Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


namespace:berthe_fabert

Berthe Fabert

Berthe Fabert (rechts) en Eugène Guillot (links)

Berthe Suzanne Fabert (29 september 1895, Esbly, Frankrijk - 1983, Esbly, Frankrijk), ook wel bekend als Berthe Fabert-Guillot en soms geschreven als Favert, was een anarchiste en anarcho-syndicalistisch militante.

Beknopte levensloop

In de loop van de jaren 20 werkte ze intensief samen met vooraanstaand anarchist Severin Férandel. In 1927 was ze penningmeester van de Spaanstalige krant Acción die van december 1927 tot januari 1928 in Parijs verscheen. Na een artikel waarin werd opgeroepen tot de moord op het Spaanse koningshuis werd de krant verboden. In 1927 leerde ze de anarchist en militant Francisco Ascaso kennen, die destijds naar Frankrijk was gevlucht. De twee kregen een relatie maar Ascaso werd al vrij snel Frankrijk weer uitgezet. Hierop reisde de twee samen met Buenaventura Durruti, een goede vriend van Ascaso o.a. naar Duitsland en België. Ascaso zou tijdens de Spaanse Burgeroorlog en Revolutie in Spanje om het leven komen in de eerste dagen van de fascistische opstand.

Berthe Fabert leerder in de Catalaanse hoofdstad Barcelona de gewetensbezwaarde Eugène Léon Guillot kennen, die haar levenslange metgezel zou worden. Met de overwinning van Francisco Franco en het fascisme moest Fabert vluchten. Ze keerde terug naar Frankrijk, waar ze zich inzette voor de antifascistische strijd. Op 15 maart 1939 werd ze bij een doorzoeking van het hoofdkwartier van de Antifascistische Internationale Solidariteit (SIA) gearresteerd en verhoord. Ze werd daarbij als secretaris voor de internationale betrekkingen met Barcelona aangewezen. Fabert regelde in die tijd valse documenten voor vluchtelingen uit Spanje, zoals voor José García Tella en zijn familie.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog leefde ze met haar partner onder een valse identiteit omdat beide als antifascisten bekend waren bij de politie. Ze werkte na de oorlog als conciërge. Na het overlijden van haar partner in 1978 trok ze zich terug in Llar de Jubilats d'Orgemont de Meaux.

Berthe Fabert overleed op 6 november 1983 in het Grand Hospital de l'Est Francilien de Meaux (Illea de França, Frankrijk).

namespace/berthe_fabert.txt · Laatst gewijzigd: 25/11/20 16:23 door defiance