Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


namespace:anton_constandse

Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

Beide kanten vorige revisie Vorige revisie
namespace:anton_constandse [26/02/20 20:36]
defiance
namespace:anton_constandse [26/02/20 20:44] (huidige)
defiance
Regel 12: Regel 12:
 Geboren 13 september 1899 te Brouwershaven. Overleden 24 maart 1985 te ’s Gravenhage. Vrijdenker, humanist en anarchist. Anton Constandse was een productief publicist en spreker, o.a. over moderne geschiedenis,​ politiek, literatuur, filosofie, wetenschap en cultuur, en seksualiteit. Geboren 13 september 1899 te Brouwershaven. Overleden 24 maart 1985 te ’s Gravenhage. Vrijdenker, humanist en anarchist. Anton Constandse was een productief publicist en spreker, o.a. over moderne geschiedenis,​ politiek, literatuur, filosofie, wetenschap en cultuur, en seksualiteit.
  
-Voor de oorlog schreef hij o.a. voor //​[[Alarm]]//​ (anarchistische tijdschrift),​ //De Vrijdenker//​ en //De Vrije Arbeider//. Hij gold in die tijd als notoir anarchist. In 1927 en 1934 werd hij wegens opruiing in gearresteerd en  in 1932 nam de overheid zijn publicatie //​Nederland,​ God en Oranje// in beslag. Constandse noemde zich vanaf 1917 `sociaal‑anarchist', ​maar nadat hij in 1938 de [[Spaanse Burgeroorlog en Revolutie|Spaanse burgeroorlog]] had bezocht, verloor ​hij zijn vertrouwen ​in de haalbaarheid van het politieke ​anarchisme. ​Wel bleef het anarchisme ​de rest van zijn leven een cultureel uitgangspunt voor hem.+Voor de oorlog schreef hij o.a. voor //​[[Alarm]]//​ (anarchistische tijdschrift),​ //De Vrijdenker//​ en //De Vrije Arbeider//. Hij gold in die tijd als notoir anarchist. In 1927 en 1934 werd hij wegens opruiing in gearresteerd en  in 1932 nam de overheid zijn publicatie //​Nederland,​ God en Oranje// in beslag. Constandse noemde zich vanaf 1917 `sociaal‑anarchist'​. Constandse maakte een ontwikkeling door van een linkse pacifistische anarchist tot een meer '​zakelijke'​ vrijdenkerdie onder druk van het opkomen van het fascisme en zijn ervaringen ​in de [[Spaanse Burgeroorlog en Revolutie]] ​waarvoor ​hij in 1936 voor het blad //De Dageraad// verslag uitbracht, ​het anarchisme ​en het pacifisme liet varenZijn nieuwe bevindingen kregen hun weerslag in zijn in 1938 uitgebrachte boekwerk //​Grondslagen van het anarchisme//
  
 Bijna de hele oorlog (oktober 1940 tot september 1944) was Constandse geïnterneerd,​ o.a. in Buchenwald en St. Michielsgestel. Mede door de contacten die hij daar opdeed, kon hij na de oorlog hoofdredacteur buitenland worden bij de liberale krant het //Algemeen Handelsblad//​ (1946‑1964). Daarnaast schreef hij o.a. voor //De Vrijdenker en Verstandig Ouderschap//​ (NVSH). Bijna de hele oorlog (oktober 1940 tot september 1944) was Constandse geïnterneerd,​ o.a. in Buchenwald en St. Michielsgestel. Mede door de contacten die hij daar opdeed, kon hij na de oorlog hoofdredacteur buitenland worden bij de liberale krant het //Algemeen Handelsblad//​ (1946‑1964). Daarnaast schreef hij o.a. voor //De Vrijdenker en Verstandig Ouderschap//​ (NVSH).
Regel 34: Regel 34:
  
   *[[Het recht op luiheid]]   *[[Het recht op luiheid]]
 +
 ===== Bronnen ===== ===== Bronnen =====
  
   * Humanistisch Historisch Centrum, http://​www.uvh.nl   * Humanistisch Historisch Centrum, http://​www.uvh.nl
  
namespace/anton_constandse.txt · Laatst gewijzigd: 26/02/20 20:44 door defiance