Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


namespace:murray_bookchin

Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

Beide kanten vorige revisie Vorige revisie
Volgende revisie
Vorige revisie
namespace:murray_bookchin [16/10/19 11:35]
defiance
namespace:murray_bookchin [04/08/20 14:21] (huidige)
defiance [Teksten]
Regel 6: Regel 6:
 </​WRAP>​ </​WRAP>​
  
-**Murray Bookchin** (januari 14, 1921 – juli 30, 2006) was een anarchist en libertair socialistische schrijver, spreker, historicus en politiek theoreticus uit de Verenigde Staten. Als pionier in de ecologische beweging, lanceerde hij de theorie genaamd '[[sociale ecologie]]' binnen het anarchisme, libertair socialisme en het ecologisch denken. Bookchin is de auteur van een hele reeks boeken over onderwerpen over politiek, filosofie, geschiedenis,​ stedelijkheid en ecologie. Onder zijn belangrijkste werken zijn te noemen Our Synthetic Environment (1962), Post-Scarcity Anarchism (1971) en The Ecology of Freedom (1982).+**Murray Bookchin** (januari 14, 1921 – juli 30, 2006) was een anarchist en libertair socialistische schrijver, spreker, historicus en politiek theoreticus uit de Verenigde Staten. Als pionier in de ecologische beweging, lanceerde hij de theorie genaamd '​sociale ecologie'​ binnen het anarchisme, libertair socialisme en het ecologisch denken. Bookchin is de auteur van een hele reeks boeken over onderwerpen over politiek, filosofie, geschiedenis,​ stedelijkheid en ecologie. Onder zijn belangrijkste werken zijn te noemen ​//Our Synthetic Environment// (1962), ​//Post-Scarcity Anarchism// (1971) en //The Ecology of Freedom// (1982).
  
 ===== Biografie ===== ===== Biografie =====
Regel 12: Regel 12:
 Bookchin heeft een bewogen politieke loopbaan gehad waar hij begon in de autoritair communistische beweging als jonge jongen. Door de jaren heen is hij een steeds libertairdere koers gaan varen waarna hij in de jaren '60 het anarchisme ontdekte. Eind jaren '90 raakte hij echter ook vervreemd van de anarchistische beweging die in die tijd in de Verenigde Staten intern sterk verdeel was. Vanaf dat moment stopte hij zichzelf te identificeren als anarchist en stichtte hij zijn eigen libertair socialistische idee genaamd '​[[Communalisme]]'​. Bookchin heeft een bewogen politieke loopbaan gehad waar hij begon in de autoritair communistische beweging als jonge jongen. Door de jaren heen is hij een steeds libertairdere koers gaan varen waarna hij in de jaren '60 het anarchisme ontdekte. Eind jaren '90 raakte hij echter ook vervreemd van de anarchistische beweging die in die tijd in de Verenigde Staten intern sterk verdeel was. Vanaf dat moment stopte hij zichzelf te identificeren als anarchist en stichtte hij zijn eigen libertair socialistische idee genaamd '​[[Communalisme]]'​.
  
-Bookchin was een antikapitalist en sterk voorstander van decentralisering van de samenleving. Dit gepaard met democratische en ecologische politiek. Zijn geschriften over [[Libertair municipalisme - een overzicht|libertair municipalisme]],​ een theorie over face-to-face radendemocratie,​ was van sterke invloed op de milieubeweging en directe actie-groepen als Reclaim the Streets. Ook hebben de ideeën van Murray Bookchin voor een belangrijke kentering in de [[Koerdische bevrijdingsbeweging]] gezorgd. [[Abdullah Öcalan]] heeft de ideeën over het municipalisme gebruikt ter inspiratie voor zijn concept genaamd ​[[Democratisch ​Confederalisme]] - een concept dat nu door de Koerdische bevrijdingsbeweging wordt doorgevoerd. In de autonome Koerdische regio [[Democratische Federatie van Noord-Syrie|Rojava]] worden deze ideeën nu in de praktijk gebracht.+Bookchin was een antikapitalist en sterk voorstander van decentralisering van de samenleving. Dit gepaard met democratische en ecologische politiek. Zijn geschriften over [[Libertair municipalisme - een overzicht|libertair municipalisme]],​ een theorie over face-to-face radendemocratie,​ was van sterke invloed op de milieubeweging en directe actie-groepen als Reclaim the Streets. Ook hebben de ideeën van Murray Bookchin voor een belangrijke kentering in de Koerdische bevrijdingsbeweging gezorgd. [[Abdullah Öcalan]] heeft de ideeën over het municipalisme gebruikt ter inspiratie voor zijn concept genaamd ​//​democratisch ​Confederalisme// - een concept dat nu door de Koerdische bevrijdingsbeweging wordt doorgevoerd. In de autonome Koerdische regio [[Democratische Federatie van Noord-Syrie|Rojava]] worden deze ideeën nu in de praktijk gebracht.
  
 Murray Bookchin heeft in zijn vroege jaren een aantal publicaties uitgegeven onder de naam Lewis Herber. Murray Bookchin heeft in zijn vroege jaren een aantal publicaties uitgegeven onder de naam Lewis Herber.
Regel 19: Regel 19:
  
   * [[Ecologie en revolutionair denken]], 1964   * [[Ecologie en revolutionair denken]], 1964
-  * [[Anarchisme in het tijdperk na de schaarste]],​ 1971 (fragment) 
   * [[Radicale land- en tuinbouw]], 1976   * [[Radicale land- en tuinbouw]], 1976
-  * [[Energie, '​ecotechnologie'​ en ecologie]], onbekend +  * [[Naar een ecologische maatschappij]], 1974 
-  * [[Naar een ecologische maatschappij]], 1976 +  * [[Energie, "​eco-technologie"​ en ecologie]], 1975 
-  * [[Zelfbestuur en de Nieuwe Technologie]], 1979 +  * [[Zelfbestuur en de nieuwe technologie]], 1979 
-  * [[Stellingen over Libertair Municipalisme]], 1986+  * [[Stellingen over libertair municipalisme]], 1986
   * [[Sociale Ecologie vs. 'Deep Ecology'​]],​ 1987   * [[Sociale Ecologie vs. 'Deep Ecology'​]],​ 1987
   * [[Radicale politiek in een tijdperk van voortdurend kapitalisme]],​ 1989   * [[Radicale politiek in een tijdperk van voortdurend kapitalisme]],​ 1989
-  * [[Over ​Vrijheidsidealen]], 1989 +  * [[Over ​vrijheidsidealen]], 1989 
-  * [[De betekenis van het confederalisme]],​ 1990+  * [[De betekenis van confederalisme]],​ 1990
   * [[Libertair municipalisme - een overzicht]],​ 1991   * [[Libertair municipalisme - een overzicht]],​ 1991
   * [[Links zoals het was - een persoonlijke reflectie]],​ 1992   * [[Links zoals het was - een persoonlijke reflectie]],​ 1992
Regel 35: Regel 34:
  
   * [[Stikkende steden. Hun toenemende onleefbaarheid]],​ 1965 (boek)   * [[Stikkende steden. Hun toenemende onleefbaarheid]],​ 1965 (boek)
-  * Derde Revolutie, 2005 (boek) ([[Derde Revolutie Fragment|fragment]])+  * Anarchisme in het tijdperk na de schaarste, 1971 (boek) ([[Anarchisme in het tijdperk na de schaarste - Fragment|fragment]]) 
 +  * De derde revolutie, 2005 (boek) ([[Derde Revolutie Fragment|fragment]])
  
 ===== Interviews ===== ===== Interviews =====
Regel 41: Regel 41:
   * [[Interview met Bookchin]], 1996   * [[Interview met Bookchin]], 1996
   * [[Een beweging bouwen]], 1999   * [[Een beweging bouwen]], 1999
-  * [[Het Sociale Vraagstuk ​van de Ecologie]], 2000+  * [[Het sociale vraagstuk ​van de ecologie]], 2000
  
 ===== Bibliografie ===== ===== Bibliografie =====
namespace/murray_bookchin.1571225746.txt.gz · Laatst gewijzigd: 16/10/19 11:35 door defiance