Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


namespace:organisatorisch_platform_van_de_libertaire_communisten

Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

Beide kanten vorige revisie Vorige revisie
Volgende revisie
Vorige revisie
namespace:organisatorisch_platform_van_de_libertaire_communisten [16/10/19 10:14]
127.0.0.1 Externe bewerking
namespace:organisatorisch_platform_van_de_libertaire_communisten [27/04/20 12:59] (huidige)
defiance
Regel 1: Regel 1:
 ====== Organisatorisch Platform van de Libertaire Communisten ====== ====== Organisatorisch Platform van de Libertaire Communisten ======
-//Door [[Peter Arshinov]], [[Nestor Makhno]], [[Ida Mett]] en andere leden van de [[Dielo Truda]] groep//+//Door [[Peter Arshinov]], [[Nestor Makhno]], [[Gregori Maximoff]], [[Ida Mett]] en andere leden van de [[Dielo Truda]] groep//
  
   * Oorspronkelijke titel: onbekend   * Oorspronkelijke titel: onbekend
Regel 9: Regel 9:
 Dit artikel is sterk bediscussieerd binnen de anarchistische beweging en kan worden beschouwd als onderdeel van een discussie rondom het vraagstuk revolutionaire organisatie. Deze discussie werd onder andere gevoerd tussen [[Nestor Makhno]], [[Errico Malatesta]],​ [[Voline]] en [[Alexander Berkman]]. Dit artikel is sterk bediscussieerd binnen de anarchistische beweging en kan worden beschouwd als onderdeel van een discussie rondom het vraagstuk revolutionaire organisatie. Deze discussie werd onder andere gevoerd tussen [[Nestor Makhno]], [[Errico Malatesta]],​ [[Voline]] en [[Alexander Berkman]].
  
-Het pamflet werd in 1926 gepubliceerd door een groep verbannen Russische anarchisten ​in Frankrijkde //Dielo Troeda//​-groep (Arbeidersbelang). De tekst komt voort uit hun ervaringen in de Russische Revolutie van 1917 en de autonome regio in Oekraïne waar zij actief waren. De leden van de //​Dielo-Truda//​-groep hadden deelgenomen aan het omverwerpen van de heersende klasse, waren deel geweest van het opbloeien van de arbeiders- en boeren-zelforganisatie en een vochten voor een vrij communisme. Zij leden echter een nederlaag door de Bolsjewieken die hen in de rug staken om hun eigen macht te bestendigen. Na de zware nederlagen van de anarchisten ​van de Makhnovshchina, ​schreven zij in ballingschap het document genaamd het //​Organisatorisch Platform van de Libertaire Communisten//​.+Het pamflet werd in 1926 gepubliceerd door een groep bannelingen ​in Frankrijk ​welke zich formeerde in de //Dielo Troeda//​-groep (Zaak van de Arbeiders). De tekst komt voort uit hun ervaringen in de Russische Revolutie van 1917 en de autonome regio in Oekraïne waar zij actief waren. De leden van de //​Dielo-Truda//​-groep hadden deelgenomen aan het omverwerpen van de heersende klasse, waren deel geweest van het opbloeien van de arbeiders- en boeren-zelforganisatie en een vochten voor een vrij communisme. Zij leden echter een nederlaag door de Bolsjewieken die hen in de rug staken om hun eigen macht te bestendigen. Na de zware nederlagen van de anarchisten schreven zij in ballingschap het document genaamd het //​Organisatorisch Platform van de Libertaire Communisten//​. 
 + 
 +Zie ook: [[Supplement bij het Organisatorisch Platform (vragen en antwoorden)]]
  
 ---- ----
Regel 31: Regel 33:
 Het organisatorische Platform dat wij hier aanbieden geeft de grote lijnen van zo’n programma aan. Het zou moeten dienen als de eerste stap naar de vereniging van libertaire krachten in één actief en strijdbaar revolutionair collectief: de Algemene Anarchistische Bond. Zonder twijfel zullen er lacunes in dit platform blijken te zitten, zoals nu eenmaal alle nieuwe concepten kinderziektes vertonen. Mogelijk ontbreken bepaalde stellingen, zijn andere ontoereikend uitgewerkt en zijn weer andere te gedetailleerd of zichzelf herhalend. Mogelijk, maar niet van vitaal belang. Belangrijk is het aangeven van de grondslagen van algemene organisatie;​ daarin althans bedoelt dit platform te voorzien. Het is aan het uiteindelijke collectief, de Algemene Anarchistische Bond, dit alles uit te breiden, de verder noodzakelijke diepgang te verschaffen en er een definitief platform voor de gehele anarchistische beweging van te maken. Het organisatorische Platform dat wij hier aanbieden geeft de grote lijnen van zo’n programma aan. Het zou moeten dienen als de eerste stap naar de vereniging van libertaire krachten in één actief en strijdbaar revolutionair collectief: de Algemene Anarchistische Bond. Zonder twijfel zullen er lacunes in dit platform blijken te zitten, zoals nu eenmaal alle nieuwe concepten kinderziektes vertonen. Mogelijk ontbreken bepaalde stellingen, zijn andere ontoereikend uitgewerkt en zijn weer andere te gedetailleerd of zichzelf herhalend. Mogelijk, maar niet van vitaal belang. Belangrijk is het aangeven van de grondslagen van algemene organisatie;​ daarin althans bedoelt dit platform te voorzien. Het is aan het uiteindelijke collectief, de Algemene Anarchistische Bond, dit alles uit te breiden, de verder noodzakelijke diepgang te verschaffen en er een definitief platform voor de gehele anarchistische beweging van te maken.
  
-Ook op een ander punt maken wij ons geen illusies: we voorzien dat representanten van het zogenaamde individualisme en van het chaotische anarchisme ons schuimbekkend zullen ​attaqueren ​en zullen beschuldigen van aanranding van anarchistische beginselen. We weten evenwel dat deze individualististische ​en chaotische elementen onder “anarchistische beginselen” politieke onverschilligheid,​ verwaarlozing en gebrek aan verantwoordelijkheid verstaan en dat deze factoren bijna ongeneeslijke scheuringen in onze beweging hebben veroorzaakt. Daartegen vechten wij juist met alle energie en hartstocht die in ons is. Vandaar dat we aanvallen uit dit kamp bij voorbaat gelaten over ons heen zullen laten gaan. We vestigen onze hoop op andere strijders, die trouw blijven aan de essentie van het anarchisme, maar de tragedie van de anarchistische beweging hebben meegemaakt en daaronder gebukt gaan; op die strijders die moeizaam naar een uitweg zoeken. En daarnaast vestigen we onze hoop op de jonge anarchisten die, geboren in de adem van de Russische revolutie en dadelijk middenin constructieve problemen verzeild, vast en zeker de realisatie van positieve en organisatorische uitgangspunten in het anarchisme zullen eisen.+Ook op een ander punt maken wij ons geen illusies: we voorzien dat representanten van het zogenaamde individualisme en van het chaotische anarchisme ons schuimbekkend zullen ​aanvallen ​en zullen beschuldigen van aanranding van anarchistische beginselen. We weten evenwel dat deze individualistische ​en chaotische elementen onder “anarchistische beginselen” politieke onverschilligheid,​ verwaarlozing en gebrek aan verantwoordelijkheid verstaan en dat deze factoren bijna ongeneeslijke scheuringen in onze beweging hebben veroorzaakt. Daartegen vechten wij juist met alle energie en hartstocht die in ons is. Vandaar dat we aanvallen uit dit kamp bij voorbaat gelaten over ons heen zullen laten gaan. We vestigen onze hoop op andere strijders, die trouw blijven aan de essentie van het anarchisme, maar de tragedie van de anarchistische beweging hebben meegemaakt en daaronder gebukt gaan; op die strijders die moeizaam naar een uitweg zoeken. En daarnaast vestigen we onze hoop op de jonge anarchisten die, geboren in de adem van de Russische revolutie en dadelijk middenin constructieve problemen verzeild, vast en zeker de realisatie van positieve en organisatorische uitgangspunten in het anarchisme zullen eisen.
  
 Alle over de gehele wereld verspreide anarchistische organisaties,​ alsmede alle geïsoleerde anarcho-strijders nodigen wij uit zich te verenigen op basis van dit algemene organisatorische platform. Moge dit platform dienen als revolutionaire ruggengraat,​ als trefpunt van de anarchistische beweging. Moge het de basis vormen van de algemene Anarchistische Bond. Alle over de gehele wereld verspreide anarchistische organisaties,​ alsmede alle geïsoleerde anarcho-strijders nodigen wij uit zich te verenigen op basis van dit algemene organisatorische platform. Moge dit platform dienen als revolutionaire ruggengraat,​ als trefpunt van de anarchistische beweging. Moge het de basis vormen van de algemene Anarchistische Bond.
namespace/organisatorisch_platform_van_de_libertaire_communisten.1571220877.txt.gz · Laatst gewijzigd: 16/10/19 10:14 door 127.0.0.1