Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


home

Tip: Zoek rechtsboven op term of woord

Uitgelicht

Confederación Nacional del Trabajo (CNT)

Logo van de CNT

De Confederación Nacional del Trabajo (vert. Nationale Confederatie van Arbeid; CNT) is een confederatie van anarcho-syndicalistische vakbonden in Spanje. Deze is lange tijd verbonden geweest aan de International Workers' Association (IWA-AIT-IAA). Historisch gezien is de CNT ook nauw verbonden met de Federación Anarquista Ibérica (FAI), waardoor er vaak wordt gesproken van de CNT-FAI. Historisch gezien heeft de CNT een ongelofelijk grote rol gespeeld binnen de Spaanse arbeidersbeweging, met op het hoogtepunt zo'n 1,5 miljoen leden.[1]

De CNT werd in 1910 opgericht in Barcelona[2] door groepen die bijeengebracht werden door de vakbond Solidaridad Obrera. Deze verenigde kracht zorgde voor een significante verspreiding van het anarchisme in Spanje. Ondanks tientallen jaren van illegaliteit van de organisatie vooraf onder Miguel Primo de Rivera en later Franscisco Franco, is de CNT vandaag de dag nog altijd actief binnen de arbeidersbeweging waarbij de anarchistische principes van arbeiderszelfbestuur, federalisme en wederzijdse hulp centraal staan.

→ Lees verder...

28/03/18 08:34 · defiance

Welkom op anarchisme.nl

Dit is een portaal om meer te weten te komen over de ideeën van het anarchisme en de veelzijdigheid van de anarchistische beweging in Nederland, Vlaanderen en daarbuiten.

Op deze website vind je de basisbeginselen van het anarchisme, teksten, biografieën en de geschiedenis van de anarchistische beweging. Daarnaast vind je hier een lijst van actieve organisaties, vind je hier nieuwsbronnen en nog veel meer.

Bekijk ook onze digitale bibliotheek op Internet Archive, waar veel scans van historische uitgaven te raadplegen zijn!

Recent toegevoegd:

Inleiding op anarchisme

Anarchisme - de organisatie van een gelijkwaardige samenleving door middel van samenwerking, zelfbestuur en de afschaffing van elke vorm van onderdrukking.

Naast de basisbeginselen van het anarchisme van deze site zelf zijn er op deze website nog veel meer inleidende teksten en brochures te vinden van klassieke en moderne denkers.

Deze website is nog in aanbouw en daarmee op sommige vlakken onvolledig. Hier wordt hard aan gewerkt.

home.txt · Laatst gewijzigd: 24/01/20 08:14 door defiance