Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


namespace:errico_malatesta

Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

Beide kanten vorige revisie Vorige revisie
Volgende revisie
Vorige revisie
namespace:errico_malatesta [16/10/19 10:14]
127.0.0.1 Externe bewerking
namespace:errico_malatesta [11/12/19 15:25] (huidige)
defiance
Regel 11: Regel 11:
 ===== Biografie ===== ===== Biografie =====
  
-Malatesta wordt in 1853 in Capua, nabij Napels, geboren. Tijdens zijn studie medicijnen wordt hij politiek actief. In 1871, deels door zijn enthousiasme voor de Parijse commune, deels onder invloed van zijn vriendschap met Carmelo Palladino, sluit hij zich aan bij de Napoliaanse Internationale Arbeiders Beweging. Hij ontmoet in 1872 Bakoenin en werkt met hem samen op het [[St. Imier]] (Zwitserland) ​congres van de Internationale. Tussen 1872 en 1876 werkt hij intensief samen met [[Michael Bakoenin]], [[Carlo Cafiero]] en [[Andrea Costa]] aan het verspreiden van internationalistische propaganda in Italië. Het kost hem 6 maanden gevangenschap in 1873 en in 1874/1875 nog eens een jaar.+Malatesta wordt in 1853 in Capua, nabij Napels, geboren. Tijdens zijn studie medicijnen wordt hij politiek actief. In 1871, deels door zijn enthousiasme voor de Parijse commune, deels onder invloed van zijn vriendschap met Carmelo Palladino, sluit hij zich aan bij de //Napoliaanse Internationale Arbeiders Beweging//. Hij ontmoet in 1872 Bakoenin en werkt met hem samen op het St. Imier-congres van de Internationale. Tussen 1872 en 1876 werkt hij intensief samen met [[Michael Bakoenin]], [[Carlo Cafiero]] en [[Andrea Costa]] aan het verspreiden van internationalistische propaganda in Italië. Het kost hem 6 maanden gevangenschap in 1873 en in 1874/1875 nog eens een jaar.
  
 ==== Opstand ==== ==== Opstand ====
Regel 20: Regel 20:
  
 Malatesta staat nu onder constante politiebewaking en ziet zich genoodzaakt Italië te verlaten. Hij verblijft kort in Egypte, wordt uitgewezen door de Italiaans consul en zwerft als schipmaat over de Middenlandse zee, tot hij uiteindelijk Frankrijk binnen mag. Even werkt hij met [[Peter Kropotkin|Kropotkin]] aan het tijdschrift //La Revolte// tot hij ook Zwitserland uit wordt gezet. Hij zwerft van Roemenië, naar België, Frankrijk tot hij in eind 1880 Londen neerstrijkt. Hier neemt hij deel aan de Internationale van 1881, het congres waar de //​Anarchistische Internationale//​ wordt geboren. Malatesta staat nu onder constante politiebewaking en ziet zich genoodzaakt Italië te verlaten. Hij verblijft kort in Egypte, wordt uitgewezen door de Italiaans consul en zwerft als schipmaat over de Middenlandse zee, tot hij uiteindelijk Frankrijk binnen mag. Even werkt hij met [[Peter Kropotkin|Kropotkin]] aan het tijdschrift //La Revolte// tot hij ook Zwitserland uit wordt gezet. Hij zwerft van Roemenië, naar België, Frankrijk tot hij in eind 1880 Londen neerstrijkt. Hier neemt hij deel aan de Internationale van 1881, het congres waar de //​Anarchistische Internationale//​ wordt geboren.
 +
 +<WRAP left box 40%>
 +{{:​namespace:​la_questione_sociale.jpg|}}
 +</​WRAP>​
  
 Na een uitstapje in 1882 naar Egypte, waar hij meevecht tegen de Britse bezetters, keert hij clandestien terug naar Italië. Hij richt in Florence //La Question Sociale// op, het eerste anarchistische weekblad van Italië. In 1884 wordt hij gearresteerd en veroordeeld tot 3 jaar gevangenschap. In afwachting van de uitvoering van deze gevangenschap verzorgt hij, net als veel andere anarchisten,​ in Napels de slachtoffers van een cholera epidemie. Hij ontvlucht Italië en leeft van 1885 tot 1887 in Buenos Aires, waar hij het tijdschrift //La Question Sociale// voortzet en een bijdrage levert aan de oprichting van de eerste militante arbeidersbond in Argentinië,​ de Bakkersbond. Na een uitstapje in 1882 naar Egypte, waar hij meevecht tegen de Britse bezetters, keert hij clandestien terug naar Italië. Hij richt in Florence //La Question Sociale// op, het eerste anarchistische weekblad van Italië. In 1884 wordt hij gearresteerd en veroordeeld tot 3 jaar gevangenschap. In afwachting van de uitvoering van deze gevangenschap verzorgt hij, net als veel andere anarchisten,​ in Napels de slachtoffers van een cholera epidemie. Hij ontvlucht Italië en leeft van 1885 tot 1887 in Buenos Aires, waar hij het tijdschrift //La Question Sociale// voortzet en een bijdrage levert aan de oprichting van de eerste militante arbeidersbond in Argentinië,​ de Bakkersbond.
Regel 28: Regel 32:
  
 In 1897 verleent de Italiaanse overheid hem amnestie en mag hij openlijk naar zijn geboorteland terugkeren. Hij richt de krant //​L´Agitazione//​ op. In 1898 wordt hij opnieuw gearresteerd en veroordeeld tot 6 maanden gevangenschap en 5 jaar verbanning naar een strafkolonie,​ eerst op het eiland Ustica, daarna op het eiland Lampedusa. Hij ontsnapt en keert in 1899 terug naar Londen. In hetzelfde jaar is hij enige maanden in de VS en brengt daar het tijdschrift //La Question Sociale// uit. In de VS wordt ook een aanslag op hem gepleegd, door een mede-anarchist die met hem van mening verschilt over de organisatievraag. Hij overleeft het schot in zijn been en keert terug naar Londen. In 1897 verleent de Italiaanse overheid hem amnestie en mag hij openlijk naar zijn geboorteland terugkeren. Hij richt de krant //​L´Agitazione//​ op. In 1898 wordt hij opnieuw gearresteerd en veroordeeld tot 6 maanden gevangenschap en 5 jaar verbanning naar een strafkolonie,​ eerst op het eiland Ustica, daarna op het eiland Lampedusa. Hij ontsnapt en keert in 1899 terug naar Londen. In hetzelfde jaar is hij enige maanden in de VS en brengt daar het tijdschrift //La Question Sociale// uit. In de VS wordt ook een aanslag op hem gepleegd, door een mede-anarchist die met hem van mening verschilt over de organisatievraag. Hij overleeft het schot in zijn been en keert terug naar Londen.
 +
 +<WRAP right box 40%>
 +{{:​namespace:​errico_malatesta_arditi_del_popolo.jpg|}}
 +Errico Malatesta (achterste rij, tweede van rechts) samen met strijders van de //Arditi del Popolo//, in 1921 werd opgericht ter verdediging tegen de fascistische terreur van Mussolini.
 +</​WRAP>​
  
 Hij voorziet in zijn levensonderhoud door te werken als vrijgevestigde mecanicien. Tussen 1900 en 1913 richt hij verschillende Italiaanstalige kranten op, zoals //Cause e Effeti//​(1900),​ //​L‘Internazionale//​ (1900) en //La Rivoluzione Sociale// (1902). In 1907 neemt hij deel aan het [[Internationale Anarchistische Congres in Amsterdam]] waar Malatesta samen met [[Rudolf Rocker]] en [[Alexander Schapiro]] aangewezen wordt als voorzitter van de //​Anarchistische Internationale//,​ die vanuit Londen tot 1911 functioneerde. Hij voorziet in zijn levensonderhoud door te werken als vrijgevestigde mecanicien. Tussen 1900 en 1913 richt hij verschillende Italiaanstalige kranten op, zoals //Cause e Effeti//​(1900),​ //​L‘Internazionale//​ (1900) en //La Rivoluzione Sociale// (1902). In 1907 neemt hij deel aan het [[Internationale Anarchistische Congres in Amsterdam]] waar Malatesta samen met [[Rudolf Rocker]] en [[Alexander Schapiro]] aangewezen wordt als voorzitter van de //​Anarchistische Internationale//,​ die vanuit Londen tot 1911 functioneerde.
Regel 37: Regel 46:
 De mars op Rome van Mussolini houdt het einde in van //Umanità Nova//. De fascisten verbranden een portret van Malatesta in de Plaza Cavour. Malatesta voorziet in zijn levensonderhoud met een klein werkplaatsje,​ tot hij die moet sluiten, omdat de politie zijn klanten molesteert. De mars op Rome van Mussolini houdt het einde in van //Umanità Nova//. De fascisten verbranden een portret van Malatesta in de Plaza Cavour. Malatesta voorziet in zijn levensonderhoud met een klein werkplaatsje,​ tot hij die moet sluiten, omdat de politie zijn klanten molesteert.
  
-In 1926 wordt hij onder huisarrest gezet. Toch slaagt hij erin artikelen te blijven schrijven voor anarchistische tijdschriften,​ voornamelijk uit Geneve en New York. In 1932 sterft hij aan de gevolgen van een infectie aan zijn luchtwegen. Hij wordt 79 jaar.+In 1926 wordt hij onder huisarrest gezet. Toch slaagt hij erin artikelen te blijven schrijven voor anarchistische tijdschriften,​ voornamelijk uit Geneve en New York. In 1932 sterft hij aan de gevolgen van een infectie aan zijn luchtwegen. Hij werd 79 jaar
 + 
 +===== Referenties ===== 
 + 
 +Tijdens de [[Spaanse Burgeroorlog en Revolutie]] van 1936-1939 werd het //Batallón de la Muerte// (vert. Bataljon des Doods) gevormd, welke vooral uit Italiaanse militanten bestond. Deze eenheid stond ook bekend als de //Errico Malatesta Colonne//.
  
 ===== Teksten ===== ===== Teksten =====
namespace/errico_malatesta.1571220878.txt.gz · Laatst gewijzigd: 16/10/19 10:14 door 127.0.0.1