westelijk tot oostelijk grens strekt. De autonome zone is momenteel ingedeeld in 3 kantons: van west naar oost, Afrin, Kobanê, Quamishlo. De **Democratische Federatie van Noord-Syrië** (DFNS), **Rojava**, Syrisch-Koerdistan of West-Koerdistan (Koerdisch: Rojavayê Kurdistanê;​ Arabisch: کوردستان السورية Kurdistan Al-Suriyah). Rojava is een gebied in het noorden van Syrië dat van de westelijk tot oostelijk grens strekt. De autonome zone is momenteel ingedeeld in 3 kantons: van west naar oost, Afrin, Kobanê, Quamishlo.
 +
 +----
  
 Tijdens de opstanden in het Midden-Oosten en Noord-Afrika uit 2011 en 2012 is er in het noorden van Syrië een autonome Koerdische regio gevormd onder de noemer Rojava. Met de uitbreiding van het grondgebied van deze autonome zone, en de grondpijlers van het //​[[democratisch confederalisme]]//,​ waarbij men tracht de bevolking van deze etnische diverse regio te betrekken in het bestuur, is ook de naamgeving van deze regio veranderd. Naast het democratisch confederalisme zijn //​[[Jineologie]] (feminisme)//​ en //​ecologie//​ de twee andere belangrijke pijlers van het zelfbestuur in de regio. Tijdens de opstanden in het Midden-Oosten en Noord-Afrika uit 2011 en 2012 is er in het noorden van Syrië een autonome Koerdische regio gevormd onder de noemer Rojava. Met de uitbreiding van het grondgebied van deze autonome zone, en de grondpijlers van het //​[[democratisch confederalisme]]//,​ waarbij men tracht de bevolking van deze etnische diverse regio te betrekken in het bestuur, is ook de naamgeving van deze regio veranderd. Naast het democratisch confederalisme zijn //​[[Jineologie]] (feminisme)//​ en //​ecologie//​ de twee andere belangrijke pijlers van het zelfbestuur in de regio.
Regel 145: Regel 147:
 </​WRAP>​ </​WRAP>​
  
-Binnen de eenheden van de YPG/YPJ is er een internationaal bataljon van revolutionaire strijders opgericht onder de vlag van het //​International Freedom Battalion//​. Hierbinnen zin zowel anarchisten als communisten actief - dit bataljon, zoals de naam al suggereert, bestaat uit internationale strijders.+Binnen de eenheden van de YPG/YPJ is er een internationaal bataljon van revolutionaire strijders opgericht onder de vlag van het //[[https://​nl.wikipedia.org/​wiki/​Internationaal_Vrijheidsbataljon|International Freedom Battalion]]// (IFB). Hierbinnen zin zowel anarchisten als communisten actief - dit bataljon, zoals de naam al suggereert, bestaat uit internationale strijders.
  
 In maart 2017 werd als onderdeel van het International Freedom Battalion de //​[[Namespace:​IRPGF|International Revolutionary People'​s Guerrilla Forces]] (IRPGF)// opgericht. Hun doel is specifiek om anarchistische ideeën ook verder te verspreiden in Noord-Syrië en "​sociale revoluties wereldwijd te verdedigen, kapitaal en de staat te te bevechten en het anarchisme te verspreiden."​ In april 2017 verscheen er een interview met het IRPGF, afgenomen door //Rojava Solidarity NYC// waarin de groep meer toelichting geeft over hun opvattingen en motivatie.[3] In maart 2017 werd als onderdeel van het International Freedom Battalion de //​[[Namespace:​IRPGF|International Revolutionary People'​s Guerrilla Forces]] (IRPGF)// opgericht. Hun doel is specifiek om anarchistische ideeën ook verder te verspreiden in Noord-Syrië en "​sociale revoluties wereldwijd te verdedigen, kapitaal en de staat te te bevechten en het anarchisme te verspreiden."​ In april 2017 verscheen er een interview met het IRPGF, afgenomen door //Rojava Solidarity NYC// waarin de groep meer toelichting geeft over hun opvattingen en motivatie.[3]
  
 +De IRPGF is inmiddels opgeheven waarna niet lang daarna de //​Tekoşîna Anarşîst//​ (Anarchistiscghe Strijd) werd opgericht, dat eveneens onderdeel is van het IFB.
 ==== Kritiek ==== ==== Kritiek ====
  
namespace/democratische_federatie_van_noord-syrie.1547588397.txt.gz · Laatst gewijzigd: 16/10/19 09:41 (Externe bewerking)