Inhoud

Anarchisme en literatuur

Binnen de vroege revolutionaire arbeiderskringen werd er naast politieke en filosofische teksten ook de nodige geëngageerde literatuur geproduceerd. Ongekend populaire auteurs als B. Traven (Ret Marut) en George Orwell, schreven een grote varia aan romans, van wie beide later zelfs een aantal boeken zijn verfilmd. Traven schreef avontuurlijke boeken waarin hij het lijden en de opstand van de inheemse bevolking van Mexico verweefde, zoals in de Caoba-cylus met titels als Regering (1931), Opstand der Gehangenen (1936) en Generaal in de Jungle (1940). George Orwell, bekend van onder andere 1984 (1948) en Animal Farm (1945), schreef vooral dystopische verhalen met een waarschuwende boodschap voor autoritaire regimes - voor een deel gebaseerd op zijn eigen ervaringen in revolutionair Spanje en de lessen die hij trok uit de Russische Revolutie.

Er werd ook geëxperimenteerd met stijl-vormen, zoals door Errico Malatesta, die bijv. zijn In het Café (1922) opzette in dialoog-vorm, waarbij fictieve karakters, elk met hun eigen achtergrond, gesprekken voeren over politieke onderwerpen.

Verdere bekende titels van anarchistische signatuur zijn o.a. The Monkey Wench Gang (1975) van Edward Abbey dat verzet tegen ecologische vernietiging als thema heeft; V for Vendetta (1982) van Alan Moore en David Lloyd, een intelligente commic waarin een eenling zich tot doel heeft gesteld een fascistoïde regering ten val te brengen; en De Ontheemden (1974) van Ursula K. Le Guin, die verschillende sciencefiction titels op haar naam heeft. In deze titel gaat de wetenschapper Shevek van de planeet Anarres naar de (kapitalistische) Uras reist.

Literair anarchisme