Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


namespace:atamansha_-_een_beknopte_biografie_van_marusja_nikiforova

Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

Beide kanten vorige revisie Vorige revisie
namespace:atamansha_-_een_beknopte_biografie_van_marusja_nikiforova [09/11/20 09:38]
defiance
namespace:atamansha_-_een_beknopte_biografie_van_marusja_nikiforova [11/11/20 11:15] (huidige)
defiance
Regel 23: Regel 23:
 Er bestaat geen wetenschappelijke biografie van Maria Nikiforova, geen geschiedschrijving van haar leven die alleen geactualiseerd en mogelijk geherinterpreteerd hoeft te worden. Deels komt dit omdat ze het grootste deel van haar leven ondergronds doorbracht: ze sloot zich op zestienjarige leeftijd aan bij een anarchistische terroristische groepering en was eigenlijk maar twee jaar "​bovengronds"​ (1917-1919). Er zijn dus maar weinig documenten om haar activiteiten te traceren en bijna geen foto'​s. Herkenning kan fataal zijn voor een terrorist en zo was het uiteindelijk ook voor Nikiforova. Zulke verslagen van haar leven die bestaan zijn meestal te vinden in de literatuur van memoires of in fictie. De meeste van deze verslagen staan vijandig tegenover Nikiforova en hebben de neiging om haar af te schilderen als afstotelijk en kwaadaardig. Er bestaat geen wetenschappelijke biografie van Maria Nikiforova, geen geschiedschrijving van haar leven die alleen geactualiseerd en mogelijk geherinterpreteerd hoeft te worden. Deels komt dit omdat ze het grootste deel van haar leven ondergronds doorbracht: ze sloot zich op zestienjarige leeftijd aan bij een anarchistische terroristische groepering en was eigenlijk maar twee jaar "​bovengronds"​ (1917-1919). Er zijn dus maar weinig documenten om haar activiteiten te traceren en bijna geen foto'​s. Herkenning kan fataal zijn voor een terrorist en zo was het uiteindelijk ook voor Nikiforova. Zulke verslagen van haar leven die bestaan zijn meestal te vinden in de literatuur van memoires of in fictie. De meeste van deze verslagen staan vijandig tegenover Nikiforova en hebben de neiging om haar af te schilderen als afstotelijk en kwaadaardig.
  
-Nikiforova was Oekraïnse ​en haar activiteiten in de Russische Revolutie en Burgeroorlog vonden dan ook meestal plaats in Oekraïne, maar ze is grotendeels genegeerd ​door Oekraïense historici. Ze was anti-nationalistisch en kon, net als de Oekraïense anarchistische beweging in het algemeen, niet worden geïntegreerd in het nationalistische historische ​perspectief.+Nikiforova was Oekraïens ​en haar activiteiten in de Russische Revolutie en Burgeroorlog vonden dan ook meestal plaats in haar thuisland, maar door Oekraïense historici ​is ze grotendeels genegeerd. Ze was anti-nationalistisch en kon, net als de Oekraïense anarchistische beweging in het algemeen, niet worden geïntegreerd in een nationalistisch historisch ​perspectief.
  
 Zelfs schrijvers die sympathiek staan tegenover het anarchisme sloegen in de regel geen acht op haar. Hoewel ze nauw verbonden was met de beroemde boerenanarchist Nestor Makhno, wordt ze in boeken over Makhno nauwelijks genoemd. En toch was Nikiforova in 1918 in heel Oekraïne al beroemd als anarchistische "​atamansha"​ (militair leider), terwijl Makhno nog steeds een tamelijk obscuur figuur was die opereerde in een provinciaal achterland. Ze is afwezig in de werken van Peter Arshinov, Voline en Paul Avrich. Alexandre Skirda'​s boek over Makhno vermeldt haar in slechts één paragraaf in een werk van vierhonderd pagina'​s. Uitzonderingen op de regel zijn Makhno zelf en zijn voormalige adjudant Victor Belash. In zijn memoires (die slechts tweeëntwintig maanden revolutie en burgeroorlog bestrijken) geeft Makhno ooggetuigenverslagen van een aantal dramatische incidenten waarin Nikiforova een hoofdrol speelde. Belash, wiens werk werd gered uit de dossiers van de Tsjeka[1] presenteert ook primair bronmateriaal over haar. Zelfs schrijvers die sympathiek staan tegenover het anarchisme sloegen in de regel geen acht op haar. Hoewel ze nauw verbonden was met de beroemde boerenanarchist Nestor Makhno, wordt ze in boeken over Makhno nauwelijks genoemd. En toch was Nikiforova in 1918 in heel Oekraïne al beroemd als anarchistische "​atamansha"​ (militair leider), terwijl Makhno nog steeds een tamelijk obscuur figuur was die opereerde in een provinciaal achterland. Ze is afwezig in de werken van Peter Arshinov, Voline en Paul Avrich. Alexandre Skirda'​s boek over Makhno vermeldt haar in slechts één paragraaf in een werk van vierhonderd pagina'​s. Uitzonderingen op de regel zijn Makhno zelf en zijn voormalige adjudant Victor Belash. In zijn memoires (die slechts tweeëntwintig maanden revolutie en burgeroorlog bestrijken) geeft Makhno ooggetuigenverslagen van een aantal dramatische incidenten waarin Nikiforova een hoofdrol speelde. Belash, wiens werk werd gered uit de dossiers van de Tsjeka[1] presenteert ook primair bronmateriaal over haar.
namespace/atamansha_-_een_beknopte_biografie_van_marusja_nikiforova.txt · Laatst gewijzigd: 11/11/20 11:15 door defiance