Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


namespace:anarchisme_en_de_revolutie

Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

Beide kanten vorige revisie Vorige revisie
Volgende revisie
Vorige revisie
namespace:anarchisme_en_de_revolutie [26/02/18 18:44]
defiance [Mythe van centralisatie]
namespace:anarchisme_en_de_revolutie [16/10/19 10:14] (huidige)
Regel 77: Regel 77:
 ===== De utopie als horizon – de anarchisme in de praktijk ===== ===== De utopie als horizon – de anarchisme in de praktijk =====
  
-Het anarchisme kent een sterke traditie van de verbinding met sociale bewegingen die radicaal met vrouwenbevrijding,​ onderwijs en sociale voorzieningen bezig zijn – experimenten met alternatieve vormen van economische uitwisseling en zelfbestuur in zowel stad als het achterland ​– niet alleen op kleine schaal, in eerder genoemde ​grote revolutionaire momenten zijn anarchisten ​ook altijd actief ​op de betrokken geweest. We moeten daarbij leren van het verleden, maar vooral betrokken zijn bij sociale strijd in het heden – met een revolutionair doel voor ogen.+Het anarchisme kent een sterke traditie van de verbinding met sociale bewegingen die radicaal met vrouwenbevrijding,​ onderwijs en sociale voorzieningen bezig zijn. Dit waren experimenten met alternatieve vormen van economische uitwisseling en zelfbestuur in zowel in de stad als het achterland ​en niet alleen op kleine schaal, ​maar ook in de eerder genoemde ​grotere ​revolutionaire momenten zijn anarchisten altijd actief betrokken geweest. We moeten daarbij leren van het verleden ​en vooral betrokken zijn bij sociale strijd in het heden – met een revolutionair doel voor ogen.
  
 Als anarchisten dromen we inderdaad van een utopie. Die horizon geeft ons een visie van een wereld waar we naartoe willen. Zonder die hoop zal de revolutie afstevenen op een grimmige deal die zich tevreden stelt met een verstandhouding met het heden. Of de utopie nou communisme, anarchisme, communalisme heet, of een naam krijgt die nog niet is uitgevonden,​ dat doet er niet toe. Als we onszelf werkelijk willen bevrijden, zal ons alternatief werkelijk radicaal moeten zijn, in vorm en doel. Dat betekend onszelf niet vastklampen aan de methoden van de oude orde of het herhalen van mislukte revolutionaire methoden. Het vraagt creativiteit,​ inzet en een open geest. Als anarchisten dromen we inderdaad van een utopie. Die horizon geeft ons een visie van een wereld waar we naartoe willen. Zonder die hoop zal de revolutie afstevenen op een grimmige deal die zich tevreden stelt met een verstandhouding met het heden. Of de utopie nou communisme, anarchisme, communalisme heet, of een naam krijgt die nog niet is uitgevonden,​ dat doet er niet toe. Als we onszelf werkelijk willen bevrijden, zal ons alternatief werkelijk radicaal moeten zijn, in vorm en doel. Dat betekend onszelf niet vastklampen aan de methoden van de oude orde of het herhalen van mislukte revolutionaire methoden. Het vraagt creativiteit,​ inzet en een open geest.
namespace/anarchisme_en_de_revolutie.txt · Laatst gewijzigd: 16/10/19 10:14 (Externe bewerking)