Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


namespace:voline

Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

Beide kanten vorige revisie Vorige revisie
Volgende revisie
Vorige revisie
namespace:voline [12/04/19 19:51]
defiance
namespace:voline [15/01/20 10:15] (huidige)
defiance [Aansluiting bij de Makhnovschina]
Regel 12: Regel 12:
 Voline wordt in 1882 in het district Wonoresch in Rusland geboren als zoon van een artsenechtpaar. Hij studeerde in st. Petersburg rechten, was sinds 1901 actief in de Russische arbeidersbeweging en trad in 1905 toe tot de Sociaal-Revolutionaire Partij. ​ Voline wordt in 1882 in het district Wonoresch in Rusland geboren als zoon van een artsenechtpaar. Hij studeerde in st. Petersburg rechten, was sinds 1901 actief in de Russische arbeidersbeweging en trad in 1905 toe tot de Sociaal-Revolutionaire Partij. ​
  
-In hetzelfde jaar wordt hij wegens revolutionaire activiteiten tot verbanning veroordeeld,​ maar kon nog naar Parijs vluchten. Daar maakte hij kennis met bekende anarchisten en sloot zich bij hun beweging aan. In 1915 veroordeelde de Franse autoriteiten hem tot een gevangenisstraf,​ maar ook hier weet hij aan te ontkomen door naar de VS te vluchten. In New York wordt hij medewerker van //Golos Truda// (vert. Stem van de Arbeid), het orgaan van de anarcho-syndicalistische //Bond van Russische Arbeiders in de Verenigde Staten en Canada//, die rond de 10.000 leden had.+In hetzelfde jaar wordt hij wegens revolutionaire activiteiten tot verbanning veroordeeld,​ maar kon nog naar Parijs vluchten. Daar maakte hij kennis met bekende anarchisten en sloot zich bij hun beweging aan. In 1915 veroordeelde de Franse autoriteiten hem tot een gevangenisstraf,​ maar ook hier weet hij aan te ontkomen door naar de VS te vluchten. In New York wordt hij medewerker van //[[Golos Truda]]// (vert. Stem van de Arbeid), het orgaan van de anarcho-syndicalistische //Bond van Russische Arbeiders in de Verenigde Staten en Canada//, die rond de 10.000 leden had.
  
 Na zijn terugkeer naar Rusland in juli 1917 nam Voline de leiding over van nieuw opgerichte anarcho-syndicalistische Propaganda-Bond in Petrograd, later in Moskou. De bond gaf onder de naam //Golos Truda// een wekelijkse en sinds oktober 1917. een dagelijkse krant uit. Deze krant was de belangrijkste spreekbuis van de anarchisten in revolutionair Rusland. Eind 1918 had Voline een belangrijk aandeel in de aaneensluiting van de anarchistische organisaties in Zuid-Rusland in de anarchistische federatie van Oekraïne //Nabat//. Na zijn terugkeer naar Rusland in juli 1917 nam Voline de leiding over van nieuw opgerichte anarcho-syndicalistische Propaganda-Bond in Petrograd, later in Moskou. De bond gaf onder de naam //Golos Truda// een wekelijkse en sinds oktober 1917. een dagelijkse krant uit. Deze krant was de belangrijkste spreekbuis van de anarchisten in revolutionair Rusland. Eind 1918 had Voline een belangrijk aandeel in de aaneensluiting van de anarchistische organisaties in Zuid-Rusland in de anarchistische federatie van Oekraïne //Nabat//.
  
-In augustus 1919 sluit Voline zich in Odessa vervolgens aan bij het boerenleger van [[Nestor Makhno]], die in strijd waren tegen de Witte Legers, de contrarevolutionaire troepen van generaal Denekin. Tot begin 1920 leidde Voline de //Verlichtingsafdeling// voor de [[Makhnovshchina]],​ een educatie- en propaganda-orgaan. [[Peter Arshinov]], een van de nauwste vertrouwelingen van Makhno en de geschiedschrijver van de beweging, stelde dat Voline "één van de intelligentste en theoretisch onderwezen anarchisten"​ van hun tijd was die zich "​bewust bij de beweging had aangesloten en zijn vaardigheden,​ kracht en kennis volledig tot hun dienst had gesteld."​[2]+==== Aansluiting bij de Makhnovschina ==== 
 + 
 +In augustus 1919 sluit Voline zich in Odessa vervolgens aan bij het boerenleger van [[Nestor Makhno]], die in strijd waren tegen de Witte Legers, de contrarevolutionaire troepen van generaal Denekin. Tot begin 1920 leidde Voline de 'Verlichtingsafdeling' ​voor de [[Makhnovshchina]],​ een educatie- en propaganda-orgaan. [[Peter Arshinov]], een van de nauwste vertrouwelingen van Makhno en de geschiedschrijver van de beweging, stelde dat Voline "één van de intelligentste en theoretisch onderwezen anarchisten"​ van hun tijd was die zich "​bewust bij de beweging had aangesloten en zijn vaardigheden,​ kracht en kennis volledig tot hun dienst had gesteld."​[2]
  
 Na een kortstondige samenwerking tussen het //​Revolutionair Opstandig Leger van Oekraïne// (Makhnovshchina) en het Rode Leger tegen de contrarevolutionaire troepen van de Witte Legers, begon het Rode Leger in januari 1920 met een tweede aanval tegen de anarchisten. Ook Voline wordt door de Bolsjewieken vastgenomen. Hij werd vanaf maart in Moskou vastgehouden en werd persoonlijk door Trotski aangeklaagd. Toch kwam hij midden maart weer vrij door een hernieuwde samenwerking tussen de Bolsjewieken en de Machnovshchina,​ ditmaal in de strijd tegen de legers van generaal Wrangel. De nieuw herwonnen vrijheid zou echter maar enkele weken duren. Nadat de legers van Wrangel zware verliezen hadden geleden, braken de Bolsjewieken op 26 november 1920 de overeenkomst met Makhno. Dit resulteerde in een bloedige botsing tussen het Rode Leger en de Makhnobeweging. Om de gewelddadigheden te bezweren werd er een conferentie georganiseerd op de Krim, waarbij de commandanten van de Makhnobeweging waren uitgenodigd. De bijeenkomst bleek een hinderlaag, en de afgevaardigden van de Machnovshchina werden gevangengenomen en standrechtelijk geëxecuteerd. Op dezelfde dag nam de Tsjeka (de geheime dienst van de Bolsjewieken) in de door hen gecontroleerde Zuid-Russische gebieden alle bekende anarchisten en anarcho-syndicalisten vast, wat de voorbode was van de definitieve liquidatie van het Russische anarchisme[3]. Na een kortstondige samenwerking tussen het //​Revolutionair Opstandig Leger van Oekraïne// (Makhnovshchina) en het Rode Leger tegen de contrarevolutionaire troepen van de Witte Legers, begon het Rode Leger in januari 1920 met een tweede aanval tegen de anarchisten. Ook Voline wordt door de Bolsjewieken vastgenomen. Hij werd vanaf maart in Moskou vastgehouden en werd persoonlijk door Trotski aangeklaagd. Toch kwam hij midden maart weer vrij door een hernieuwde samenwerking tussen de Bolsjewieken en de Machnovshchina,​ ditmaal in de strijd tegen de legers van generaal Wrangel. De nieuw herwonnen vrijheid zou echter maar enkele weken duren. Nadat de legers van Wrangel zware verliezen hadden geleden, braken de Bolsjewieken op 26 november 1920 de overeenkomst met Makhno. Dit resulteerde in een bloedige botsing tussen het Rode Leger en de Makhnobeweging. Om de gewelddadigheden te bezweren werd er een conferentie georganiseerd op de Krim, waarbij de commandanten van de Makhnobeweging waren uitgenodigd. De bijeenkomst bleek een hinderlaag, en de afgevaardigden van de Machnovshchina werden gevangengenomen en standrechtelijk geëxecuteerd. Op dezelfde dag nam de Tsjeka (de geheime dienst van de Bolsjewieken) in de door hen gecontroleerde Zuid-Russische gebieden alle bekende anarchisten en anarcho-syndicalisten vast, wat de voorbode was van de definitieve liquidatie van het Russische anarchisme[3].
Regel 24: Regel 26:
 Voline verhuisd na deze episode eerst naar Berlijn, waarna hij zich in 1924 in Parijs vestigt. Hier zette hij zich in als publicist, onder andere als medewerker aan de door [[Sébastien Faure]] uitgegeven //​Encyclopédie Anarchiste//​. Hiervoor schreef hij onder andere over klassenstrijd,​ historisch materialisme,​ antisemitisme,​ en synthese anarchisme. In 1931 organiseerde bij een speciale uitgave van //Le Libertaire//​ over de repressie onder Stalin. Later leefde Voline nog in Nimes en Marseille. Op 18 september 1945 is hij in Parijs gestorven. Voline verhuisd na deze episode eerst naar Berlijn, waarna hij zich in 1924 in Parijs vestigt. Hier zette hij zich in als publicist, onder andere als medewerker aan de door [[Sébastien Faure]] uitgegeven //​Encyclopédie Anarchiste//​. Hiervoor schreef hij onder andere over klassenstrijd,​ historisch materialisme,​ antisemitisme,​ en synthese anarchisme. In 1931 organiseerde bij een speciale uitgave van //Le Libertaire//​ over de repressie onder Stalin. Later leefde Voline nog in Nimes en Marseille. Op 18 september 1945 is hij in Parijs gestorven.
  
-Twee jaar na zijn dood verschijnt het driebandige werk //La Revolution inconnu//​[4],​ de meest uitgebreide vertelling van de voorgeschiedenis,​ geschiedenis en afloop van de Russische Revolutie vanuit een anarchistisch perspectief. Waardevol in dit boek zijn vooral de talrijke anekdotes en details over de rol van de anarchisten in deze revolutie en hun latere lot, zoals de gedetailleerde beschrijving van de Makhnobeweging en de opstand van Kroonstadt[5].+Twee jaar na zijn dood verschijnt ​in 1947 het driebandige werk //La Revolution inconnu//​[4],​ de meest uitgebreide vertelling van de voorgeschiedenis,​ geschiedenis en afloop van de Russische Revolutie vanuit een anarchistisch perspectief. Waardevol in dit boek zijn vooral de talrijke anekdotes en details over de rol van de anarchisten in deze revolutie en hun latere lot, zoals de gedetailleerde beschrijving van de Makhnobeweging en de opstand van Kroonstadt[5].
  
 ===== Synthese anarchisme ===== ===== Synthese anarchisme =====
Regel 39: Regel 41:
   * [[Het volk]], 1918   * [[Het volk]], 1918
   * Reactie aan het Platform, 1927   * Reactie aan het Platform, 1927
-  ​* De Ongekende Revolutie, 1947+ 
 +  ​* De Ongekende Revolutie, 1947 (Boek)
  
 ===== Externe links ===== ===== Externe links =====
namespace/voline.1555098661.txt.gz · Laatst gewijzigd: 16/10/19 09:40 (Externe bewerking)