Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


namespace:max_nettlau

Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

Beide kanten vorige revisie Vorige revisie
Laatste revisie Beide kanten volgende revisie
namespace:max_nettlau [18/03/20 15:45]
defiance [Bibliografie (selectie)]
namespace:max_nettlau [23/03/20 12:17]
defiance
Regel 20: Regel 20:
  
 Behalve verzamelen bleef Nettlau echter ook zelf publiceren en schreef onder meer belangrijke biografieën over [[Michael Bakoenin]], [[Errico Malatesta]] en [[Elisée Reclus]]. Zijn hoofdwerk is zonder twijfel de vanaf 1925 verschijnende,​ uiteindelijk 7 delen beslaande //​Geschiedenis van het Anarchisme//​ (waarvan de delen 6 en 7 alleen in niet gepubliceerde manuscripten bewaard bleven). Behalve verzamelen bleef Nettlau echter ook zelf publiceren en schreef onder meer belangrijke biografieën over [[Michael Bakoenin]], [[Errico Malatesta]] en [[Elisée Reclus]]. Zijn hoofdwerk is zonder twijfel de vanaf 1925 verschijnende,​ uiteindelijk 7 delen beslaande //​Geschiedenis van het Anarchisme//​ (waarvan de delen 6 en 7 alleen in niet gepubliceerde manuscripten bewaard bleven).
 +
 +Nettlau schreef niet alleen aan de geschiedenis van het anarchisme, maar verdedigde deze ook tegen aanvallen vanuit marxistische hoek. Over Marx, Engels en hun volgelingen zij hij dat zij: 
 +
 +<​blockquote>"​handelden met een schokkend gebrek aan eerlijkheid,​ welke een eigenschap was van al hun polemieken. Ze werkten met inadequate documentatie,​ welke zij, naar hun gewoonte, aanvulde met willekeurige verklaringen en conclusies - aangenomen door hun volgelingen hoewel deze werden ontmaskert als verwerpelijke incorrecte representaties en foutieve en gewetenloze perversies van de waarheid."​[1]</​blockquote>​
  
 Nettlau verloor door de inflatie na de Eerste Wereldoorlog zijn geërfde vermogen en leefde vervolgens in kommervolle omstandigheden in Wenen. Hij bleef echter onvermoeibaar doorwerken aan zijn archief en geschiedschrijvingen. Na de '​Anschluss'​ van Oostenrijk bij Duitsland in 1938 vluchtte Nettlau naar Amsterdam. Daar werkte hij, klaarblijkelijk onopgemerkt door de nazi'​s,​ tot aan zijn dood aan de catalogisering van het //​Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis//​ (IISG), waaraan hij uiteindelijk ook zijn eigen archief schonk. Nettlau overleed in 1944 aan maagkanker, op 79-jarige leeftijd. Nettlau verloor door de inflatie na de Eerste Wereldoorlog zijn geërfde vermogen en leefde vervolgens in kommervolle omstandigheden in Wenen. Hij bleef echter onvermoeibaar doorwerken aan zijn archief en geschiedschrijvingen. Na de '​Anschluss'​ van Oostenrijk bij Duitsland in 1938 vluchtte Nettlau naar Amsterdam. Daar werkte hij, klaarblijkelijk onopgemerkt door de nazi'​s,​ tot aan zijn dood aan de catalogisering van het //​Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis//​ (IISG), waaraan hij uiteindelijk ook zijn eigen archief schonk. Nettlau overleed in 1944 aan maagkanker, op 79-jarige leeftijd.
Regel 44: Regel 48:
   * [[https://​web.archive.org/​web/​20100417012052/​http://​recollectionbooks.com/​bleed/​Encyclopedia/​NettlauMax.htm|Max Nettlau page Anarchist Encyclopedia]] (EN)   * [[https://​web.archive.org/​web/​20100417012052/​http://​recollectionbooks.com/​bleed/​Encyclopedia/​NettlauMax.htm|Max Nettlau page Anarchist Encyclopedia]] (EN)
   * [[http://​dadaweb.de/​wiki/​Nettlau,​_Max|Max Nettlau, Lexicon der anarchie]] (DE)   * [[http://​dadaweb.de/​wiki/​Nettlau,​_Max|Max Nettlau, Lexicon der anarchie]] (DE)
-    ​ 
-    ​ 
-===== Literatuur ===== 
  
-  ​* [[Rudolf Rocker,]] //Max NettlauLeben und Werk des Historikers vergessener sozialer Bewegungen//,​ Berlijn 1978+===== Voetnoten ===== 
 + 
 +  ​* [1] A Short History of Anarchismp132
  
 ===== Bron ===== ===== Bron =====
  
-  * De [[https://​nl.wikipedia.org/​wiki/​Max_Nettlau|Nederlandstalige]] Wikipedia-bijdrage+  * De [[https://​nl.wikipedia.org/​wiki/​Max_Nettlau|Nederlandstalige]] Wikipedia-bijdrage ​en [[Rudolf Rocker|Rudolf Rockers]] //Max Nettlau. Leben und Werk des Historikers vergessener sozialer Bewegungen//,​ Berlijn 1978
namespace/max_nettlau.txt · Laatst gewijzigd: 23/03/20 12:17 door defiance