Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


namespace:murray_bookchin_anarchisme_zonder_de_arbeidersklasse

Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

Beide kanten vorige revisie Vorige revisie
namespace:murray_bookchin_anarchisme_zonder_de_arbeidersklasse [09/06/20 10:40]
defiance
namespace:murray_bookchin_anarchisme_zonder_de_arbeidersklasse [02/11/20 11:25] (huidige)
defiance
Regel 37: Regel 37:
 Ik vind dit nogal vreemd, omdat hij door ging zich te verzetten tegen de staat (als een bureaucratisch-militaire organisatie boven de rest van de maatschappij),​ waarbij hij het Marxistische idee van een “overgangsstaat” of “arbeidersstaat” verwierp. Hij ging door met het verwerpen van het kapitalisme en de markt. Hij ging door zich te verzetten tegen alle vormen van overheersing,​ onderdrukking en hiërarchie (seksisme, racisme, homofobie, imperialisme,​ enz.). Eerlijk gezegd valt het verwerpen van de staat, het kapitalisme en alle andere aspecten van onderdrukking onder mijn definitie van het anarchisme. Ik vind dit nogal vreemd, omdat hij door ging zich te verzetten tegen de staat (als een bureaucratisch-militaire organisatie boven de rest van de maatschappij),​ waarbij hij het Marxistische idee van een “overgangsstaat” of “arbeidersstaat” verwierp. Hij ging door met het verwerpen van het kapitalisme en de markt. Hij ging door zich te verzetten tegen alle vormen van overheersing,​ onderdrukking en hiërarchie (seksisme, racisme, homofobie, imperialisme,​ enz.). Eerlijk gezegd valt het verwerpen van de staat, het kapitalisme en alle andere aspecten van onderdrukking onder mijn definitie van het anarchisme.
  
-Met “communalisme” bedoelde hij een “confederatie” (een gedecentraliseerde federatie) van buurten en gemeenschappen die ecologisch in balans zijn. Hierin zouden zowel de economie als de gemeente (“regering” zonder de staat) worden beheerd door directe-democratische burger vergaderingen,​ het zelf-georganiseerde volk. Ongeacht wat hierover gezegd kan worden (hij verwierp werkplek vergaderingen,​ zelfs als die onder de algemene richting van de gemeentelijke vergadering zouden vallen), is het een variant van het anarchisme (voor een volledige uiteenzetting van dit politieke en economische program, zie Biehl 1998).+Met “communalisme” bedoelde hij een “confederatie” (een gedecentraliseerde federatie) van buurten en gemeenschappen die ecologisch in balans zijn. Hierin zouden zowel de economie als de gemeente (“regering” zonder de staat) worden beheerd door directe-democratische burger vergaderingen,​ het zelf-georganiseerde volk. Ongeacht wat hierover gezegd kan worden (hij verwierp werkplek vergaderingen,​ zelfs als die onder de algemene richting van de gemeentelijke vergadering zouden vallen), is het een variant van het anarchisme (voor een volledige uiteenzetting van dit politieke en economische program, zie [[Janet ​Biehl]], 1998).
  
 Bookchin stelde het communalisme tegenover zowel het anarchisme als het Marxisme, waarbij hij stelde dat het communalisme het beste van beide bevatte, maar verder ging. Eigenlijk neigde hij er naar, toen hij deze tegenstelling opstelde, het anarchisme in twee categorieën op te delen, namelijk “het anarchisme” en “het revolutionaire syndicalisme”. Bookchin stelde het communalisme tegenover zowel het anarchisme als het Marxisme, waarbij hij stelde dat het communalisme het beste van beide bevatte, maar verder ging. Eigenlijk neigde hij er naar, toen hij deze tegenstelling opstelde, het anarchisme in twee categorieën op te delen, namelijk “het anarchisme” en “het revolutionaire syndicalisme”.
Regel 119: Regel 119:
 ===== Bronnen ===== ===== Bronnen =====
  
-  * Biehl, Janet, with Bookchin, Murray (1998). The Politics of Social Ecology: Libertarian Municipalism. Montreal/​NY:​ Black Rose Books.+  * [[Janet Biehl|Biehl, Janet]], with [[Murray Bookchin|Bookchin, Murray]] (1998). The Politics of Social Ecology: Libertarian Municipalism. Montreal/​NY:​ Black Rose Books.
   * Bookchin, Murray (1986). Post-Scarcity Anarchism (2nd rev. ed.). Montreal/​Buffalo:​ Black Rose Books.   * Bookchin, Murray (1986). Post-Scarcity Anarchism (2nd rev. ed.). Montreal/​Buffalo:​ Black Rose Books.
   * Bookchin, Murray (1996). The Third Revolution; Vol. 1: Popular Movements in the Revolutionary Era. London/NY: Cassell.   * Bookchin, Murray (1996). The Third Revolution; Vol. 1: Popular Movements in the Revolutionary Era. London/NY: Cassell.
namespace/murray_bookchin_anarchisme_zonder_de_arbeidersklasse.1591699211.txt.gz · Laatst gewijzigd: 09/06/20 10:40 door defiance