Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


namespace:maria_goldsmith

Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

Beide kanten vorige revisie Vorige revisie
namespace:maria_goldsmith [13/12/20 21:48]
defiance [Politieke engagement]
namespace:maria_goldsmith [13/12/20 22:22] (huidige)
defiance
Regel 14: Regel 14:
 ==== Politieke engagement ==== ==== Politieke engagement ====
  
-Met Maria Goldsmiths aankomst in Parijs begon ook haar politieke activisme. ​In 1892 sloot ze zich aan de het anarchistische Étudiants Socialistes Révolutionnaires Internationalistes (vert. I nternationalistische Sociaal-Revolutionaire Studenten), een internationale afdeling van de Russische Sociaal-Revolutionaire Partij. Daarbinnen zou ze tot 1898 actief ​zou zijn. Ze ontwikkelde ​zich echter ​steeds meer in de richting ​van het anarchisme. Ze schreef in deze periode verschillende pamfletten, waaronder //Le Tolstoïsme et l'​anarchisme//​ (vert. Het Tolstojisme en anarchisme). ​+Met Maria Goldsmiths aankomst in Parijs begon ook haar politieke activisme. ​Ze volgde daarin haar moeder en sloot zich in 1892 aan de het anarchistische Étudiants Socialistes Révolutionnaires Internationalistes (vert. I nternationalistische Sociaal-Revolutionaire Studenten). Daarbinnen zou ze tot 1898 actief ​blijven. Ze zou zich in die periode ​steeds meer richting het anarchisme ​ontwikkelen. Ze schreef in deze periode verschillende pamfletten, waaronder //Le Tolstoïsme et l'​anarchisme//​ (vert. Het Tolstojisme en anarchisme). ​
  
-Van 26 juli tot 1 augustus 1896 nam ze onder de naam Maria Korn deel aan het //​Internationale Socialistische Arbeiders en Vakbondscongres//​ in Londen. Hierbij vertegenwoordigde ze de anti-parlementaire factie van de Bourse du Travail uit Issy-les-Moulineuax. In 1897 begon Maria Goldsmith een uitvoerige ​corresponentie ​met [[Peter Kropotkin]] (bijna 400 brieven van Kropotkin uit deze briefwisseling bewaard gebleven). Het is met zekerheid te zeggen dat Goldsmith van grote invloed op Kropotkin is geweest. Zo blijkt uit de correspondentie dat hij voor zijn werk aan //​[[Wederzijdse hulp, een factor in de evolutie]]]]//​ (1902) veel ondersteuning en advies van Goldsmith heeft gehad wat betreft genetica en biologie (Goldsmith was professor in de biologie en had samen met Delage een boek evolutie geschreven).+Van 26 juli tot 1 augustus 1896 nam ze onder de naam Maria Korn deel aan het //​Internationale Socialistische Arbeiders en Vakbondscongres//​ in Londen. Hierbij vertegenwoordigde ze de anti-parlementaire factie van de //Bourse du Travail// uit Issy-les-Moulineuax. In 1897 begon Maria Goldsmith een uitvoerige ​correspondentie ​met [[Peter Kropotkin]] (bijna 400 brieven van Kropotkin uit deze briefwisseling bewaard gebleven). Het is met zekerheid te zeggen dat Goldsmith van grote invloed op Kropotkin is geweest. Zo blijkt uit de correspondentie dat hij voor zijn werk aan //​[[Wederzijdse hulp, een factor in de evolutie]]]]//​ (1902) veel ondersteuning en advies van Goldsmith heeft gehad wat betreft genetica en biologie (Goldsmith was professor in de biologie en had samen met Delage een boek evolutie geschreven).
  
 Van 1895 tot 1896 maakte [[Emma Goldman]] als onderdeel van een campagne voor de vrijlating van [[Alexander Berkman]] een tour door Europa. Goldman trof zich hierbij o.a. met andere Parijse anarchisten het huis van Goldsmith. Ze zouden later nog met elkaar schrijven en Goldsmith zou Goldmans aanval op [[Johann Most]] verdedigen in //[[De Vrije Socialist]]//​ van 6 april 1900. Van 1895 tot 1896 maakte [[Emma Goldman]] als onderdeel van een campagne voor de vrijlating van [[Alexander Berkman]] een tour door Europa. Goldman trof zich hierbij o.a. met andere Parijse anarchisten het huis van Goldsmith. Ze zouden later nog met elkaar schrijven en Goldsmith zou Goldmans aanval op [[Johann Most]] verdedigen in //[[De Vrije Socialist]]//​ van 6 april 1900.
namespace/maria_goldsmith.txt · Laatst gewijzigd: 13/12/20 22:22 door defiance