Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


namespace:sebastien_faure

Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

Beide kanten vorige revisie Vorige revisie
namespace:sebastien_faure [17/03/20 22:56]
defiance [Biografie]
namespace:sebastien_faure [17/03/20 22:56] (huidige)
defiance [Biografie]
Regel 32: Regel 32:
 Verder gaf hij in 1901-1902 in Lyon het dagblad //Le Quotidien// uit. Vanaf 1903 was hij actief in de beweging voor geboortecontrole en vanaf 1904 tot in 1917 zat hij achter de libertaire school //La Ruche// (de bijenkorf) te Rambouillet (nabij Parijs). Sébastien Faure was een gematigde tegenstander van de Eerste Wereldoorlog en het militarisme dat daarmee gepaard ging. Zo gaf hij eind 1914 het manifest Vers la Paix uit en van april 1916 tot december 1917 het linkse weekblad //Ce qu'il faut dire//. En na de oorlog vond onder zijn impuls //Le Libertaire//​ een nieuw leven (de heruitgave van het blad bleef verschijnen tot in 1939). Verder gaf hij in 1901-1902 in Lyon het dagblad //Le Quotidien// uit. Vanaf 1903 was hij actief in de beweging voor geboortecontrole en vanaf 1904 tot in 1917 zat hij achter de libertaire school //La Ruche// (de bijenkorf) te Rambouillet (nabij Parijs). Sébastien Faure was een gematigde tegenstander van de Eerste Wereldoorlog en het militarisme dat daarmee gepaard ging. Zo gaf hij eind 1914 het manifest Vers la Paix uit en van april 1916 tot december 1917 het linkse weekblad //Ce qu'il faut dire//. En na de oorlog vond onder zijn impuls //Le Libertaire//​ een nieuw leven (de heruitgave van het blad bleef verschijnen tot in 1939).
  
-In 1921 werd hij de voorman van de anarchistische kritiek op de communistische dictatuur in de Sovjet-Unie en in janauri 1922 ging hij van start met het maandblad //La Revue Anarchiste//,​ het belangrijkste anarchistische tijdschrift van Frankrijk tijdens het interbellum[4]. In de jaren twintig verzette hij zich tegen het sektarisme binnen de linkse kringen van die dagen en hij ging pleiten voor wat hij de //'​[[anarchisme zonder adjectieven|anarchistische synthese]]'​// noemde: een libertaire bundeling van [[individualisme]],​ [[anarcho-communisme]] en [[anarcho-syndicalisme]]. Faure stond in 1928 mee aan de wieg van de nationale //​Association des Federalistes Anarchistes//​ en hij startte met het blad //La Voix Libertaire//​ dat zoals vermeld tot in 1939 bleef verschijnen.+In 1921 werd hij de voorman van de anarchistische kritiek op de communistische dictatuur in de Sovjet-Unie en in janauri 1922 ging hij van start met het maandblad //La Revue Anarchiste//,​ het belangrijkste anarchistische tijdschrift van Frankrijk tijdens het interbellum[4]. In de jaren twintig verzette hij zich tegen het sektarisme binnen de linkse kringen van die dagen en hij ging pleiten voor wat hij de '​[[anarchisme zonder adjectieven|anarchistische synthese]]'​ noemde: een libertaire bundeling van [[individualisme]],​ [[anarcho-communisme]] en [[anarcho-syndicalisme]]. Faure stond in 1928 mee aan de wieg van de nationale //​Association des Federalistes Anarchistes//​ en hij startte met het blad //La Voix Libertaire//​ dat zoals vermeld tot in 1939 bleef verschijnen.
  
 In de jaren dertig was de oude Faure actief in de vredesbeweging en in 1940 trok hij zich terug in Royan nabij Bordeau waar hij twee jaar later, op vierentachtigjarige leeftijd, het leven liet. In de jaren dertig was de oude Faure actief in de vredesbeweging en in 1940 trok hij zich terug in Royan nabij Bordeau waar hij twee jaar later, op vierentachtigjarige leeftijd, het leven liet.
namespace/sebastien_faure.txt · Laatst gewijzigd: 17/03/20 22:56 door defiance